Fyra Brynäsmisslyckanden på hemmaplan bildsatta.Foto: Bildbyrån

Åttondelsfinalerna i all ära. Det känns som att slutspelet började igår. Vi fick se två dramatiska och händelserika matcher, som känns som en perfekt inledning på ett slutspel som har potential att bli något utöver det vanliga.

Idag är det som bekant dags för HV71-Färjestad och Linköping-Brynäs. Två relativt öppna kvartsfinaler, även om jag har HV och LHC som favoriter att nypa en varsin semifinalplats i slutändan. Jag blir dock inte förvånad om det blir två långa serier.

Som boende i Gävle har jag de senaste tre åren mer eller mindre punktbevakat Brynäs. Mitt första år i stan var de länge på väg mot att behöva kvala sig kvar, men efter ‘Bulans’ intåg tog man sig till kvartsfinal. Förra säsongen tog det slut i en dramatisk åttondelsfinal mot Djurgården. Men, i den serien fick vi ändå se något av ett trendbrott. När Brynäs vann den andra åttondelsfinalen, den som spelades hemma i Gavlerinken, bröt man en fem år lång svit utan hemmasegrar i slutspelet.

Inför den matchen hade Brynäs inte vunnit en match i slutspelet hemma i Gavlerinken sedan den klassiska sjätte SM-finalen mot Skellefteå, där Niklas Svedberg, Jakob Silfverberg och Ryan Gunderson tog laget till sitt trettonde SM-guld. Och vill ni veta något sjukt? Innan man vann den första kvartsfinalen det året, ni vet den klassiska Morgan ‘jag lägger mig platt’ Johansson-matchen, hade det gått ytterligare fem år sedan man senast hade vunnit en hemmamatch i slutspelet. 2007 vann man nämligen samtliga tre hemmamatcher i kvartsfinalserien mot HV71, men föll de fyra bortamatcherna och ramlade ur slutspelet ändå.

Under slutspelet 2012 vann Brynäs sex hemmamatcher och sex bortamatcher. Räknar vi bort hela det slutspelet hade man 14 (!) raka hemmaförluster i slutspel innan det till sist blev seger mot Djurgården i åttondelen förra året. Utöver guldslutspelet 2012 har Brynäs inte vunnit en kvartsfinal (eller semifinal/final) på hemmaplan sedan den sextonde mars 2007. Det säger en del om hur längesedan det var, när den hockeyallsvenska tolvan Modo vann SM-guld det året. (Sorry, Modofans).

Vad säger egentligen det här? Ptja, egentligen ingenting skulle jag tro. Mer än att det är helt häpnadsväckande siffror, med tanke på att hemmalagen brukar vinna ungefär 60 procent av matcherna i slutspelet. SHL.se la under slutspelet förra året upp en artikel som förklarade hur stor vinstprocenten är hemma. Som högst var den 2008, då hemmalagen vann 79 procent av matcherna. Som lägst var det 2014 då det var 50/50. 2012, när Brynäs vann sitt guld, vann hemmalagen blott 54 procent av matcherna.

Även om vi räknar in guldslutspelet ligger Brynäs på ynka 30 procent i vinster på hemmaplan de senaste tio åren. Alltså hälften mot vad hemmalagen överlag ligger på. Frapperande statistik, minst sagt. På bortaplan ligger man på ungefär 28 procent i vinster. Även det en bit under snittet, men ändå lika ‘högt’ som hemmaprocenten.

2016: Vinst hemma i åttondelen. Förlust två av två borta.
2015: Förlust hemma i samtliga tre matcher. Vinst två av fyra borta.
2014: Förlust samtliga tre hemma. Vinst en av två borta.
2013: Förlust båda hemma. Förlust båda borta.
2012: Sex segrar, tre förluster hemma. Sex segrar, två förluster borta.
2011: Förlust båda hemma, vinst en av tre borta.
2010: Förlust båda hemma, vinst en av tre borta.
2009: Förlust båda hemma, båda borta.
2008: Missat slutspel.
2007: Vinst tre hemma, förlust fyra borta.

Så, när pucken släpps i SAAB Arena idag kanske Brynäs inte har några problem med att matchen går på bortaplan? De möter dock en riktigt svår motståndare. Linköping har vunnit 63 procent av sina hemmamatcher i slutspelen sedan 2007.

Följ mig gärna på twitter!