Foto: Bildbyrån

Brynäs sparkar Roger Melin. Ett korrekt beslut. Men det stora misslyckandet faller ändå på Stefan Bengtzén.

Brynäs gick på nostalgi och stabilitet när man valde Roger Melin som ”Bulans” efterträdare. Roger Melin har levererat resultat överallt och bara fått sparken under säsong en gång under sin elitkarriär. Det var i Färjestad för tio år sedan. Med andra ord kändes han som ett ganska säkert val. Roger Melin är inget toppnamn längre, men jag tror Stefan Bengtzén kände att det skulle gå helt okej med honom som tränare.

Nu blev det inte så. Brynäs har gjort en enda bra match, premiären mot Växjö, och sju svaga eller mycket svaga matcher. Det går inte att säga att Stefan Bengtzén gör fel som väljer att sparka Roger Melin som ansvarig efter bara åtta matcher i SHL – på ett kontrakt som sträckte sig över två säsonger.

Men för mig faller det här på Stefan Bengtzéns bord snarare än Roger Melins. Roger Melin är en av Sveriges mest rutinerade tränare. Han är en klok karl och jag upplever honom som lyhörd. Han har utvecklat sitt hockeytänk i takt med att hockeyn utvecklas. Men alla som kan hockey vet vilket ledarskap han står för. Alla vet vilken enorm kontrast han är till Bulan. Det här kan inte ha kommit som en chock för Stefan Bengtzén. Det är upp till sportchefen att bygga ett lag som ska passa för tränaren. Nu har Stefan Bengtzén byggt ett lag som snarare är anpassat för Bulans ledarstil och Bulans hockeytänk, det kan alla se.

Jag är säker på att Stefan Bengtzén är självkritisk. Han tar nog på sig en stor del av skulden. Det ska han göra. Roger Melin är huvudansvarig men han kan inte, efter snart två decennier på elitnivå, helt plötsligt bli en person och en ledare han inte är.

Nu är frågan vem som tar över. Jag lanserade Andreas Appelgren som förslag igår. I våras lanserade jag Johan Tornberg. Andreas Johansson är ett tredje alternativ. Mycket sexigare tränarnamn än så finns det inte på marknaden just nu. I alla fall inte om man ser till svenska namn.

Stefan Bengtzén har satt sig i en tuff sits. Senast han sparkade en tränare tog han in en viss Thomas Berglund som efterträdare. Kan han få en lika god utdelning den här gången? Jag är tveksam.

@manskarlssonyao

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *