Foto: Bildbyrån

2012 var Djurgården en guldkandidat som åkte ur Elitserien. Håller vi på att få se något liknande nu?

2010 spelade Djurgården SM-final mot HV71. Man föll med 4-2 i matcher men gjorde ändå en enormt bra finalserie och tog fem av sex matcher till förlängning. En jätteframgång för Djurgården efter många tuffa år.

Hösten 2011 sågs Djurgården som en av de stora guldkandidaterna. Man hade ett starkt lag med en häftig blandning mellan den äldre generationen och en mängd unga talanger som var på väg upp. Det slutade, som vi vet, med att allting låste sig fullständigt. Man hade tre huvudtränare (Hardy Nilsson, Tony Zabel och Charles Berglund) samt en kvartett assisterande (Zabel, Nichlas Falk, Tomas Montén och Mikael Johansson), men oavsett vilka konstellationer man testade funkade det inte. Den 31 mars tog en 35 år lång era slut, när Leksand (med Filip Forsberg och Jacob de la Rose som ungtuppar i laget) skickade ut Djurgården ur det som då hette Elitserien. Guldkandidaten åkte ur.

2017 spelade Brynäs en SM-final mot HV71. Man föll med 4-3 i matcher men gjorde ändå en enormt bra finalserie och var ett enda mål från att vinna SM-guld. En jätteframgång för Brynäs efter fem ganska tuffa år.

Hösten 2017 sågs Brynäs som en av de stora guldkandidaterna. Man hade ett starkt lag där 21 namn var desamma som säsongen dessförinnan. Det har hittills, som ni vet, låst sig fullständigt. Man har redan haft två huvudtränare (Roger Melin och Tommy Sjödin) och en ny lär vara på väg in. Hittills har det varken funkat med Melin eller Sjödin.

Den här veckan skulle bli en sexpoängsvecka för Brynäs, med Rögle och Mora på hemmaplan som motståndare. Sjödin, som vann i debuten mot Skellefteå, skulle få en drömstart på sitt nya jobb. I stället tog Brynäs noll poäng, ramlade ned till sistaplats i SHL, och blev kraftigt utbuade av hemmapubliken. Igår var det till och med ganska hätsk stämning på ståplats. Brynäs är en klubb som absolut inte mår bra just nu. Just nu håller man snarare på att slarva bort säsongen redan innan den på allvar börjat.

Det handlar förstås om att stoppa blödningen. Jag och många med mig har bara väntat på att lyftet ska komma, men efter den här veckans förluster måste man ta Brynäs kris på största allvar. Det känns som att också spelarna tänkt precis så. ”Det kommer lösa sig”, ”Det är långt kvar”, ”Vi är för bra för att vara i botten”. Men, det är ingenting som kommer lösa sig av sig självt.

Djurgårdens säsong 2011/2012 är ett bevis på det. Även de starkaste lagen kan åka ur. Det går inte att ta någonting för givet. Det är klart att det logiska fortfarande är att Brynäs kommer klättra. Att man åtminstone tar en åttondelsfinalplats. Det är inte speciellt många poäng upp, ens till en kvartsfinalplats. Ingenting är kört för Brynäs.

Men jag kan inte undvika att göra parallellen med Djurgården och undra: Är det ett nytt Djurgården vi ser?

@manskarlssonyao