• Publicerat 19 november, 2017
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Rögle har verkligen bestämt riktning inför framtiden. Äntligen. Man går stenhårt på bröderna Abbott. En satsning jag verkligen hoppas ska lyckas.

Få nordamerikanska spelare har gjort samma intryck som Chris och Cam Abbott under 2000-talet. De kom in som helt okända från den norska ligan och blev en fruktad duo direkt. Först i Rögle och sen i Luleå. Chris Abbott blev till och med lagkapten i både Luleå och till sist i HV71 där han avslutade karriären med att vara med och vinna ett SM-guld.

Det är klart att skador definierat mycket av dem som spelare. Inte minst Cam, förstås, men det senaste året har också Chris lidit av hemska skadeproblem. Deras karriärer på isen tog slut för tidigt.

Jag blir glad när svensk ishockey kan behålla den typen av personer som bröderna Abbott verkar vara. Trevliga och tillmötesgående men samtidigt enormt målmedvetna, uppoffrande och hockeykunniga. Cam Abbott har gjort dundersuccé som coach för Växjös J20-lag sedan han lade av som spelare och att han skulle få chansen i SHL inom kort kändes ganska självklart. När Chris häromveckan blev klar som Rögles nya sportchef var Cam förstås namnet man tippade skulle ta över som huvudtränare. Nu är det klart. Ett tvillingpar kommer styra en SHL-klubb. Det är oerhört coolt.

Rögle har haft problem genom hela sin historia att etablera sig i SHL. Anders Eldebrink lyckades etablera dem men inte så mycket mer. Jag ansåg redan i somras att man skulle ha bytt huvudtränare redan då. Han hade utfört sitt uppdrag men var inte kapabel att ta nästa steg med klubben. Samma sak kan sägas om Masken Carlsson. Det behövdes ett nytänk om Rögle vill ta nästa steg.

Nu tog man något sorts världsrekord i nytänk. Och jag älskar det. På pappret, åtminstone. Vad som sen kommer hända på isen är omöjligt att förutspå. Cam är uppenbarligen en duktig tränare och är bra på att utveckla spelare, men hur Chris ska klara sig som sportchef vet naturligtvis ingen. Nytänk är inte alltid bra – och inte alltid dåligt för den delen. Men de har ett försprång gentemot alla andra tränare och sportchefer direkt. De känner varandra så bra som två personer kan känna varandra. De tänker hockey på exakt samma sätt. De kommer kunna ha en enormt stark och öppen kommunikation.

Oavsett utgång på den här unika satsningen tycker jag Rögle gör rätt. Det här är vansinnigt häftigt. Om några år kanske vi bara tycker det var vansinnigt. Då kanske Chris Abbott har tagit beslutet att sparka Cam.

Men för mig är det här nödvändigt om Rögle vill vara mer än ett jojo-lag på sikt. För mig är det här en av de häftigaste satsningarna jag sett inom svensk hockey.

Jag hoppas bara den lyckas.

@manskarlssonyao