• Publicerat 17 december, 2017
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Växjö lånar in en junior från Västerås och får skit för det. Är det verkligen rimligt?

Igår deklarerade Växjö att man gjort klart med ett lån av Pontus Holmberg från Västerås. En ganska konstig värvning när man ser det utifrån. Det handlar om en kille som gjort 0,43 poäng per match i tredjedivisionen. Nu går han till Sveriges bästa lag.

Men det är ju också en häftig värvning. Och något som nästan kan betecknas som en typisk Växjövärvning numera. Man har ju gjort en hel del fynd de senaste åren och jag skulle inte bli förvånad alls om den här grabben gör avtryck direkt. Säger jag utan att någonsin ha sett honom spela.

Men så fort lånet offentliggjordes började det grymtas att Växjö är plast. Ett köpelag. Att de till och med lånar in junior från en annan klubb i stället för att plocka upp en egen! PLAST! Och ja, vid en första anblick kan det kännas så.

Sen kan man ju välja att tänka ett steg längre. Att Växjö i våras var i SM-final på J20-nivå. Att man har använt åtta juniorer i SHL under säsongen. Och framför allt: Att anledningen till att man lånar Holmberg är ju att de har fyra forwards som är iväg på junior-VM. Så, man kan inte anklaga dem för att ha varit dåliga på att ge juniorspelare chansen.

Hur som helst tycker jag den här värvningen utstrålar allt annat än plast. Om vi nu ska snacka plast så hade plast varit att låna in någon finländare som fått sparken från KHL på ett sjuveckorskontrakt. Eller låna in en spelare från Pantern, kanske…? Nu ger de en 18-åring chansen. En 18-åring som man, enligt sportchef Henrik Evertsson, dessutom scoutat en tid.
– Pontus är en kille vi har följt ett tag och det ska bli jättekul och se hur han tar sig an SHL-spel, sade han.

Och det finns förstås ingen anledning att misstro honom. Evertsson, tillsammans med superscouten Patrik Hall, har som sagt en förmåga att hitta de där fynden som ingen annan klubb kanske ens tittar på. Nu ger man en sådan kille en ärlig chans att visa vad han går för. Funkar det så funkar det. Funkar det inte så har varken Holmberg eller Västerås förlorat något på det. De som möjligen förlorar mest på det i så fall är ju Växjö själva.

Frågan är ju om en annan klubb, säg Djurgården eller Brynäs, hade fått samma kritik för det här beteendet? Eller är det just Växjö? Jag lutar mer åt alternativ då.

Jag applåderar den här värvningen. Växjö gör något häftigt, de går utanför de ordinarie ramarna, och ska snarare ha beröm än kritik.

Det är enkelt att pissa på Växjö. Jag väljer att göra det motsatta.

@manskarlssonyao