Foto: Bildbyrån

Sex år i rad var ni i final. Fyra år i rad vann ni serien. Två år i rad vann ni SM-guld. Vad hände med Skellefteå?

”På tio poäng: Vi reser mot en guldstad på glid. De vann en Oscar, två SM-guld och klockade in som svensk hockeys stormakt”.

Missförstå mig rätt: Jag ser fortfarande Skellefteå som en finalkandidat den här säsongen. Jag ser visserligen HV71, Växjö, Frölunda, Malmö, Djurgården och kanske något lag till som större kandidater, men Skellefteå ska inte räknas bort. Och jag är absolut medveten om att jag sparkar in en öppen dörr nu när jag skriver den här texten när de har säsongens sämsta form.

Men jag måste ändå ställa mig frågan: Vart är ni på väg, Skellefteå AIK? Skellefteå är fortfarande bäst i Sverige på att plocka fram egna spelare. Det tycker jag. De har fortfarande SHL:s bästa kedja och en av de bästa målvakterna. Man är fortfarande (väl?) Sveriges rikaste klubb. Ändå ser jag inte riktigt hur man ska återgå till att bli svensk ishockeys stora maktfaktor.

HUR HAMNADE NI DÄR?

Mikael Lindgren verkar vara en okej sportchef. Bert Robertsson och Stefan Klockare är uppenbarligen kompetenta tränare. Och klubben är, som sagt, välmående. Ändå är Skellefteå AIK ett lag som i stort sett lever på en kedja. När Joakim Lindström (och Matt Anderson!) saknas finns det inte så mycket i övrigt att hoppas på. Hur hamnade man där?

Att deras totala dominans skulle försvinna bort en dag förstod vi ju. De bästa spelarna hamnar i NHL i nio fall av tio. Att Skellefteå fått behålla Lindström och Möller under så pass lång tid är en lyx. Och ändå ser det inte bättre ut. Skellefteå ska inte vara i den positionen att man lever på ett fåtal spelare. Att Mora kan landa en spelare som Jason Akeson säger en del. Varför är inte Skellefteå där och hugger på en sådan spelare? Eller har man tappat handlingskraft eller, ännu värre, dragningskraft?

SHL i år är tokjämn. Hade vi haft ett system med åtta lag i slutspel, i stället för tio, hade jag i dagsläget inte tippat Skellefteå i slutspels ens. Hur har det blivit så? För bara ett par år sedan var man en fullständigt överlägsen seriesegrare Vem är det som nu tar ansvar och tar tag i sakerna? Är det Jimmie Ericsson, som precis kommit in i laget?

LYFT LUREN

Är Bert och Klockare männen att rida ut stormen? Är de männen som ska få Skellefteå att lyfta? Ska de få igång Jesper Olofsson och Bud Holloway? Vi ska komma ihåg att Bert Robersson var med och skapade den moderna hockeyn med Jonas Rönnqvist i Almtuna. Rönnqvist i Luleå och Bert (tillsammans med Anders Forsberg och senare Hans Wallson) i Skellefteå ledde sedan utvecklingen för svensk hockey i några år. Nu har Frölunda tagit den ett steg vidare. Blev Skellefteå för bekväma i sig själva?

Det är enkelt att säga att det bara är ett par poäng upp till en andraplats. Det är absolut ingen kris i Skellefteå. Men med tanke på den bleka figur de var redan förra säsongen finns det fog för oro. Var Lasse Johansson och Hans Wallson så viktiga?

De finns på marknaden nu. Skellefteå måste lyfta luren och ringa. Annars kan stormaktstiden få ett definitivt slut inom kort. Var kommer vi ha Skellefteå om tre år, egentligen? Klarar de av att återigen föra utvecklingen för svensk hockey?

På två poäng: ”Minns ni när vi var i sex raka SM-finaler? Det var tider det”, är en fras du ofta hör i den här före detta guldstaden”.

@manskarlssonyao