OS 2018
KARLSSON: Ett monumentalt fiasko – när frälsaren aldrig kom
ANNONS

21 februari 2018. En ny, mörk dag i den svenska olympiska ishockeyhistorien.

Så sitter vi här igen. Efter ett svenskt dunderfiasko i en OS-turnering på herrsidan. Vi borde förstås sett det komma. Efter guldet 94 har vi upplevt två kvartsfinaluttåg på rad, följt av guld, följt av kvartsfinaluttåg, följt av final. Det här fiaskot kom som ett brev på posten.

Jag har sett folk hävda att fiaskot inte skulle vara så stort idag med tanke på hur jämn gruppspelsmatchen var mellan lagen. Jag kan förstå tanken, men två plattmatcher gör inte att det är mer okej. Sverige ska slå detta Tyskland. Det är inget som helst snack om saken.

Det är klart att det inte går att jämföra med Vitrysslands-incidenten 2002. Det är fortfarande ett oöverträffat mörker i Tre Kronors-historia. Men jag vill påstå att det här är det mest förnedrande jag upplevt från sidan om sedan dess. Det här är ett superfiasko. Betydligt värre än uttåget mot Slovakien i Vancouver 2010, exempelvis. Skillnaden ska vara mycket större mellan Sverige och Tyskland här än mellan Sverige och Slovakien då. Men vissa likheter finns ändå mellan dessa tre matcher. Den där panikkänslan som infann sig så fort motståndarna kom över rödlinjen förstärkte det faktum att spelarna redan under matchen började se fiaskorubrikerna komma. De förstod vartåt det barkade.

Men dessvärre är det hitåt svensk ”inhemsk” (Europa alltså) hockey är på väg. De år vi inte fått in frälsare under VM-turneringarna har det oroväckande ofta slutat med kvartsfinaluttåg. 2013, när Tre Kronor vann VM, hade det också blivit uttåg i kvartsfinalen om inte Sedinarna kommit. Och förra året vet vi alla vilket superlag Tre Kronor fick.

Men nu kom aldrig frälsaren. Räddaren. Nu var det Rikard Grönborgs ursprungsgrupp som skulle göra det. Han hade ett otacksamt läge i och med att Sverige har på tok för få ”skickliga” spelare i Europa. I synnerhet när en sådan som Joakim Lindström sällan får det att fungera internationellt. Då är det i princip bara Anton Lander och Linus Omark kvar. Och idag såg jag bara Lander av dem. Det räcker inte. Sverige hade ett lag som var byggt för att slå Finland och Kanada. Att vi skulle gå in och köra över Tyskland trodde jag inte. Den skickligheten fanns inte. Och nej, jag tänker inte sitta här och gnälla över vilka som inte var uttagna. De som var här ska vara tillräckligt bra – alla dagar i veckan.

Det här får bara inte hända. Det faktum att vi spelar två jämna matcher mot Tyskland suddar inte ut fiaskostämpeln. Det bara förstärker den. Vi kan hävda att Tyskland är ett bra lag och att de gjorde en bra match. Absolut. Men gör Sverige en bra match vinner Sverige mot Tyskland. Matematiken är inte svårare än så.

Problemet i svensk ishockey är lite liknande som det vi sett i Damkronorna. Där är det många spelare som lägger av för tidigt, vilket exempelvis vår Valentina Lizana Wallner var inne på igår. Det handlar om att behålla spelarna längre. Det problemet kommer vi inte runt i herrhockeyn heller. Och här går det tyvärr inte att göra något åt saken. Att vi har en bra bit över 100 spelare borta i Nordamerika är förstås grundproblemet.

Nu väntar en fyra år lång väntan innan det är dags för OS i Beijing. Blir det kvartsfinalfiasko eller final då? 

@manskarlssonyao

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL