Foto: Bildbyrån

Då är det dags. I morgon drar slutspelet igång. En dryg månads kamp som till slut kommer avslutas med att Liam Reddox lyfter SM-pokalen. Men vägen dit är spännande.

ÅTTONDELSFINALER

Luleå-Brynäs 2-0
Brynäs kommer in i slutspelet med en usel form och en del av det kan förstås tillskrivas att de inte haft något att spela för i slutet av säsongen. Men det går liksom inte bara att trycka på en knapp heller. Luleå är inte jättebra, men de är stabila. ”Bulan” har redan satt ett grundspel som faktiskt kan vara vägvinnande även i slutspelet. Luleå kan bli en obehaglig överraskning för fler lag än Brynäs.

Det här tar Luleå.

HV71-Linköping 2-0
Linköping är knappast någon drömmotståndare för HV – men jag har svårt att se att de ska kunna slå ut de regerande mästarna. HV71 är bättre över hela linjen, skulle jag säga. Trots att de haft en strulig säsong skulle jag ändå räkna HV71 som tredjehandsfavorit till SM-guldet in i slutspelet. Potentialen är verkligen skyhög.

Det här bör bli en riktigt underhållande serie, till skillnad från Luleå-Brynäs som lär bli mer tillknäppt. HV vinner.

KVARTSFINALER

Växjö-HV71 4-3

Nästan klassikergaranti på den här slutspelsserien va? Det här har alla förutsättningar att bli en av de bästa slutspelsserierna någonsin. Växjö kommer vara superfavoriter i och med att de var 35 (!!!) poäng före HV71 i grundserien. Men SHL är en sak – slutspel är en helt annan.

Växjö har förmodligen lärt sig en läxa efter haveriet mot Malmö förra året men de kommer få kämpa stenhårt för att slå ut HV71. Det blir en rysare som avgörs av Tuomas Kiiskinen.

Djurgården-Luleå 4-2
Ett riktigt hatmöte i slutspelssammanhang. Djurgården och Luleå bjuder nästan alltid på rejält tuffa bataljer och det lär inte bli något undantag här. Djurgården har överraskat hela säsongen och en del av mig vill tippa Luleå vidare här. Samtidigt är Djurgården så fruktansvärt bra på hemmaplan att jag inte riktigt kan tippa emot dem heller.

Adam Reideborn och Joel Lassinantti kommer ge oss en galet intressant målvaktsduell. Vinnaren i den duellen kommer förmodligen föra sitt lag vidare till semifinal.

Frölunda-Malmö 4-2
Det här blir intressant. Seriens två kanske roligaste lag möts och jag tror vi får se en målrik serie. Det här kan verkligen gå hur som helst. Till slut tror jag ändå att Frölundas enorma spets kommer avgöra. Kan Malmö verkligen stoppa Jan Mursak, Victor Olofsson, Ryan Lasch och Carl Grundström över sju matcher? Jag är tveksam. Inför säsongen hade jag nog tippat på Malmö här, men med tanke på formen på Frölundas spetsspelare går de in som favoriter.

Vill ni se underhållande hockey tror jag det här är serien att se. Jag har riktigt höga förväntningar.

Färjestad-Skellefteå 4-1
Det här kan jag få äta upp. Men jag tror verkligen inte på Skellefteå det här slutspelet. De har målvakten och den offensiva spetsen för att vinna SM-guld, men jag är tveksam till om de har bredden och ledarskapet för att lyckas med det. Därför tror jag Färjestad kommer köra över den forna (?) stormakten.

FBK är ett humörlag som i sina bästa stunder är bäst i serien men som också har en del dalar. Om Lars Haugen hittar storformen kommer de till och med kunna hota om SM-guldet. Jag tror i alla fall inte att Johan Pennerborns mannar kommer ha några problem att slå ut Skellefteå.

SEMIFINALER

Växjö-Färjestad 4-1
Men här tar det stopp för Färjestad. Växjö har slagit ut ett vilt kämpande HV i kvarten och känner att man nu är ostoppbara. Det får Färjestad sota för. Det här känns verkligen som en serie som bör passa Växjö.

Djurgården-Frölunda 3-4
Jag lär knappast vara ensam om att vilja se den här serien hända. Djurgårdens energirika spel med en galen hemmapublik och en ruggig defensiv mot Frölundas energirika spel med en galen hemmapublik och en ruggig offensiv. Det här har också alla förutsättningar att bli en klassiker.

Till slut tror jag ändå Frölundas spets är det som leder dem till SM-final. En drömfinal mot Växjö.

FINAL

Växjö-Frölunda 4-2
Växjö har vilat sig i form efter den ganska enkla semifinalsegern mot Färjestad, medan Frölunda stångat sig blodiga i sin gastkramning mot Djurgården. Det fäller avgörandet i finalen.

Andy Miele, den utskällde i Malmö, tar revansch på alla belackare genom att tysta Scandinavium med sitt guldmål i förlängningen. Växjös andra SM-guld i historien är ett faktum. Nu går klubben in i en storhetsperiod och blir det Skellefteå var under sex års tid fram till förra året.

Grattis, Växjö Lakers.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *