Foto: Bildbyrån

Södertälje fortsätter att rusta upp inför nästa hockeyallsvenska säsong. Kanske kan det till och med bli spel om en plats i SHL till våren? Ja, åtminstone om de har lärt sig något från senast.

Marcus Fagerudd blev idag klar på ett treårskontrakt och jag basunerade, kanske lite väl ivrigt, ut att Södertälje i och med det stått för Silly Seasons bästa drag hittills. Men Fagerudd är en sådan back som är lite för bra för allsvenskan men lite för dålig för SHL. Typ som Viktor Amnér.

Värvningen av Fagerudd är bara en av många bra saker SSK gjort de senaste månaderna. Efter fiaskot kring Anton Holm förra sommaren har de värvat in spännande spelare som Ludwig Blomstrand, Sebastian Dyk, David Åslin, Marcus Oskarsson, Sebastian Bengtsson, Dan Pettersson, Christopher Liljewall och Fagerudd. Spelare som alla, utom Bengtsson, visat att de håller bra eller till och med riktigt bra hockeyallsvensk klass. Dessutom var anställningen av Ulf Lundberg minst sagt succéartad. När han nu får bygga sitt lag från start och inte komma in i en stukad spelartrupp i oktober lär också vara en stor fördel för Södertälje.

STARK SPELARTRUPP

Finns det några svagheter i SSK? Egentligen inte. De har två bra målvakter, där George Sörensen kan bli en allsvensk toppmålvakt. De har en välbalanserad backsida med Nicklas Grossman som en rutinerad pjäs och Fagerudd som tillsammans med Oskarsson kommer kunna göra mycket poäng framåt. På forwardssidan har en sådan som Christopher Bengtsson försvunnit, men med tanke på de spelarna Södertälje värvat in borde någon kunna kliva in och ta en målskytteroll. Kanske kan Ludwig Blomstrand nå den nivå han hade i Almtuna? Eller kan Christophers lillebror spruta in mål, likt han gjorde i Hockeyettan, även i allsvenskan?

Nej, orosmolnet kring Södertälje finns förstås kring det som hände senast klubben satsade för att bli ett topplag i HockeyAllsvenskan. Det var säsongen 14/15. Jag minns att jag skrev en tweet inför den säsongen där jag tippade Södertälje etta och Karlskrona näst sist. Det slutade med att KHK gick upp i SHL och att Södertälje, ofattbart nog, åkte ned i Hockeyettan.

HUR KOMMER DE AGERA?

Har Södertälje lärt sig något från dess? Hur kommer Mats Pernhem i sin roll som klubbdirektör agera nu kontra då, om laget exempelvis skulle få en tuff start på säsongen? Eller har klubben redan nu gjort något annorlunda för att förhindra att det ofattbara skulle kunna hända igen? Det förutsätter jag att de har gjort eller kommer att göra.

Det här Södertäljelaget är för bra för att bli ett bottenlag igen. Det ofattbara ska inte kunna hända den här gången. De var ett slutspelslag redan förra året och bör kunna ta ett eller ett par steg till därifrån.

MIN FAVORIT

I HockeyAllsvenskan går det inte att tippa. Lag med usel ekonomi och gråa lag brukar har en förmåga att tokskrälla och bli topplag. Medan vi genom åren sett storklubbar som Modo, Leksand, AIK, Björklöven och Södertälje storsatsa uppåt men i stället floppa. Men vill ni ha ett tidigt tips? Då säger jag precis som jag gjorde i september 2014: Södertälje är min favorit i HockeyAllsvenskan.

Nu återstår det att se om det återigen slutar med att laget ramlar ned till Hockeyettan…

@manskarlssonyao