JVM 2014Foto: Bildbyrån

Idag kom beskedet vi hade väntat på: JVM är tillbaka i Sverige 2022. Nu hoppas jag förbundet vågar avstå Stockholm igen. Ge oss en ny magisk fest.

Det svenska JVM-laget 2014 är det bästa jag har sett. Både då, och nu i efterhand. Jag menar, Juniorkronorna hade storstjärnor som Elias Lindholm, Filip Forsberg, Alexander Wennberg, Andreas Johnsson, Andreas Johnson, Jacob de la Rose, Filip Sandberg, Oscar Sundqvist och Lucas Wallmark. Plus backar som Christian Djoos och Robert Hägg.

Men det till synes givna VM-guldet på hemmaplan byttes ut mot ett hemskt silver med en traumatiserande finalförlust mot skrällaget Finland. Men turneringen i sig var en supersuccé. Dels utifrån att Sverige ju spelade en otrolig hockey och dels utifrån att turneringen var en publikfest.

TESTA NORRLAND?

Den spelades i Malmö. Efter publikfiaskot i senior-VM 2012 och ett minst sagt ljummet VM i Globen även 2013 var juniormästerskapet i Malmö en skön påminnelse om hur häftigt ett mästerskap på hemmaplan kan vara. Därför, och med det pågående VM:et i Köpenhamn i åtanke, hoppas jag att det svenska ishockeyförbundet vågar och orkar stå emot en eventuell VM-ansökan från Stockholm även 2022. Att ha ett mästerskap i Globen slår det mesta – men det är ett risktagande det inte är värt att ta. Risken är helt enkelt för stor för att vi får se ett totalfiasko. Det har vi också sett i Kanada de senaste åren när de lagt turneringen i traditionellt sett stora hockeystäder.

Jag tycker inte ens det är givet att det måste stå mellan de tre storstäderna även om det väl är troligast att turneringen hamnar i någon av de städerna.

Varför inte lägga den i Norrland? Med spel i Timrå och Gävle, eller något liknande? Det vore trevligt, men också ett risktagande utifrån att arenorna är mindre och att hockeypublikerna kan vara något svårflörtade. Inte minst i Gävle…

DÄR TROR JAG DEN HAMNAR

Det troliga är att JVM hamnar i Göteborg med spel i Scandinavium/en eventuellt nybygg eller rustad arena, och i Frölundaborg. Där finns det två arenor som åtminstone storleksmässigt känns klart gångbara, ja nästan perfekta, för en JVM-turnering.

Eller vill de lägga turneringen i två olika städer så som Kanada gjort med Toronto och Montréal. Det vill säga att Sveriges matcher samt slutspelet går i Göteborg och övriga matcher spelas i en ort likt Jönköping eller i en ort med en mindre arena som Oskarshamn eller liknande. Det vore ett spännande upplägg om det inte skulle gå att lösa både Scandinavium och Frölundaborg. Malmö vore också ett alternativ som funkar igen – men jag tror inte förbundet vill lägga det i samma stad med bara åtta års mellanrum. Malmös arena är emellertid Sveriges absolut häftigaste hockeyarena.

Därför tror jag turneringen kommer hamna i Göteborg. Och det vore förstås ett bra val. Det allra viktigaste är dock att den inte hamnar i Stockholm. Då kan det bli pannkaka av alltihopa. De har liksom försatt sin chans för en lång tid framöver.

Eller vad säger ni?

@manskarlssonyao