Nyheter
KARLSSON: Ge oss en ny fest – håll er långt borta från Stockholm
ANNONS

Idag kom beskedet vi hade väntat på: JVM är tillbaka i Sverige 2022. Nu hoppas jag förbundet vågar avstå Stockholm igen. Ge oss en ny magisk fest.

Det svenska JVM-laget 2014 är det bästa jag har sett. Både då, och nu i efterhand. Jag menar, Juniorkronorna hade storstjärnor som Elias Lindholm, Filip Forsberg, Alexander Wennberg, Andreas Johnsson, Andreas Johnson, Jacob de la Rose, Filip Sandberg, Oscar Sundqvist och Lucas Wallmark. Plus backar som Christian Djoos och Robert Hägg.

Men det till synes givna VM-guldet på hemmaplan byttes ut mot ett hemskt silver med en traumatiserande finalförlust mot skrällaget Finland. Men turneringen i sig var en supersuccé. Dels utifrån att Sverige ju spelade en otrolig hockey och dels utifrån att turneringen var en publikfest.

TESTA NORRLAND?

Den spelades i Malmö. Efter publikfiaskot i senior-VM 2012 och ett minst sagt ljummet VM i Globen även 2013 var juniormästerskapet i Malmö en skön påminnelse om hur häftigt ett mästerskap på hemmaplan kan vara. Därför, och med det pågående VM:et i Köpenhamn i åtanke, hoppas jag att det svenska ishockeyförbundet vågar och orkar stå emot en eventuell VM-ansökan från Stockholm även 2022. Att ha ett mästerskap i Globen slår det mesta – men det är ett risktagande det inte är värt att ta. Risken är helt enkelt för stor för att vi får se ett totalfiasko. Det har vi också sett i Kanada de senaste åren när de lagt turneringen i traditionellt sett stora hockeystäder.

Jag tycker inte ens det är givet att det måste stå mellan de tre storstäderna även om det väl är troligast att turneringen hamnar i någon av de städerna.

Varför inte lägga den i Norrland? Med spel i Timrå och Gävle, eller något liknande? Det vore trevligt, men också ett risktagande utifrån att arenorna är mindre och att hockeypublikerna kan vara något svårflörtade. Inte minst i Gävle…

DÄR TROR JAG DEN HAMNAR

Det troliga är att JVM hamnar i Göteborg med spel i Scandinavium/en eventuellt nybygg eller rustad arena, och i Frölundaborg. Där finns det två arenor som åtminstone storleksmässigt känns klart gångbara, ja nästan perfekta, för en JVM-turnering.

Eller vill de lägga turneringen i två olika städer så som Kanada gjort med Toronto och Montréal. Det vill säga att Sveriges matcher samt slutspelet går i Göteborg och övriga matcher spelas i en ort likt Jönköping eller i en ort med en mindre arena som Oskarshamn eller liknande. Det vore ett spännande upplägg om det inte skulle gå att lösa både Scandinavium och Frölundaborg. Malmö vore också ett alternativ som funkar igen – men jag tror inte förbundet vill lägga det i samma stad med bara åtta års mellanrum. Malmös arena är emellertid Sveriges absolut häftigaste hockeyarena.

Därför tror jag turneringen kommer hamna i Göteborg. Och det vore förstås ett bra val. Det allra viktigaste är dock att den inte hamnar i Stockholm. Då kan det bli pannkaka av alltihopa. De har liksom försatt sin chans för en lång tid framöver.

Eller vad säger ni?

@manskarlssonyao

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL