Mike Hoffman och Erik Karlsson.Foto: Bildbyrån

Idag kom Silly Seasons mest väntade besked. Mike Hoffman trejdades från Ottawa till San José. (Och vidare till Florida) Hur kommer det påverka Erik Karlssons eventuella framtid i Ottawa? Inte mycket, tror jag.

Det var lite kul att se hur den senaste tidens skandalrubriker kring Mike Hoffman påverkat hans rykte. Dels blev han, en kille med kapacitet att göra drygt 30 mål, bortbytt mot Mikkel Bödker. Bödker är en okej NHL-spelare men inte mer än så. Ottawa har i princip ingenting spännande i forwardsväg just nu. Dels var det också kul att se hur tydligt Pierre Dorion menade att spelarbytet gjordes för att förbättra miljön i Senators.
– Dagens bytesaffär visar på vår beslutsamhet att stärka lagets framtid genom att förbättra framförallt lagkemi, ledarskap och god karaktär, såväl i omklädningsrummet som på isen. Vi är övertygade om att detta är ett steg i rätt riktning för organisationens långsiktiga framgång, sade general manager Dorion.

Och ja, han har säkert rätt i det han säger även om utbytet blev minimalt för en spelare av Hoffmans kaliber. Men det finns också ett större värde som Dorion inte uttryckligen säger, men som det går att lista ut. Det finns förstås en förhoppning hos general managern att Hoffman-trejden ska öka möjligheterna att Erik Karlsson ska förlänga sitt kontrakt i juli. Det faktum att de trejdade bort honom redan nu, flera dagar innan draften, tyder på att Senators i alla fall kommer göra en seriös ansträngning att behålla Erik Karlsson. Men jag tror det är en naiv förhoppning.

KÄNDE DE TILL PROBLEMEN?

Till att börja med har Erik Karlssons framtid i Senators debatterats redan innan problemen med Mike Hoffman började. De ska ha börjat i november och redan då var Karlssons framtid osäker. Problemet i grunden har snarare vanligt Ottawas (eller ja, ägaren Eugene Melnyks) ovilja att spendera upp mot lönetaket. Det gör att Senators får ett svagare lag, och att de förmodligen inte kommer vilja ge Karlsson de pengar han är värd. Vilket förstås är absurt. Sen finns hela arenasituationen som också är ett problem utan lösning i sikte för Ottawa Senators.

Dessutom sägs det att Senators kände till familjen Karlssons problem med Hoffman och dennes flickvän, men att de inte gjorde någonting åt det förrän det kom ut i media. Om det skulle vara så gör det knappast att Erik Karlsson känner ett sug efter att skriva långtidskontrakt med en klubb som inte agerat speciellt sunt i den situationen heller. Så även nu när Hoffman trejdats bort finns det för många saker i Erik Karlssons ryggsäck som kan göra att han är ovillig att skriva på sitt nya långtidskontrakt.

HAMNAR INTE I SAN JOSÉ I ALLA FALL…

Ottawa kan förstås ha fått det förklarat av Erik Karlsson att han inte vill bli kvar, och då måste de trejda honom redan nu i helgen. Under draften. Då kommer hans värde vara som allra störst. Det talar också för en trejd.

Det finns förstås saker som talar för att han förlänger också. Han har såklart fått ett hjärta för klubben och trivs säkert bra i staden. Dessutom är hans fru från Ottawa och med tanke på tragedin de var med om, med sonen Axels bortgång vid födseln, går det säkert att argumentera för att de inte vill riva upp de rötter de har i staden. Melinda Karlssons familj bor, som jag förstår det rätt, också i Ottawa. Frågan är om hon vill splittras från dem i det här läget, med tanke på allt som hänt.

Så, för att summera: Erik Karlsson kan förstås bli kvar i Ottawa. Men då tror jag knappast det beror på att Mike Hoffman trejdats idag. Det enda vi med säkerhet vet är att Erik Karlsson inte kommer hamna i San José*, i alla fall…

@manskarlssonyao

*Eller ja, Florida, i alla fall…