Foto: Bildbyrån

Igår uttalade sig Joakim Eriksson kritiskt mot hur NHL-klubbarna agerar mot de spelare de draftar. Han var kritisk och använde både fyndiga och tydliga val av ord.
–  Det uppstår ett allvarligt problem när NHL-klubbar skriver kontrakt med spelare i allt lägre ålder. Det tycker jag, personligen, är en dålig respekt mot vad Sverige har åstadkommit i talangutvecklingen.
– NHL-klubbarna börjat skriva kontrakt med 18-åringar som ännu inte spelat en seniormatch, och skaffar sig därigenom inflytande gentemot spelaren och hans agent vilket givetvis blir svårt för dessa att motsäga. I NHL och AHL spelas det över 80 matcher per år och killarnas utveckling i fysträning och individuell träning på is blir, i mina ögon, bristfällig. Killarna behandlas som handelsvaror och det blir som att avla fram en massa travhästar där den som tävlar bäst blir den som når längst fram.

Det var ett par av citaten från Djurgårdens sportchef. Han är också kritisk till den låga ersättningsnivån från NHL och är kritisk mot att de inte ser att vi också har ”mjukare värden” i Sverige.

Inte ens ett dygn senare presenterar Luleå ett nyförvärv. Austin Farley från Karlskrona. Ett Karlskrona han tillhört i knappt två månader. Han presenterades den fjärde maj. Den tredje juli var han borta. Sportchefen i Karlskrona, Patrik Larsson, visste ingenting om att Farley var på väg bort.

Jag vet att Joakim Eriksson inte är sportchef i Luleå. Men jag vet också att de flesta SHL-sportcheferna håller med i det han säger ovan. Men det blir problematiskt när de själva har ett liknande förhållningssätt mot de hockeyallsvenska klubbarna och talangerna.

Det finns en tydlig skillnad, och det är att det inte gäller unga spelare i lika hög utsträckning. Men det blir också problematiskt när SHL-klubbarna gnäller på att NHL-klubbarna agerar fel, och det gnälls också på att SHL-klubbarna tappar sina stjärnspelare för sent. Vi kan ha flera exempel där, exempelvis Martin Bakos som värvades som en stjärna till Mora men drog några dagar senare. Johan Pennerborn och Peter Jakobsson sitter en bit in i juni och biter sig på naglarna i en nervös väntan på att få se vad som händer med lagets kanske bästa och viktigaste spelare, Mikael Wikstrand.

Men som sagt: Samtidigt utnyttjar SHL-klubbarna ett system där de dammsuger de hockeyallsvenska klubbarna på deras stjärnvärvningar en bit in i JULI! Där snackar vi extremfall.

Så, ett avtal finns. Jag kan inte döma klubbarna för att de utnyttjar avtalen. Men nog fan kan vi kräva mer än att SHL-klubbarna i början av juli pekar på en spelare i ett hockeyallsvenskt lag, säger ”Hej, vi tror på dig och erbjuder dig en stor roll i SHL i stället för allsvenskan. Och erbjuder dig en dubbel lön”, och sen sitter den allsvenska klubben i fråga i skiten. Det är låg nivå.

Luleå är inte ensamma om att göra så här, så den enda anledningen till att de dyker upp som exempel är att de gjorde det senast. Så sent som häromveckan ryktades Brynäs nypa AIK:s nye förstemålvakt Johannes Jönsson, men så blev inte fallet till slut. Så det finns fler exempel.

SHL-klubbarna har sin plats i näringskedjan. SHL har själva varit med och förhandlat fram det avtalet och kan därför inte gnälla. I alla fall inte så länge de själva agerar likadant mot de hockeyallsvenska klubbarna. För i det fallet passade det minsann att skriva ett liknande avtal.

För ska vi vara ärliga, vi är inte långt ifrån att se en utveckling där SHL-klubbarna försöker avla fram spelare från Hockeyallsvenskan heller. Med ett avtal där hockeyallsvenskan får en, relativt sett, lika usel ersättning.

Så länge ni utnyttjar ert avtal mot hockeyallsvenskan till max är det bara att svälja stoltheten och inse att ni har samma plats i näringskedjan mot NHL.

@manskarlssonyao