Tobias Aronsson lämnar The Heart of HockeyFoto: Bildbyrån

De kallar sig för ”The heart of Hockey”, men blir glada när de fostrar spelare till Växjö. Jag får det inte att gå ihop.

När Modo åkte ur SHL kändes det i princip som att de fick skylla sig själva. Efter SM-guldet följde närmast ett decennium av ständiga felbeslut, som usla värvningar och tränarrekryteringar, och till slut går det inte att hålla näsan över vattenytan. Man ramlar ur SHL. Tyvärr.

Att Modo behövs i svensk hockeys absoluta finrum är givet. Ingen klubb möter sådan respekt som de gör internationellt. Fram tills dess att Buffalos GM Jason Botterill ropade ut ”Rasmus Dahlin” på NHL-draften var man ensamt den svenska klubb som fostrat flest förstarundeval. Nu står både Frölunda och Modo på tio vardera.

BLIR LEDSEN

Därför blir jag ledsen när jag nu ser vilken inställning Modo tycks ha till sitt talangproducerande. Klubben som fostrat supertalanger i massor, däribland två spelare som utsetts till NHL:s MVP, sammanlagt tre spelare som vunnit NHL:s poängliga, två som inte fick MVP-priset men röstades fram till ligans bästa spelare, och en Norris Trophy-vinnare, ser nu en glädje i att fostra spelare till SHL.

Det var i en intervju med Hockeymagasinet som J20-tränaren Mikael Sundell uttalade sig om det faktum att backtalangen Tobias Aronsson (som dessutom spelat A-lagshockey till och från under två år) lämnar Modo för Växjö som jag hajade till rejält.
– Det är en otroligt talangfull back men att Växjö väljer att värva från vår juniorverksamhet är också ännu ett kvitto på hur bra vi är på att utveckla unga spelare.
– Jag känner bara stolthet över att Växjö är intresserad av en produkt som vi har utvecklat under fyra år. För det visar som sagt bara att det vi gör är bra.

Det under citatet var hans svar på frågan ”Att ni förlorar en så talangfull spelare som ni har utvecklat under fyra års tid, hur känns det egentligen?”.

BLIR FUNDERSAM ÖVER DERAS INSTÄLLNING

Jag förstår att Sundell på ett personligt plan blir glad när han ser en spelare som han coachat ta kliv och får chansen hos svenska mästarna. Men ska Modo som klubb verkligen ha den inställningen? Har mytomspunna Modo gått från att vara bäst i Sverige (världen?) på att få fram världsstjärnor nu vara glada över att deras juniorverksamhet är så pass bra att deras spelare får chansen i VÄXJÖ? Ska inte Modo vara den finaste klubben man kan spela i som junior? 2017 vann de både J18- och J20-SM. Det är ytterligare ett kvitto för att Modo fortfarande är en av Sveriges stora klubbar på juniorsidan.

Jag vill vara tydlig med en grej: Att Tobias Aronsson flyttar till Växjö är ingenting jag lägger någon vikt vid. Känner han att det är där han bäst kan utvecklas ska han förstås spela där. Med tanke på vilka fynd Växjö gjort de senaste åren, och hur bra talanger kan utvecklas där, är det ett naturligt steg att ta. Det är Modos inställning till det hela jag blir lite fundersam över.

HÖR VARNINGSKLOCKOR RINGA

Hade jag varit Modoledare hade jag känt att ”Fan, kul att Tobias får chansen. Men det är ju i Modo han skulle ha utvecklats som bäst. Att gå till NHL är ju en sak – men Växjö?!”. Inte ”Gud vad roligt att Växjö vill värva våra juniorer. Det bevisar att vi gör något bra!”.

Modo är ingen storklubb idag. Att de inte ser sig som en sådan är sunt. Men på juniorsidan har man med all önskvärd tydlighet visat att man fortfarande är att räkna med. Där är de fortfarande för stora för att gå in med inställningen att det är kul att SJÄLVASTE SVENSKA MÄSTARNA värvar en av deras backar. Vad händer härnäst? Ska Modo känna stolthet över att SHL-klubben Timrå får upp ögonen för deras talanger?

Jag hör varningsklockor ringa. Modo ska vara den finaste platsen du ska kunna spela i som junior. Det är i alla fall den inställningen klubben ska ha. Man är trots allt The heart of hockey.

@manskarlssonyao