Jacob Josefson, Roman Horák och Dick Axelsson tar plats.Foto: Bildbyrån

Vi är inne i augusti, lagen har gått på is, och även om alla trupper inte är färdigställda börjar det bli läge att analysera Silly Season. Jag har valt att ranka SHL:s 15 bästa värvningar, och delat upp det hela i två inlägg. Först ut kommer plats åtta till 15.

Och ja, det har gjorts fler än 15 bra värvningar. Många duktiga spelare, som Niclas Andersén, Mikko LehtonenMarkus Ljungh, Christian Thomas, Mantas Armalis, Mathis Olimb, Niclas Lundgren, Emil Molin, Marcus Björk, Mattias Bäckman, Rhett Rakhshani och Andreas Thuresson finns inte med på listan. Det är inte för att de är usla spelare eller dåliga värvningar. Tvärtom är det riktigt fina värvningar. Det finns bara andra som faller mig bättre i smaken. Jag hatar varken spelare X eller lag Y. En faktor som också tagits med är hur mycket de kommer påverka sitt lag. Niclas Andersén, som exempel, är ju en klassback i SHL. Men samtidigt värvades han i ett läge där Brynäs hade SHL:s kanske bästa backsida redan innan han presenterades. Medan exempelvis spelare 15, Marek Daloga, kommer få en superroll i ett på pappret svagt Mora.

Hat och hot mottages på @manskarlssonyao.

Här kan ni också läsa kollega Uffe Bodins ranking.

PLATS 15 TILL ÅTTA

15. Marek Daloga, Mora
Det här är inte den sexigaste värvningen. Men Marek Daloga kan bli ett rejält fynd för Mora. Han har spelat VM och OS och dessutom varit riktigt bra på den nivån. Framför allt gjorde den 29-årige slovaken ett mycket fint VM för Slovakien i våras. Håller bra KHL-klass, och klarar han bara av anpassningen till SHL kommer det här kunna bli Moras MVP kommande säsong.

Marek Daloga i kamp med John Klingberg under VM.

14. Mattias Sjögren, Rögle
Rögle har värvat intressant. Det kan tyckas konstigt att jag har med Sjögren men inte den kanadensiske OS-spelaren Christian Thomas, men jag tror Sjögrens närvaro kommer kunna ha enorm betydelse för Rögle. Han kommer inte spruta in poäng, men han kommer spela i alla spelformer, vara en stor ledare, och kommer om det blåser vara den som står framför journalisterna och pratar. Det är de förväntningarna jag har på Mattias Sjögren. Symbolvärdet är stort. Sen handlar det förstås om en bra hockeyspelare också.

13. Joel Kellman, Brynäs
Ingen storstjärna på något sätt, men Joel Kellman är en av flera intressanta värvningar från Brynäs. Har gjort 30 respektive 34 poäng i ett svagt och defensivt spelande Karlskrona de två senaste åren. Nu lär han bli förstecenter i Brynäs. Att hitta en svensk spelare med uppåtgående kurva, som gör gott om poäng och dessutom är center, är inte lätt. Därför är Joel Kellman en kanonvärvning för Brynäs. Lär kunna göra 40 poäng.

12. Nicklas Danielsson, Brynäs
Känslan var att bäst före-datumet passerades för några år sedan. Men icke. Nicklas Danielsson studsade tillbaka och kommer nu från en kanonsäsong i den schweiziska ligan, med 25 mål och totalt 50 poäng på 49 matcher. Slutade tvåa i skytteligan och trea i poängligan. Det är med andra ord en klasspelare Brynäs får in. Varför är han då inte högre? Han har inte spelat i SHL på sju säsonger och startsträckan kan bli lång. Dessutom börjar ”Nicky D” bli till åren. Men nog kommer han snudda på 20 kassar?

11. Simon Önerud, HV71
”Nu är HV-hataren Karlsson igång igen”, säger alla HV-supportrar ilsket nu. Men icke. Simon Önerud är en favorit hos mig och jag hade honom som given etta i Stefan Liv Memorial Trophy-omröstningen (som han vann) 2017. Men med tanke på att han hade enorma skadeproblem förra året har han en del att bevisa. En toppspelare när han väl spelar, men precis som i fallet Nicklas Danielsson kan det krävas en startsträcka. Blir dock väldigt viktig för HV.

10. Roman Horák, Växjö
Att en 27-årig tjeckisk center som spelade OS och VM förra säsongen och imponerade i KHL kommer till Sverige säger någonting. Roman Horák har under en lång tid varit en riktigt bra spelare på europeisk nivå, och med tanke på att Växjö sällan misslyckas med värvningar lär Horák visa sig vara en bra spelare även i SHL. Kommer inte kunna ersätta Elias Pettersson, men det känns spontant som att Horák kommer kunna göra en hel del poäng kommande säsong.

9. Jacob Josefson, Djurgården
Väger vi in faktumet att Jacob Josefson skrivit ett fyraårskontrakt skulle han såklart kunna vara högre på listan. Kanske.  Ser vi dock bara till kommande säsong får han nöja sig med plats nio. Jacob Josefson är precis som Mattias Sjögren en symbolvärvning av rang, men precis som i Öneruds fall tappar han ett par placeringar på grund av sin skadehistorik. Kommer dock vara enoooormt nyttig för Djurgården. Är dessutom bara 27 år.

8. Dick Axelsson, Djurgården
Jag var inte helt övertygad om pucktrollarens förträfflighet när han värvades till Färjestad förra säsongen. Men jag överbevisades snabbt. Det sista året i Schweiz, då han bara spelade åtta matcher, verkade ha gjort Dick Axelsson gott. Det blev 45 poäng på 48 matcher i Färjestad och känslan är att han kommer vara precis det Djurgården behöver för att utmana om guldet till våren. En av SHL:s absolut bästa svenska spelare och ligans största profil.

Håll utkik efter del två som publiceras inom kort.

Den här killen finns med i del två…