Foto: Bildbyrån

Igår presenterades den första delen av min ranking över SHL:s främsta nyförvärv. Så om ni inte har läst vilka jag hade på plats åtta till 15 rekommenderar jag att ni läser del ett.

Och ja, det har gjorts fler än 15 bra värvningar. Många duktiga spelare, som Niclas Andersén, Mikko LehtonenMarkus Ljungh, Christian Thomas, Mantas Armalis, Mathis Olimb, Niclas Lundgren, Emil Molin, Marcus Björk, Mattias Bäckman, Rhett Rakhshani och Andreas Thuresson finns inte med på listan. Det är inte för att de är usla spelare eller dåliga värvningar. Tvärtom är det riktigt fina värvningar. Det finns bara andra som faller mig bättre i smaken. Jag hatar varken spelare X eller lag Y. En faktor som också tagits med är hur mycket de kommer påverka sitt lag. Niclas Andersén, som exempel, är ju en klassback i SHL. Men samtidigt värvades han i ett läge där Brynäs hade SHL:s kanske bästa backsida redan innan han presenterades. Medan exempelvis spelare 15 på listan, Marek Daloga, kommer få en superroll i ett på pappret svagt Mora.

Nu kommer plats sju till ett.

Hat och hot mottages på @manskarlssonyao.

Här kan ni också läsa kollega Uffe Bodins ranking.

7. Nils Andersson, HV71
HV71:s lag såg länge riktigt svagt ut. Men efter att ha plockat in Simon Önerud, Mikko Lehtonen, Andreas Thuresson och just Nils Andersson tror jag att HV kan bli ett topp fyra-lag i årets SHL. Backsidan är dock ett frågetecken, med en del chansningar som behöver falla väl ut. Nils Andersson är ingen chansning. Han har under alla år i SHL legat mellan 20 och 30 poäng och levererade liknande siffror i HockeyAllsvenskan. Med andra ord har han gjort mycket poäng fem år i rad. En av SHL:s absolut främsta offensiva backar och en perfekt värvning för HV.

6. Niclas Burström, Växjö
Ännu en tidigare Skellefteåspelare som vänder hem för spel i…Växjö. Niclas Burström är en personlig favorit som var en av SHL:s främsta backar under åren i Skellefteå. Säsongen i KHL var knepig, men på SHL-nivå vet vi vad vi får av den skicklige tvåvägsbacken. Växjö kommer ha enorm nytta av Burström, som alldeles säkert kommer spela i Tre Kronor under säsongen. En supervärvning och enligt mig den bästa värvningen från mästarna från i våras.

5. Markus Svensson, Färjestad
Det är svårt att bestämma hur bra Markus Svensson är. Han spelade trots allt i ett galet bra Skellefteå under sina bästa år. Har dock gjort det okej även i Tre Kronor, så nog är det en toppmålvakt i SHL Färjestad värvat. Och det är precis det de behövde. Lars Haugen var en bra SHL-målvakt – men inte tillräckligt bra. Nu kommer den sista pusselbiten som krävs för att Färjestad åter ska vara ett lag som nämns som en guldutmanare eller till och med en guldfavorit.

4. Erik Gustafsson, Luleå
Okej, de flesta har Erik som etta på sina rankingar och jag respekterar verkligen det. Att en 29-årig svensk OS-back vänder hem till Sverige och skriver ett fyraårskontrakt med ett lag som förra året åkte ut i åttondelsfinal är otroligt egentligen. Så att Erik Gustafsson är en kanonvärvning råder det ingen tvekan kring. Jag är dock lite, lite orolig för att han kommer behöva en ganska lång startsträcka. Gustafsson har aldrig spelat seniorhockey i Sverige och skillnaderna mellan KHL:s spelsätt och SHL:s är stora. Men att det här på sikt kommer vara en av SHL:s främsta backar känner jag mig säker på.

3. Aaron Palushaj, Örebro
Den kanske mest omtalade övergången. Aaron Palushaj fick närmast en status som en supermegastjärna i SHL och det är han ju inte. Men att Örebro kommer in och helt enkelt stjäl en direkt konkurrens främsta offensiva spelare är värt att uppmärksamma. I synnerhet eftersom Brynäs och Örebro säkert kommer husera i samma del av tabellen. Kan svensk hockey, tycks vara en bra lagkamrat, har en spets i sitt enorma skott, och trivs med stjärnrollen. Aaron Palushaj ger Örebro en poänggaranti, och lär landa runt 20 mål och 45 poäng även i år. Kraven kommer dock vara betydligt högre nu än när han kom till Sverige för ett år sedan. Då var han en bra värvning med potential att bli riktigt bra. Nu ska Palushaj vara en av SHL:s bästa spelare. Det känns dock som att den här värvningen kommer falla riktigt väl ut.

2. Broc Little, Linköping
Vad får Linköping hem? Killen som ”bara” gjorde 36 poäng på 48 matcher i den schweiziska ligan? Eller killen som gjorde 53 poäng på 52 matcher i SHL säsongen innan? Jag tror på det senare. Jag tror han kommer stå för en återkomst till LHC i ungefär samma stil som den Ryan Lasch gjorde i Frölunda förra året. Visst, den offensiva omgivningen i Linköping kommer vara sämre än den han hade förra svängen. Men visst kommer Broc Little vara en storstjärna i SHL som gör mellan 40 och 50 poäng även den här säsongen? Det är min känsla. Och så måste det bli, om Linköping vill ta sig in på övre halvan av SHL-tabellen.

1. Niklas Svedberg, Timrå
Den här killen är 28 år gammal. Han har vunnit SM-guld, testat på NHL-spel och gjort två säsonger i KHL. Bland annat. Och till hösten spelar han i SHL:s enda nykomling. Wow, säger jag bara. Efter en svår säsong i AHL är det svårt att exakt bedöma Niklas Svedbergs nivå, men han bör vara en av ligans främsta målvakter. Jag tror han kommer ha en större inverkan på Timrå än vad Anders Lindbäck hade på Rögle för ett par år sedan. Sett till betydelsen han kommer ha för sitt lag är Niklas Svedberg på förhand SHL:s MVP, vill jag hävda. Om han kan leva upp till det på isen är förstås omöjligt att säga. Om han kommer kunna rädda Timrå undan ett kvalspel är tveksamt. Men med Niklas Svedberg i målet kommer Timrå i alla fall ha chansen. På pappret är det här SHL:s främsta värvning för mig, även om konkurrensen är knivskarp.

Det ska bli roligt att se Niklas Svedberg i SHL igen!

Så här såg det ut senast Niklas Svedberg spelade ishockey i Sverige.

 

KARLSSON: SHL:s bästa värvningar – plats 8-15

Alla bilder kommer från Bildbyrån.