Foto: Bildbyrån

Lite i skymundan har en enorm värvningsbomb briserat i Schweiz. Visst, NLA är inte direkt den liga som drar uppmärksamhet till sig i Sverige, men vi måste ändå prata om Leonardo Genonis övergång från Bern till Zug.

Genoni har under många år varit en inhemsk storstjärna och fick ett internationellt genombrott förra säsongen. 30-åringen var förstemålvakt i Schweiz VM-lag och imponerade något alldeles oerhört på lagets resa till VM-finalen. Där storspelade han också, men Tre Kronor vann till slut en final mot superskrällen.

Att Leonardo Genoni lämnar Bern för spel i Zug är ingen sensation i sig. Inte heller att han skriver femårskontrakt. Det häpnadsväckande är ju att målvaktsstjärnan har ett år kvar med Bern och kommer spela där även nästa säsong. Kontraktet med Zug börjar alltså gälla 2019. Att övergångar går till på det sättet i Schweiz är vanligt. Kanske inte att spelare presenteras för klubbar ett helt år i förväg, men om exempelvis Linus Klasen blir klar för Davos i november så kommer det offentliggöras direkt. I Sverige offentliggörs ju inga övergångar förrän efter säsongen.

För att hitta en jämförelse mellan Genonis övergång från Bern till Zug så är det ungefär som att Viktor Fasth idag skulle presenteras på ett treårskontrakt med Frölunda – men ändå spela kvar i Växjö nästa säsong. Eller som att Adam Reideborn skulle presenteras som klar för Växjö från och med 2019 – men spela kvar i Djurgården kommande säsong. Någonting säger mig att publiken på Hovet inte skulle tycka det var jättekul.

LITE FÖR MAGSTARKT FÖR MIG

Å andra sidan består i princip hela våren av att duktiga journalister med bra källor avslöjar varenda övergång ändå – med den skillnaden att alla inblandade parter säger: ”Jaså, då vet du mer än jag gör”, till journalisten i fråga eller säger: ”Nej, det där stämmer inte”, eller kanske till och med: ”Ja, jag hörde också det där ryktet. Men jag vet inte var det kommer ifrån”. Och sen, så fort de inblandade lagen har åkt ut, så presenteras spelare X för lag Y ändå. Precis som journalisten avslöjade för flera månader sedan.

Så, det som händer om spelare X i Brynäs är dålig är ändå att publiken muttrar: ”Ja, men han har ju redan tankarna på Luleå nästa säsong. Bänka idioten!”, trots att klubbarna inte bekräftat övergången i fråga.

Att presentera spelare ett helt år i förväg är dock lite väl magstarkt även för min smak. Den här säsongen har inte ens börjat och Leonardo Genoni vet redan var han ska spela de fem åren som följer därefter. Det känns lite fel i min mage. Men det som fans utan logiskt tänkande också glömmer bort är att spelare på den nivån Genoni är inte spelar för nästa kontrakt – utan för att vinna. Ibland är det som att fansen tror att spelarna hela tiden spelar för att få byta klubb. Så är det förstås inte.

ÄGNAR INTE EN TANKE ÅT DET

Jag minns exempelvis en situation från 2011. Då avslöjades det att Brynäs tränare Niklas Czarnecki var klar för Färjestad – precis i samma veva som de båda lagen möttes i slutspelet. Då var det fans som på allvar trodde att Czarnecki skulle coacha dåligt med flit för att Färjestad skulle vinna. Men vad skulle han tjäna på det? Han tränar väl för att vinna SM-guld – och inte för att Färjestad skulle göra det. Samma snack fanns i viss mån när Skellefteå och Färjestad möttes i våras, då Jesper Olofsson redan var klar för Färjestad till kommande säsong. ”Jaha, hur motiverad är han nu då?!”. Well, precis lika motiverad som om Skellefteå skulle ha mött Linköping. Jag tror inte Jesper Olofsson ägnade en tanke åt huruvida det skulle gå bra för Färjestad eller inte. Han var förstås helt inställd på att vinna SM-guld med Skellefteå då, på samma sätt som han nu är helt inställd på att vinna SM-guld med Färjestad.

Men det är ju fansens rätt att tänka så också. Så länge inte spelarna gör det. Men jag tror att Schweiz inställning till att presentera och värva spelare från sina konkurrenter inte hade fungerat här. Det hade blivit upplopp på läktarna, tror jag.

Men visst fasen är det en mäktig övergång som precis skett i Schweiz? Det hade onekligen gett utrymme till en hel del intressanta artiklar och bloggar om något liknande hänt i Sverige.

@manskarlssonyao