Foto: Bildbyrån

Mitt i en hotellfrukost i Stockholm slog bomben ned. Magnus Sundquist tar över Brynäs. Jag fick direkt en ordet av chef Uffe Bodin att skriva en krönika om det när mitt arbetspass drar igång. Problemet? Jag vet inte vad jag ska tycka. Så, häng med på en rörig krönika.

Jag har haft sju timmar på mig att fundera på vad jag tycker om Brynäs besked att sparka Tommy Sjödin och Janne Larsson och ersätta med Magnus Sundquist och Mikael Holmqvist. Ändå kan jag inte riktigt sortera mina tankar. Jag kan inte formulera någon snärtig kvällstidningsrubrik eller någon skarp åsikt som sticker ut.

Å ena sidan har jag aldrig varit något fan av Tommy Sjödin som huvudtränare. Å andra sidan lyckades han rädda laget förra säsongen. Å ena sidan har han talat mer om inställning och motivation än om sitt eget lags spel, men å andra sidan har Brynäs helt okej underliggande siffror. Å ena sidan verkar han inte riktigt veta själv hur hans lag ska spela, å andra sidan kanske han gör precis allt han kan men laget är helt enkelt inte bättre. Ni förstår. Det är komplicerat. Det är inte alls lika enkelt som det var när Modo sparkade Larry Huras eller Leksand sparkade Markus Åkerblom eller, för den delen, när Brynäs för ett år sedan sparkade Roger Melin.

RÖNNBERG KRITISK – MED ALL RÄTT

Jag snubblade sen över ett citat från Roger Rönnberg till bloggen Rakapuckar. Han sade:
– Tråkigt. Tommy är en underbar person, dedikerad hockeyn, både han och Janne är dessutom två klubbikoner. De älskar Brynäs, är så lojala man kan vara, och så får de kliva ut bakvägen. Tråkigt att klubbarna i Sverige sköts på det sättet.

Det var ett uttalande som fick mig att haja till. Det är onekligen alarmerande för Brynäs att en utomstående uttrycker sig som han gör, men samtidigt går det förstås inte att ge någon ett frikort till ett jobb bara för att den råkar vara en klubblegendar. Tommy Sjödin och Janne Larsson har gjort otroligt mycket för Brynäs, mer än de allra, allra flesta. De har både spelat och tränat klubben under de mörkaste åren i Brynäs historia, men det gör dem inte till bättre tränare. Ändå kan jag inte låta bli att tycka att Roger Rönnberg har rätt i det han säger.

Det är frapperande att vi fortfarande har klubbar som agerar mer på namn och magkänsla än på strategi. Säg så här: Hade Frölunda sparkat Roger Rönnberg idag, om de hade varit i Brynäs situation? Nej. Inte Djurgården med Robert Ohlsson heller. Det såg vi för två säsonger sedan, då det var superkris i den klubben. De tog sig ur det och är nu en toppklubb igen. Robert Ohlsson sitter säkert på sin post. Varför? För att Djurgården hade en långt gående strategi. De agerade inte på namn eller magkänsla när Robert Ohlsson anställdes. Nej, de plockade först in en sportchef som satte spelidén och sen tog de in en tränare för att se till att laget spelade på rätt sätt.

Sen kan man förstås ifrågasätta om Roger Rönnberg har en aning om hur andra klubbar än hans Frölunda jobbar.

FELET GJORDES FÖR ETT ÅR SEDAN

Brynäs tog in ”Bulan” Berglund i ett krisläge, och det blev succé. Sen tog de in Roger Melin som är ”Bulans” totala motsats. Anledningen? Ptja, det fanns ingenting annat på tränarmarknaden. Men det håller inte som förklaring. Det finns massor av skickliga tränare i Sverige. I SHL, HockeyAllsvenskan, Hockeyettan, J20, J18…Ni förstår. Någonstans där ute fanns det garanterat en tränare som bättre hade kunnat förvalta ”Bulans” arv. Någon som hade spelat en ishockey Brynäs kunde stå för även på sikt och inte bara de två kommande åren innan en ny tränare skulle in och sätta sin standard i två år och så vidare. Redan där gjordes felet. Hur kunde Brynäs och Stefan Bengtzén misslyckas med att förvalta det som han själv i en så hög grad hade byggt upp?

När sedan Melin fick sparken fick Tommy Sjödin rollen tillfälligt. Ett vettigt beslut som jag inte har några invändningar på. Men exakt vad i det Tommy Sjödin gjorde förra säsongen gjorde att han skulle ha fått jobbet över två säsonger till? Stakade han verkligen ut riktningen för hur framtidens Brynäs skulle spela? Hur de skulle ta sig till toppen igen? Nej, det gjorde han inte. Han släckte en brand på ett väldigt bra sätt men inte mer än så. I stället valde Stefan Bengtzén att ge honom tränaruppdraget i två säsonger till. Där gjordes det stora misstaget. Tommy Sjödin skulle ha fått återgå till jobbet som assisterande tränare, framtidens huvudtränare skulle ha plockats in.

Att Tommy Sjödin kan hockey vet vi. Att han är en bra ledare vet vi. Men det ger inga garantier för att han är en bra huvudtränare. I stället petades han bort från en plats som assisterande tränare, där han gjorde ett mycket bra jobb. Och Janne Larsson försvann som videocoach, en roll han hade under ”Bulans” ledning. Helt plötsligt var de båda rätt personer – men på fel plats. Tommy Sjödin hade aldrig varit huvudtränare på SHL-nivå, eller ens allsvensk nivå, och det här var inte rätt tillfälle för honom att bli det.

SLARVADE BORT KOMPETENSEN

I min värld slarvade Brynäs redan där bort två stora skopor kompetens som fanns i klubben. Mest troligt för att var bekvämast så. I stället för att ge Tommy Sjödin uppdraget säsongen ut och sen verkligen staka ut en riktning för framtiden valde Stefan Bengtzén att ge ”Sjödda” mandat att själv styra hur Brynäs skulle spela även nu. I stället för att Bengtzén (eller en annan sportchef) satte en linje och anställde en tränare efter det. Likt Djurgården. Brynäs är såklart inte ensamma om att jobba på det här sättet i Sverige, men det är otroligt hur idrottsvärlden inte kommit längre än den har på den här fronten. I stället sparkas det tränare hejvilt och det släcks bränder här och där och sen kommer en annan kille in och gör sin grej två år senare och sen håller det på så i all oändlighet.

Nu kommer (förhoppningsvis för Brynäs) den omstarten. Men den kommer ett år för sent. Ännu fler sparkade tränare står på lönelistan. Och ingen tycks veta vart Brynäs är på väg. Eller vem som ska bestämma vart Brynäs är på väg. Ska Andreas Dackell, som bara är tillförordnad sportchef, bestämma det? Eller ska Micke Campese, som visserligen verkar handlingskraftig men trots allt inte har någon hockeykarriär i bakgrunden, bestämma hur det ska se ut på isen? Eller ges de mandaten helt till den blivande sportchefen/general managern som kommer in?

Och trots alla frågetecken tvingas jag ändå tycka att Campese/Dackell gjorde rätt som sparkade Sjödin. Det var deras sportchefsföregångare som gjorde misstaget och därigenom såg till att Brynäs nu helt enkelt tvingas sparka ut två klubblegendarer från klubben – trots att de egentligen inte gjort något fel. Tommy Sjödin och Janne Larsson har gjort vad de kunnat i en stirrig och virrig klubb med identiteskris som är flera år efter konkurrenterna. Men nu är det i stället Dackell och Campese som släcker bränder, precis som Sjödin själv gjorde för ett år sedan. De gör de dessutom i ett läge där Brynäs ligger åtta och har två raka segrar, vilket också är befriande. Beslutet kom inte mitt i den värsta krisen för ett par veckor sedan. Det tyder på att de fattat ett genomtänkt beslut.

AVVAKTA SÄSONGEN UT

Magnus Sundquist kliver in och han tycks också vara kompetent. Han har många års huvudtränarutin på elitnivå och har varit med om pressade situationer. Det är förstås väldigt tacksamt att ha en så rutinerad kille i staben och det blir en smidig övergång till den nya huvudtränaren. Men jag hoppas Brynäs har meddelat honom att han bara är en tillfällig lösning. Han kommer inte få något nytt tvåårskontrakt redan under säsongen. Låt honom ta positionen säsongen ut – sen får klubben kommunicera sin nya riktning och plocka fram en huvudtränare utifrån det. Sen kanske det visar sig vara just Magnus Sundquist, det går inte att säga nu, men då ska det beslutet inte tas på om Brynäs kommer tolv eller åtta, eller om de kvalar sig kvar eller snubblar sig till semifinal, utan efter vilken hockey de vill spela. Vilken klubb de vill vara. Då måste de veta hur de ska göra för att bli ett topplag över tid och inte en gång i decenniet. Då måste de ha rätt person på rätt plats. Inte rätt personer på fel platser som det varit nu.

För annars finns risken att vi står här om ett år igen, med en ny sparkad tränare, och ytterligare vaskad kompetens. Inte ska väl Brynäs slarva bort Magnus Sundquists kompetens också?

Nu har Brynäs chansen att städa upp efter sina tidigare misstag. Nu har de chansen att göra rätt. Tar de den chansen?

@manskarlssonyao