• Publicerat 19 december, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Nicklas Bäckström och Joe ThorntonFoto: USA TODAY Network/IBL BIldbyrå /Chris Brown/CSM/REX

Nicklas Bäckström går mot en supersäsong och visar inga tecken på vare sig mättnad efter titeln i somras eller några ålderskrämpor. Jag tror ”Bäckis” kommer vara en världscenter för många år framöver.

Jag skrev en text i somras, dagarna efter Nicklas Bäckströms Stanley Cup-vinst med Washington, där jag diskuterade med mig själv hur stor han är i den svenska ishockeyhistorien. Frågeställningen var om ”Bäckis” skulle rankas som femma, efter de fyra stora, när hans karriär är över.

I The Athletic skrevs i dagarna en text som diskuterade huruvida Nicklas Bäckström till och med skulle kunna vara den bästa svenska forwarden någonsin. Så högt kommer han aldrig rankas, men vi ska komma ihåg att Washingtonstjärnan har många år kvar där han kommer kunna hävda sig. Och som det ser ut är han fortfarande lika hungrig att vinna och utvecklas som spelare.

När jag ser Nicklas Bäckström spela är det nästan som en tidsresa bakåt i tiden. I en era där det handlar om fart, läckra dribblingar, spektakulära mål och galna handledsskott spelar Valbos stolthet en ishockey som han är nästan ensam om i NHL idag. På något sätt lyckas han få omgivningen att anpassa sig till hans tempo, i stället för tvärtom. Det är hans absoluta styrka, och jag är inte direkt ensam om att ha gjort den noteringen. Det finns få andra i NHL som spelar på ett liknande sätt, men den som bemästrat den typen av ishockey allra bäst under 2000-talet är Joe Thornton.

GÖR ALLTID POÄNG

Joe Thornton och Nicklas Bäckström är ganska lika varandra. De är den typen av center som mer än något annat definieras av sitt spelsinne och sina framspelningar till andra superstjärnor. De är två av 2000-talets allra mest fruktade spelare i powerplay. De har dessutom sitt ständiga poängmakande som någonting gemensamt. Ingen av dem behöver ha synts till över huvud taget under en match, men när vi kollar in i matchens ”box score” har båda gjort ett par assist. Typ.

Joe Thornton är 39 år. Nu har skadorna och åldern börjat ta ut sin rätt. Vi ska dock komma ihåg att han som 36-åring (!!!) slutade fyra i NHL:s poängliga, bara tre poäng bakom självaste Sidney Crosby som slutade trea. Så sent som för ett par år sedan var han alltjämt en av världens allra bästa centrar. Det var också på den tiden han fortfarande hade en kropp som klarade av att spela 82 matcher. Nu får vi vara glada om vi får se spelgeniet på isen i 50 matcher.

När jag ser Nicklas Bäckström spela ishockey inbillar jag mig att han kommer åldras ungefär lika väl som Joe Thornton. Visst, förra säsongen var hans sämsta sett till poäng per match på länge (”bara” 71 poäng på 81 matcher) och med tanke på att han hade hunnit bli 30 år och att farten gått upp som den gjort fanns det väl anledning att fundera kring om han någonsin skulle bli en poäng per match-spelare igen. Vi kan sluta tvivla nu. Den här hösten och vintern har ”Bäckis” varit fullständigt briljant och noterat 40 poäng på 32 matcher. Ett liknande poängsnitt över en hel säsong skulle innebära runt 102 poäng, vilket bara är två poäng från hans personbästa. En galet imponerande notering för en kille som hunnit bli 31 år. Han går då dessutom förbi Peter Forsberg i alla tiders poängliga, och blir ny sjua i svensk NHL-historia. Annars får han ta den milstolpen nästa säsong. 87 poäng är det som krävs.

FÖRSKONADE FRÅN SKADOR

Gemensamt för både Thornton och Bäckström, förutom spelstiteln och förmågan att alltid göra poäng, är att de i sina primeår varit förskonade från skador. Förutom säsongen 11/12, då Bäckström missade halva säsongen, har han som mest missat sju matcher i NHL:s grundserie. Innan Thornton missade nästan halva säsongen förra året låg han nästan alltid runt 80 matcher per säsong. Medan en sån som Auston Matthews kommer slita med axelproblem genom hela sin karriär har både ”Bäckis” och Thornton kunnat bevara sina kroppar i det fysiska slag som behövs, och den spelstil de har hjälper förstås till där. Vi behöver knappast vara oroliga för att Bäckstöm ska ta slut på samma sätt som många andra spelare i samma ålder som han själv. Dessutom kommer han alltid ha en bra omgivning runt sig.

Nicklas Bäckströms kontrakt går ut efter nästa säsong och det finns de Brynäsare som hoppas på att han ska komma hem och spela i SHL. Det kanske han gör någon gång – men knappast då. Han är helt enkelt för bra. Han är fortfarande en av världens absolut bästa centrar och kommer vara det för en ganska lång tid framöver. Han lär aldrig få samma topp som Thornton, eller som bröderna Sedin, som vunnit poängligor och individuella priser. Men han kommer förmodligen åldras minst lika bra. Thornton rankas som sin generations bästa spelfördelare och det är inte säkert att Nicklas Bäckström kommer få samma epitet eftersom han kommit fram i samma veva som Sidney Crosby. Men jag skulle inte bli förvånad om han, även som 37-åring, skulle kunna vara en 60-poängsspelare i NHL som hjälper Washington långt i slutspelen.

HAR ETT BÄTTRE SNITT

Joe Thornton har spelat 1519 matcher i NHL och på dessa gjort 1441 poäng, vilket ger honom ett poängsnitt på 0,95 poäng per match. Nicklas Bäckström har 839 poäng på 847 matcher, och ligger på 0,99 poäng per match. Han lär inte kunna hålla det snittet uppe som 39-åring, men frågan är hur långt ifrån Thorntons snitt han kommer vara. Tillräckligt bra för att han, i den åldern, ska mötas med samma respekt som Joe Thornton gör idag? Ja, varför inte. Någon behöver ta över den rollen när San José-legendaren (förmodligen) slutar efter säsongen.

För vi vet ju hur det är. Nicklas Bäckström får hans omgivning att anpassa sig efter honom. Han tänker inte anpassa sig till ligan.

@manskarlssonyao