Foto: Bildbyrån

Örebro Hockey har gått från en klubb som kändes som ”nästa Växjö” till att vara på väg nedåt. Nu måste frågan ställas: Spelar de i SHL nästa säsong?

De tappade 3-0 mot Färjestad, Brynäs och Linköping. Nio poäng blev i stället fyra. Örebro har mentalt kollapsat och tappat tre 3-0-ledningar på en månad – och det är dessa tre kollapser som gör att de ligger under kvalstrecket i stället för ovanför det. För som det är nu är Örebro fyra poäng bakom Mora på säker mark.

Jag kan tycka att Örebro ofta spelar helt okej. Den känslan förstärks av att de sitter på en helt otrolig corsiprocent på drygt 55. En siffra som bara guldkandidaterna (guldfavoriterna?) Växjö och HV kan överträffa. Örebro har samtidigt klart sämst PDO i SHL och har således sparkapital i båda de ”enkla” underliggande statisiska kolumnerna. De har ligans sämsta målvaktsspel och den elfte bästa skottprocenten. Även där finns det sparkapital. Det talar för Örebro.

Örebro har samtidigt en skadad förstamålvakt och en skadad storstjärna. Sportchefen Niklas Johansson har kunnat ha ett fullt fokus på att leta en ny målvakt, som verkligen behövs om Kilpeläinen blir borta länge, men nu behövs det mer saker för att Örebro ska klara av att undvika kval. Jag tror nämligen inte att en bra målvakt kommer kunna komma in och frälsa dem i det här läget. Jag tror i så fall mer på att Eero Kilpeläinen kan komma tillbaka efter en välbehövlig vila och hitta den nivå han kan hålla i hans bästa stunder. För låt oss vara ärliga, Eero Kilpeläinen är SHL:s mest ojämna målvakt tillsammans med David Rautio. De kan blanda briljanta, femstjärniga, insatser med riktigt svaga matcher.

ÄR LIGANS MVP

Det stora problemet är att Aaron Palushaj, SHL:s kanske bästa spelare under säsongen (okej, topp-fem åtminstone) är skadad. Han kommer inte kunna ersättas här och nu. Det är omöjligt. Och som sagt, Örebros fokus är alltjämt att hitta en målvakt. Det förklarade coachen Niklas Eriksson så sent som i lördags. Aaron Palushaj är kanske den enskilt viktigaste spelaren för något lag i den här serien, tillsammans med Spencer Abbott i Mora. Utan honom tänker jag gå så långt som att säga att Örebro inte har någon spets. Deras skottprocent lär alltså inte öka något sådär jättemycket. Och så länge de inte hittar en målvakt/Kilpeläinen kommer tillbaka kommer de fortfarande ha SHL:s sämsta målvaktsspel, eller åtminstone nära på. Det är med andra ord inte så säkert att Örebro kommer få någon stor effekt av sin fina corsi, eftersom det inte är speciellt långt kvar av säsongen heller.

Så, målvaktsspelet och spetsen är svag. Det är två tunga argument för att Örebro inte kommera ta sig förbi Mora. Det tredje argumentet är det jag nämnde i början: Lagets mentala kapacitet. Redan vid nedsläpp i den första omgången hade både Timrå och Mora ett försprång på Örebro. Framför allt Timrå, men även Mora, kan på ett helt annat sätt förbereda sig för ett kvalspel. Örebro gick med största sannolikhet in i säsongen med en annan svansföring och ett annat mindset än de båda övriga bottenlagen. Timrå vill förstås undvika kval, men de sitter nog ändå relativt lugnt i båten. De känner sig trygga i att få kvala och kommer säkert klara av det, även om de får möta AIK. Det tror jag. Om Örebro tvingas till kvalspel är läget ett helt annat.

KLARAR DE AV PRESSEN?

Där är det i princip kris redan nu. De har redan gjort sin första krisåtgärd och sparkat tränaren. De har redan värvat in en tänkt spets i Patrik Virta (fem poäng på 19 matcher). Samtidigt ska de nu hitta en målvakt och/eller en till spetsspelare eftersom storstjärnan brutit fotleden. Och på det ska de alltså ta in fyra poäng på ett Mora, som lyckats med några värvningar, och misslyckas de väntar ett kval de knappast såg framför sig i höstas. Och på det har de tappat tre stycken 3-0-ledningar på en månad. Visserligen vann de en av de matcherna efter förlängning, men ändå. Det säger någonting.

Därför tycker jag det är på sin plats att ställa sig frågan om Örebro verkligen kommer klara av ett kval. Utan Palushaj har de ett lag som är rätt grått, och av de tre bottenlagen känns de klart sämst förberedda för ett kvalspel. Därför vill jag påstå att både Timrå och Mora lär ha bättre chanser att klara ett kval framåt våren, än vad Örebro har.

Örebro måste gå all-in på att ta ikapp Moras försprång. De lagen möts i omgång 51, den tolfte mars. I slutomgången möts Mora och Timrå. Lever det hela vägen in till dess? Då får Örebro en sista (?) chans att bevisa att de har den mentala förmåga som krävs.

@manskarlssonyao