Nyheter
Ett nytt serieupplägg för Hockeyettan
ANNONS

Orkar ni med ännu ett förslag på nytt serieupplägg för Hockeyettan? Jag tror mig nämligen ha lyckats spåna fram det giva upplägget för framtiden.

Det finns några parametrar som man måste ta hänsyn till i jakten på det perfekta serieupplägget och den första av dessa är naturligtvis att serien för alla inblandades bästa måste bli bättre.

Därav krävs en ganska kraftig bantning av dagens 48 lag. I mitt förslag ner till 36. Det känns som en lämplig siffra för att kunna spetsa till Hockeyettan samtidigt som man behåller det uppdrag som breddserie som förbundet trots allt lagt på serienivån. Det går utan några som helst problem att lyfta bort 12 lag från dagens Hockeyetta som inte håller en önskad nivå.

Utöver det finns, som belyst tidigare, önskemål om fler matcher för att spelarna ska få chansen till större utveckling samtidigt som det är viktigt att så många lag spelar så länge som möjligt. Alltså att hälften av lagen inte har spelat färdigt redan i mitten av februari och får en längre försäsong än vad den riktiga säsongen är.

Jag är en stor vän av dagens upplägg där en serieseger i Allettan innebär direktkvalificering till kvalserien och ser ingen anledning att plocka bort ett sådant lyckat koncept. Efter att så väl IK Pantern som Sundsvall avancerat till allsvenskan i årets kvalserie kan vi väl dessutom en gång för alla slå hål på myten att det skulle vara förenat med någon nackdel att gå och vila de veckor som playoff pågår.

Playoff ja. Det är ett inslag som hockeyn mår bra av och det tycker jag att man ska behålla. Även om det inte nödvändigtvis behöver spelas i tre steg (något som ni strax kommer att bli varse). Dessutom är jag lite charmad av den Slutspelsserie som på olika sätt praktiserats i allsvenskans kval mot SHL och därför adderat en sådan ingrediens även till kvalet mellan ettan och allsvenskan.

Dessutom är det ju så varje år att det höjs arga röster kring att lag från Allettan får gå på semester inför playoff samtidigt som lag från vårserierna får spela vidare. Att man även om man var kass innan jul kan komma och köra om lagen som mött starkast möjliga motstånd fram på vårkanten. Jag är enig, så ska det inte kunna gå till och därför har jag fixat till även detta i mitt förslag.

Med det sagt, låt oss gå loss på godsakerna.

* * *

FÖRSLAG PÅ NYTT SERIEUPPLÄGG HOCKEYETTAN

Grundförutsättningarna är att 36 lag är kvalificerade för spel.

Grundserie
Tre geografiskt indelade serier om 12 lag i varje (Norra, Mellersta, Södra). Spelas som enkelserier där alla möter alla hemma och borta. Det vill säga 22 omgångar.

Lag 1-4 kvalificerar sig för Allettan.
Lag 5-12 spelar vidare i vårserier.

Allettan
Serien utgörs av lag 1-4 från de tre grundserierna, således 12 lag. Spelas som enkelserie där alla möter alla hemma och borta. Det vill säga 22 omgångar.

Seriesegraren är direktkvalificerad till kvalserien.
Serietvåan är direktkvalificerad till slutspelsserien.
Lag 3-6 är kvalificerade till playoff 2
Lag 7-12 är kvalificerade till playoff 1

Vårserierna
De lag som inte kvalificerar sig till Allettan spelar vidare i vårserier. Det blir tre serier om åtta lag i varje. Samtliga lag möter varandra tre gånger (bäst rankade lag från grundserie får fördel av extra hemmamatch). Det vill säga 21 omgångar.

Lag 1-2 från respektive serie kvalificerar sig för playoff 1 (sammanlagt sex lag)
Lag 3-6 från respektive serie har spelat färdigt för säsongen
Lag 7-8 från respektive serie tvingas spela kval mot lag från division två för att klara sig kvar.

Playoff 1
Sex lag från Allettan möter sex lag från vårserierna. Vilket innebär sex matchserier i bäst av tre där lagen från Allettan har hemmaplansfördel.

Vinnarna kvalificerar sig för playoff 2.

Playoff 2
Fyra lag från Allettan och sex lag från playoff 1. Vilket innebär fem matchserier i bäst av tre där lagen från Allettan respektive de två bäst rankade lagen från playoff 1 har hemmaplansfördel.

Vinnarna kvalificerar sig för slutspelsserien.

Slutspelsserien
Ett lag från Allettan samt fem lag från playoff 2. Spelas som rak enkelserie, det vill säga fem omgångar (där bäst rankade lag har fördel av extra hemmamatch).

Lag 1-3 kvalificerar sig för spel i kvalserien till allsvenskan.

Kvalserien till allsvenskan
Två lag från allsvenskan. Ett lag från Allettan. Tre lag från Slutspelsserien. Spelas precis som idag som en rak serie där alla möter varandra hemma och borta. Det vill säga tio omgångar.

Lag 1-2 har kvalificerat sig för spel i allsvenskan påföljande säsong. Resten spelar i Hockeyettan.

* * *

Hängde ni med på det där? Om inte annat hittar ni det aningen mer grafiskt (och större format än i toppen) här.

* * *

Den stora fördelen här är naturligtvis att det blir ett spännande serieupplägg där det finns flera olika vägar att ta sig till en kvalserie.

Men notera också att det bara är 12 lag, det vill säga en tredjedel, som har spelat färdigt när serierna är avslutade och samtliga dessa lag kommer från vårserierna.

Märk väl också att de lag som tvingas gå på semester tidigast av alla och alltså spelar minimum-antalet av matcher lirar 43 matcher. Att jämföra med dagens 36. Fler matcher alltså.

Max-antalet matcher om man skulle gå hela vägen via grundserie, Alletta, båda playoff-stegen (som går till tre matcher), slutspelsserien och kvalserien blir 65 matcher. Även om det är högst osannolikt att särskilt många skulle ta just den vägen.

Inga lag från Allettan blir heller omkörda av lag från vårserien samtidigt som lagen därifrån ändå inte fråntas chansen att ha något att spela för resten av säsongen efter en misslyckad grundserie. Allettan-lagen får så att säga försvara sina positioner efter att ha kommit i botten av A1 i ett playoff 1.

Resorna i Allettan blir förstås ganska långa, men redan idag får vissa lag sitta och resa till Norrland i Allettan och ur någon form av rättvisesynpunkt kan man väl konstatera att alla får resa någorlunda lika mycket. Med lite god planering och roadtrips hyser jag inga som helst tvivel kring att en sådan superserie (de 12 bästa lagen i landet!) skulle gå att få ihop.

Fler matcher. Viktigare matcher. Bättre matcher. Häftigare serier. Förmodligen mer publik.

Nå gott folk, vad tycker ni om detta?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch