Nyheter
De bästa värvningarna i Hockeyettan
ANNONS

Vilka nyförvärv kommer göra störst avtryck? Idag ger jag er de 15 bästa värvningarna i Hockeyettan inför kommande säsong.

15. Filip Mingotti (Vimmerby)
Jag är faktiskt lite förvånad att det inte blir en fortsättning i moderklubben KRIF nu när klubben satsar hårt för att studsa tillbaka efter den gångna säsongens fiasko. Klivet till Vimmerby är på papperet ett kliv ner rent sportsligt, men det är möjligt att Mingotti behöver en nytändning och fart på karriären. Stortalangen har hunnit bli 21 och inte riktigt lyckats etablera sig i allsvenskan. En nivå som han är ämnad för, minst.

14. Arvid Stenmark (Helsingborg)
Det var ett förvånande steg att byta en trygg tillvaro och förstaspade i Kiruna mot ett vanskligt uppdrag i troliga bottenlaget Helsingborg. Men i söderettan kommer Stenmark få tuffa matcher varje omgång och garanterat få mota många skott. Det kan bli exakt det som skickar honom spikrakt uppåt i karriären. För Helsingborgs del är det bara att gratulera, man har värvat en kille med potential att tillhöra de allra främsta keeprarna i serien.

13. Johannes Tornberg (Piteå)
Ifjol var han med på min lista över Hockeyettans mest kännbara spelarförluster. Då hade han bombat in 39 mål och 62 poäng på 44 seriematcher och lämnat Piteå för Asplöven. Till kommande säsong är han tillbaka. Den allsvenska sejouren blev inte alls som han hade tänkt sig och nu stundar revansch. Alla som sett honom i Hockeyettan vet vad Tornberg är kapabel till.

12. Jesper Bärgård (Nybro)
Det är dags för ett riktigt genombrott nu. Enköping-produkten har storleken och kraftfullheten i sitt spel för att bli ett ypperligt verktyg på Hockeyettan-nivå. Genombrottet kunde ha kommit redan ifjol om han inte lirat i så pass svaga lag som Olofström och Lindlöven men med rätt roll i Nybro Vikings tror jag att det kan bli riktig succé. Det är som sagt dags nu.

11. Mattias Forsberg (Väsby)
Juridikstudierna har tagit den skicklige grovarbetaren till Stockholm och trots att telefonen ringt från flera av klubbarna söderut har han deklarerat att det är i tunnelbaneserien han ska spela. Det var Väsby inte sena att dra nytta av när Bajen hade det trögt att få igång sitt lagbygge under våren. Forsberg har så väl gnuggarmentalitet som skapliga handleder och är i sina bästa stunder en av de bästa allround-spelarna i ettan. Han kommer bli grymt viktig för Väsbys stjärnbygge med sin krigsmoral i vinter.

10. Carl-Johan Svensson (Troja/Ljungby)
Håller ryggen? Det är den stora frågan i fallet Carl-Johan Svensson. I Grästorp har han alltid levererat, det kan ingen snacka bort, men så fort han försökt sig på spel i andra klubbar har leveransen varit ojämn. I Oskarshamn gick det så där och i Vita Hästen var insatserna av varierande karaktär. Mycket på grund av en strulande rygg som plågat honom de senaste åren. Nu ska han dock vara kvitt problematiken och då är han ett ruggigt vasst offensivvapen.

9. Jimmie Jansson (KRIF)
Många lyfte på ögonbrynen över att det blev respass från Timrå i allsvenskan till Västervik i Hockeyettan säsongen som gick. Väl på plats gjorde 20-åringen sitt bästa för att bevisa att den allsvenska klubben gjort fel som skickat ner honom och var en starkt bidragande orsak till att Västervik gick så bra och nådde hela vägen till kvalserien. Utvecklingskurvan borde fortsätta peka uppåt och då har KRIF landat ett riktigt vasst backtillskott.

8. David Laudius (Troja/Ljungby)
När Tingsryd gick upp i allsvenskan säsongen 09/10 var David Laudius briljant. Sedan dess har han försökt i allsvenskan och kämpat i motvind med ett svagt Helsingborg utan att få karriären att riktigt lyfta. 26 år gammal kan kommande säsong med Troja bli året det händer. Med en offensiv roll i ett vasst lag kan han mycket väl hitta tillbaka till den offensiva formen han hade i Tingsryds avancemangslag. Det blir grymt intressant att följa.

7. Philip Larsson (Mariestad)
BIK Karlskoga valde att kalla tillbaka den storväxte skytten från Kumla den gångna säsongen. Jag trodde nog att han skulle bli kvar där. Istället blir det en returbiljett till Mariestad som han representerade på lån säsongen 13/14. Tack och bock säger publiken i Hockeyettan. Forwards med Larssons storlek och ruggiga skott är det brist på och får han den utveckling han borde blir han en riktig attraktion i vinter. 38 poäng ( 21+17) 34 matcher i Kumla den gångna säsongen säger en hel del.

6. Philip Martinsson (KRIF)
Jag tror inte att jag såg en match med Varberg i vintras utan att den 22-årige göteborgaren spelade huvudrollen. Som offensiv back i KRIF kommer Martinsson få sina chanser att briljera och jag har på känn att säsongen som väntar blir hans definitiva genombrott. Halmstad och Varberg har varit bra stopp på vägen, KRIF kommer bli hans trampolin till allsvenskan.

5. David Lillieström Karlsson (KRIF)
En befogad fråga, varför har det inte funkat högre upp? Den forne juniorlandslagsmannen har försökt med AIK både i SHL och allsvenskan utan att det lett till det definitiva genombrottet. Nu har han hunnit bli 22 och det känns som att försöket i KRIF är ämnat att vara en språngbräda. Det är nu han ska visa upp sig, det är nu han ska få fart på karriären. Hockeyettan-äventyret i Huddinge säsongen 13/14 slutade med 48 poäng (14+34) på 41 matcher. Jag tror han kommer producera mer i KRIF.

4. Jonas Pontusson (Troja/Ljungby)
Sett till säsongen som gick är det naturligtvis en skräll att Pontusson placerar sig så här långt upp på listan. Det var en typisk mellansäsong där det aldrig riktigt stämde för 25-åringen som drog ett tungt lass som lagkapten och bara mäktade med futtiga fyra kassar på hela säsongen. Men efter regn kommer solsken. Efter en medioker säsong är sannolikheten riktigt stor att Pontusson studsar tillbaka ordentligt. De tidigare säsongerna i Mariestad (tillsammans med parhästen Eddie Davidsson) visar att han har potential att vara en stor leverantör på Hockeyettan-nivå. I ett starkt Troja/Ljungby kan det bli fyrverkerier.

3. Henrik Thegel (Södertälje)
Jag hyllade Thegel stort när han skrev på för Södertälje (läs här) och jag har ingen som helst anledning att revidera den uppfattning jag torgförde då. 25-åringen är ett extraordinärt power play-hot i Hockeyettan och har med åldern också visat sig vara en extravagant hårdjobbare som täcker skott och briljerar i box play. Grattis SSK till en guldvärvning.

2. Nils Bergström (Östersund)
Visst är det fint det där när stjärnor väljer att vända ”hem” trots att det står Hockeyettan på spelschemat men alltför ofta händer det för sent när karriären peakat förbi zenit för alldeles alldeles för länge sedan. Så är det inte i fallet Nils Bergström. Han är bara 30 och hade kunnat ha flera riktigt vassa år till i hockeyallsvenskan. Nu kommer han istället bli ett ruggigt vasst tillskott i Östersund.

1. Jonas Westerling (Södertälje)
Årets förmodligen minst överraskande och mest ohotade etta. Kom igen, Jonas Westerling, i Hockeyettan! Det är sjukt. Karln lämnar Mora för att komma närmare sin dotter och SSK var det som föll lämpligast på läppen. Vilken extrem bonus för Södertälje och för Hockeyettan. Han var en potent poängmakare och nyckelspelare i allsvenskan, vad kommer han då inte vara en nivå ner i seriesystemet?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL