Är det här Arbogas självbild?Foto: Bildbyrån

Arboga förändrar på tränarpositionen, det känns inte som något annat än resultatet av en riktigt skev självbild.

Två raka 0-1-förluster (mot Köping och Enköping) blev uppenbarligen droppen. Tränarduon Johnny Sterner och Anders Svedlund får trots att IFK Arboga i det stora hela gjort en väldigt bra säsong kliva åt sidan till förmån för föreningens J18-tränare Alexander Jestoi.

Sportchefen Christoffer Norgren pratar om att något behövde göras för att skapa energi i laget och att det är en tränarrockad som kommer till för att jakten på en plats i playoff ska bli lyckad.

Vi stannar bandet där.

Resonemanget kanske låter vettigt om det hade varit tal om en underpresterande toppkandidat som inte alls får till det i sin jakt på playoff, men nu är det ju Arboga det handlar om och faktum är att klubben gjort det riktigt bra så här långt.

Klubben gick in i säsongen som ett tippat bottenlag, med en väldigt ung och väldigt oprövad trupp. Ändå var man, under ledning av firma Sterner/Svedlund, in i det längsta med och konkurrerade om en plats i Allettan (vilken man så här med facit i hand nog ska vara glada över att man inte lade rabarber på, man hade förmodligen blivit uppkäkade i den norra serien). Det var väldigt starkt gjort.

I fortsättningsserien har resultaten varit lite upp och ner, som man kan förvänta sig av ett ungt och oprövat manskap där många spelare får sin första smak av seniorhockey, men Arboga har ändå sedan länge undanröjt risken för att behöva kvala sig kvar (som man tvingades göra ifjol) och har bara fem poäng upp till de riktigt starka topplagen Lindlöven och Skövde på playoff-plats.

Med andra ord, Arboga har inte bara gjort vad man kan förvänta sig av laget i år, man har rent av gjort betydligt mer än vad man hade kunnat förvänta sig få ut av befintlig trupp.

Ändå väljer man alltså att sparka tränarna ”för att få ett lyft mot playoff”.

Jag hoppas att det ligger annat bakom för annars är det bara ett bevis på en väldigt bristande självbild i föreningen. Plötsligt har man alltså börjat betrakta sig som någon sorts hotshot-gäng som är beredda att gå över lik för att ta sig till playoff, vilket alla som kan se nyktert på saken förstår skulle vara ett rejält fall av överprestation sett till de rådande förutsättningarna.

Men i Arboga räcker det uppenbarligen inte med att ha genomfört en bra säsong (så här långt), man vill girigt ha mer. Självbilden går uppenbarligen inte i takt med verkligheten där man är en liten aktör i Hockeyettan-hierarkin.

Tyvärr är det här något som vi kan se ofta hos mindre föreningar med dålig organisation men stora drömmar. Väsby är ju till exempel ett klockrent exempel på en förening som tror mer om sig själv än vad verkligheten kan visa upp och som sparkar tränare till höger och vänster trots att man år efter år visat sig vara smärtsamt odugliga på att bygga fungerande lag. Det finns fler…

Hockeyettan ska vara en breddliga, en utvecklingsbas för unga spelare och till viss del även tränare. Då krävs det kontinuitet, genomtänkta strategier och inte minst verklighetsförankring. Då fungerar det inte att ideellt arbetande småpåvar ute i föreningarna får för sig att de är SHL-pampar och agerar som om deras verksamhet och förväntningarna på denna såg ut på samma sätt som i finrummet. Då fungerar inte dåligt genomtänkta beslut i jakt på kortsiktig framgång som inte ens är rimlig.

Självbilden, föreningarna måste verkligen komma till rätta med självbilden och där är Arboga och klubbens tränarentledigande ett väldigt tydligt exempel.

* * *

Mattias Gudmundsson.

Mattias Gudmundsson.

Jag utlovade förra veckan att jag skulle lösa mysteriet med Hockeyettans i särklass största skridskoplösar och det har jag också gjort.

I vårsäsongens första avsnitt av min podcast Mjörnbergs Trashtalk satte jag mig nämligen ner tillsammans med comebackande Skövde-backen Mattias Gudmundsson.

Det blev ett långt samtal om att inte få sluta på sina egna villkor, tufft spel, slagsmål och hur rollen som backpartner till Anton Strålman definierade identiteten som brunkare. För att inte tala om hur det är att coachas av sin morbror (i det här fallet Tomas Kempe), den beryktade uppgörelsen med Viktor Torstensson och naturligtvis PLÖSARNA!

Detta bland väldigt mycket annat i ett fullmatat samtal som ni hör på iTunes, Acast, i andra lämpliga poddappar eller här: http://www.mjornberg.se/2016/01/26/18-mattias-gudmundsson/

* * *

Imorgon kväll möts Haninge och Hammarby i en match som mycket väl kan komma att avgöra playoff-kampen i den östra fortsättningsserien. De två gängen parkerar i nuläget på varsin sida om PO-strecket och bara en poäng skiljer. Det säger sig självt hur viktig matchen är.

Vad Haninge-tränaren Niklas Flodin har för tankar inför supermötet läser ni här: http://www.hockeyettan.se/2016/01/26/tranaren-infor-streckmatchen-vi-ar-ett-battre-lag/

* * *

Piteå öppnade Allettan svagt och hade svårt att komma upp i nivå, men har sakta men säkert börjat få ordning på grejerna. Jag bytte några ord med lagets bärande offensiva back August Tornberg igår, om lagets inledning, hans målskytte, Borlänges succéartade framfart och en del annat som ni tar del av här: http://www.hockeyettan.se/2016/01/25/backen-det-ar-for-fa-tuffa-matcher-innan-allettan/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *