Västerviks IK
MJÖRNBERG: Så intressanta ser lagen ut inför Hockeyallsvenskan
ANNONS

Vilka gäng ser intressantast ut inför kommande säsong i Hockeyallsvenskan? Frågar ni mig, ser det ut så här.

Det känns ganska ointressant att börja diskutera vilka som kommer bli bäst och bör målas upp som favoriter och bottenkandidater. Det väntar jag gärna med till det att trupperna tagit ännu mer form än vad de gjort så här långt. Däremot känns det betydligt roligare att titta på klubbarna ur perspektivet hur intressant de bygger sina lag.

Det här är således inte en ranking utifrån sportslig potential och troliga tabellplaceringar utan hur intressant klubbarna i mina ögon bygger sina lag och hur spännande det blir att följa dem kommande säsong.

1. Timrå
Jag tippade Timrå som en potentiell bottenkandidat inför säsongen som gick, jag hade inte räknat med den ungdomliga urkraften hos herrar som Jonathan Dahlén och Elias Pettersson. Timrå gladde storligen med sin ungdomliga entusiasm och kommer att fortsätta på det spåret. Många av de entusiasmerande ynglingarna stannar och att de är ett år äldre i kombination med spännande (och likaledes unga) nyförvärv som Jonatan Nielsen och Jens Lööke gör att Timrå känns sprängfyllt av underhållningspotential.

2. AIK
Några tunga spelartapp visst, men samtidigt fina nyförvärv i Joakim Thelin och inte minst Jens Jakobs. Gnaget har en bra mix av rutinerat och ungt och hungrigt och att peta in Patrik Klüft som asscoach i jakt på att svetsa ihop Roger Melins grupp ytterligare kan visa sig vara ett snilledrag. Det lär bli kul att se AIK spela hockey i vinter.

3. Västerås
Ekonomisk kris och bort med en hopplös främlingslegion oförmögen att nå upp till sin fulla potential. In med skicklige Andreas Appelgren som sportchef och en trupp med många frågetecken med en tydlig (potentiell) uppsida istället. Jag kan inte låta bli att tycka att Västerås nya lagbygge ser oerhört intressant ut. Blommar några av de yngre herrarna hämtade från lägre nivåer ut blir det sylvasst.

4. Almtuna
”Nu när Sundsvall är borta är Almtuna det tråkigaste laget i allsvenskan”, något i den stilen sa VLTs sportchef Pasi Hiirikoski i MittMedias föredömligt mustiga silly-snack om Hockeyallsvenskan tidigare i veckan. Ser man till det svaga publikintresset i Uppsala och anskrämliga (både till faciliteterna och till namnet) Metallåtervinning Arena har han förstås rätt, men sett till truppen håller jag inte alls med. Almtuna bygger något väldigt intressant till kommande säsong. Ungt, frejdigt och hungrigt med väldigt intressanta nyförvärv.

5. Södertälje
Hur långt kan Mats Waltin ta det här materialet? SSK väljer att göra en Tingsryd (eller IK Pantern om man så vill) och ta med sig merparten av sitt avancemangslag upp i Hockeyallsvenskan. Det finns hur mycket potential som helst i den här truppen, men med tanke på att nyförvärven som gjorts knappast heller är några allsvenska stjärnor, krävs att många tar nya kliv i sin utveckling. Waltin kan plocka fram det. Blir en story som blir grymt kul att följa.

6. Tingsryd
Den svåra andra säsongen. Orkar gänget spela lika uppoffrande som den succéartade säsongen som just passerat? Kommer de nya transatlanterna vara lika briljanta som de som lämnat? Hur påverkar det att båda målvakterna tagit sitt pick och pack och dragit? Frågetecknen är förstås väldigt många inför den säsong som stundar, men merparten av vinterns krigare väljer att stanna kvar och vi vet ju alla hur kul det var att se TAIF lira hockey i vintras.

7. Björklöven
Det var dags för ett nybygge och sportchefen Daniel Johansson har gjort en ganska ordentlig utrensning från den trupp som gjorde allt annat än levde upp till förväntningarna säsongen som gick. Det borgar för en bättre prestation säsongen som kommer även om det knappast är tal om något wow-bygge än så länge. Kan bli smågrått men framgångsrikt.

8. BIK Karlskoga
När grisar och flåbusar blir bekväma och snälla blir de också sämre. För att inte tala om mindre underhållande. Det var den känslan jag hade av BIK Karlskoga säsongen som gick. Det slog aldrig riktigt gnistor om klubben och när trollgubben Marcus Nilsson nu dessutom lämnar för större uppdrag blir det naturligtvis inte bättre. Värvningarna som gjorts är bra, men BIK måste börja leva upp till sin identitet igen för att bli riktigt kul.

9. Vita Hästen
Jag uppskattar det faktum att den sportsliga ledningen lyssnar på sina fans och faktiskt bygger laget lite utefter vad galningarna i Himmelstalundshallen efterfrågar. Man hittade en lösning med Marcus Eriksson och har hämtat in energispelaren Simon Mitman att bli en potentiell ny publikfavorit, men det krävs mer för att fräscha upp vad som var seriens kanske gråaste lag säsongen som gick. Potential till en roligare hockey finns till vintern, men truppen så här långt skickar knappast rysningar.

10. Modo
Är man sadistiskt lagd kan man kanske finna underhållning i att se någon med för höga tankar om sig själv falla till oväntade bottennivåer. Många tycks ju tro att Modo inte riktigt vet vad de har att vänta sig av Hockeyallsvenskan och kanske underskattar serien en aning. Men annars? Värvningen av Pär Edblom höjde tempen, men i övrigt känns det som att det ännu inte riktigt blivit någon fason på ett lagbygge där det är tänkt att Patrik Karlkvist ska blomma ut på riktigt och Jesper Persson ska lyckas producera mot bättre motstånd.

11. Oskarshamn
Inget nytt under solen. Oskarshamns störste underhållare står på tränarbänken och laget som byggts ser stabilt men knappast bländande ut. I alla fall inte än så länge. Det finns förstås fortfarande potential för IKO att snitsa till det hela lite och rent sportsligt tror jag det kan bli en bra säsong. Men ett lag att rikta intresserade blickar mot? Nja.

12. Mora
Att värva soloartister från havererade Asplöven är inget som ger några pluspoäng i min bok. Det ska bli grymt kul att se vad Mattias Pettersson kan åstadkomma i allsvenskan efter sin sanslösa succésäsong i Hockeyettan, men i övrigt har jag förtvivlat svårt att gå igång på Mora. Ur någon som helst aspekt.

13. Västervik
Det är välförtjänt för trotjänare som Joacim Hedblad och Emil Georgsson att äntligen få testa sina vingar i allsvenskan. Bara det är så klart kul. Men ser man nyktert på saken kommer de inte vara lika dominanta som i ettan och i övrigt är Västerviks lagbygge ett buckligt hopkok av vad man lyckats skrapa ihop. Det kommer ta tid för nykomlingen att hitta rätt i sin nya serie och på vägen dit blir det nog knappast något bländande att titta på.

14. IK Pantern
Malmö-gänget var, även om man givetvis var tvungen att imponeras av nykomlingens framfart, knappast något av allsvenskans mer bländande gäng säsongen som gick och när nu de viktigaste offensiva pjäserna som Erik Nyström och Pontus Netterberg flyttar till SHL och demontränaren Stephan Lundh lämnat ser det ärligt talat ännu gråare ut inför kommande säsong. Sportslig potential, men knappast något kittlande lag.

* * *

Man skulle minst sagt kunna säga att det råder delade meningar bland er när det kommer till den officiella svenska låten inför fotbolls-EM som släpptes idag. I alla falla att döma av sociala medier.

Alla tycks ha en åsikt om låten och det kontroversiella och helt orimliga valet av Frej Larsson som artist. Så även jag. Jag samlade ihop några tankar om låten och artistvalet här: http://www.drefvet.se/vem-fan-ar-frej-larsson/

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL