Nyheter
MJÖRNBERG: Bekväma stjärnor, skämskudde och serieupplägg
ANNONS

Troja gjorde vad de skulle, Östersund är (kanske) på väg att vända trenden och Björklöven fortsätter torska. Bland mycket annat den här lördagen.

Man ska naturligtvis ha full respekt för att Asplöven och Östersund spelade match för andra dagen i rad och att det så klart kan ha haft en liten inverkan på spelkvaliteten. Men det vore synd att påstå att de två gängen (ettan och fyran i den norra grundserien) bjöd på någon bländande hockey den här lördagskvällen.

Tvärtom. Så mycket misstag som det haglade kring de här gängen är inte okej för att komma från två lag som ska tillhöra toppskiktet i Hockeyettan. Speciellt inte som matchen långt ifrån bjöd på något mördande tempo som tvingade fram slarvig puckhantering, dåliga pass och allmänt oansvariga avvägningar.

I Asplövens fall finns egentligen inga förmildrande omständigheter. Laget är alldeles för bekvämt och har alldeles för många spelare som inte är villiga att smutsa ner sig tillräckligt mycket eller jobba hela vägen ut i varje situation för att vinna täta hockeymatcher. Att laget bara vunnit en av fem hemmamatcher kan knappast vara någon form av slump.

Laget har spetsarna som på egen hand kan avgöra, men måste snäppa upp på många andra områden för att det över huvud taget ska vara rimligt att drömma om en snabb återkomst till Hockeyallsvenskan så som man gör. Idag var nivån alldeles för låg.

Östersund ska inte heller hyllas för att ha bjudit på någon direkt bländande hockey. Laget tar fortfarande för många dumma utvisningar på grund av ren odisciplin, blir bitvis lite för räddhågsna i sitt försvarsspel och lämnar för stora ytor åt sina motståndare.

Men, laget är nere i skorna efter en rakt igenom usel inledning av Allettan och det är till viss del förståeligt att självförtroendet är nere i skridskorna och att prestationen blir därefter. Mot den bakgrunden ska Östersund inte bara känna sig nöjda med de tre poängen (efter seger 4-2) utan även med insatsen.

Faktum är att kvällens trepoängare i kombination med den sena kvitteringen som gav en poäng mot Kalix igår kan vara det som tar det haussade topplaget ur krisen.

Jonathan Tholander sköt kvitteringsmålet med fem sekunder kvar igår. Ikväll täckte han inte bara ett utan två stenhårda skott när Asplöven pressade på för en kvittering i slutet. Innan han fick tag i pucken och slog spiken i kistan med 4-2-kassen i tom bur då.

Det är sådana saker, när han som ska vara en av de offensiva stjärnorna verkligen offrar sig för att rädda poängen till laget, som positiva saker börjar hända. Det var oerhört positiva signaler till hela laget. En bjärt kontrast till det som Asplöven visade upp.

* * *

Troja städade av Skövde med 4-1 och genomförde en dag på jobbet. Det var en fullkomligt odiskutabel seger utan att bortalaget var direkt dåligt eller för den delen att hemmalaget gjorde någon särskilt bra match. Skövde slet efter sina resurser och Troja trampade ingen gaspedal i botten över huvud taget. Då blev det som det blev. Helt enligt manus.

Troja fortsätter att ta sina poäng utan att de riktigt glänser mot det motstånd som betraktas som lite sämre och som man ska klara av och det är väl en styrka i sig att poängen trillar in utan att det direkt imponerar. Men lite oftare skulle jag nog trots allt ändå vilja se laget tända på alla cylindrar.

Skövde gör vad man kan med det material man har, men måste förstås få allt att funka till hundra procent för att kunna snuva Ljungby-gänget på någon poäng borta. Idag stred man, men var alltjämt för trubbiga. Då blev det 4-1 trots att Daniel Marmenlind stod för en mycket god insats mellan bortalagets stolpar.

* * *

Jag var tvungen att krypa längst ner i soffan, under ett stort berg av skämskuddar för att över huvud taget kunna överleva det som teve-bilden visade mig några minuter innan mötet i Ljungby Arena.

Ut på isen skickades en skridskoåkande tjomme med gitarr som hjälpligt försökte hacka fram riff från välkända låtar (tror jag, det var omöjligt att urskilja vad han försökte spela). Så oerhört genant och malplacerat och bara helt tokigt på alla sätt och vis.

Nu är det ju förvisso så att Ljungbys främsta trubadur Olof Lindh (som egentligen heter något helt annat) har lämnat orten, men det hade inte varit förlåtligt ens om det var han. Det hade kunnat vara självaste Bruce Springsteen som skrinnade runt där, det hade bara varit fel ändå.

Jag förstår att klubbar vill skapa event och det där lilla extra kring sina matcher, men att skicka ut en stackars klämmig skridskoåkande gitarrist på isen (Troja är knappast först, jag har sett och lidit av det på andra arenor också) är inte ett bra koncept. Det är bara oerhört, oerhört töntigt. Pinsamt.

I Haparanda däremot, där har man förstått hur det ska gå till. Asplöven fortsätter enträget att göra entré till hemmahjältarna Raubtiers gamla dänga ”Det finns bara krig”. Ett sätt att anknyta till det lokala och samtidigt staka ut vägen för vad som väntar i matchen. Riktigt snyggt.

* * *

Det är fullt fokus på Allettorna för fans och spelare just nu, men bakom kulisserna borde det för alla som har minsta lilla finger med i spelet kring hur Hockeyettan ska se ut i framtiden råda febril aktivitet kring att rita på ett nytt serieupplägg.

Ingen vet hur många lag som kommer bli kvar när den vid det här laget väldigt efterlängtade licensen träder i full kraft och årets säsong har väl på många sätt påvisat att nuvarande upplägg inte är något vidare.

Jag ställde frågan på Twitter helt i förbigående om hur många lag ni som följer serien tycker att Hockeyettan bör innehålla och svaret blev ganska påfallande.

Nu är de 266 personer som besvarade undersökningen naturligtvis inget underlag som är stort nog att kunna luta sig mot om man ska göra något större analysarbete, men låt oss betrakta det som ett stickprov. Endast 11% av de som svarade tyckte att det är bra med de 48 lag som utgör Hockeyettan idag. 47% tyckte att 36 lag, ett alternativ jag varit inne på tidigare, skulle kännas vettigt och ytterligare 37% vill se så få som 24 lag i Hockeyettan.

twitterpoll1

 

 

Nu ska man som sagt ta det för vad det är, men vi kan väl konstatera att det i alla fall är i dags att börja fundera i banorna kring ett nytt upplägg av ettan. Igen.

* * *

Björklöven är nästa goda exempel på att det sällan är någon särskilt god idé att sparka tränaren. Laget gjorde sig av med Markus Åkerblom och installerade erkänt skicklige Joakim Fagerwall, mannen som många skrikit efter hela säsongen, men man fortsätter förlora lik förbannat. Hemma mot IK Oskarshamn åkte man på tredje raka förlusten sedan säsongens andra tränarbyte och läget blir allt mer prekärt.

* * *

Kul för Hammarby att laget fick vinna under sin Bajenkväll idag, 4-1 mot Vallentuna. 3187 är en fantastisk publiksiffra för att vara Hockeyettan, men med tanke på vad Hammarby är för förening, borde det inte kunna komma fler när de krigande hockeyhjältarna en gång om året flyttar in på Hovet?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 16 mars
15:15 Luleå - Örebro SHL
15:15 Timrå - Rögle SHL
16:00 Vaasan Sport - KalPa Liiga
16:00 TPS Åbo - Lukko Liiga
17:30 Detroit Red Wings - Buffalo Sabres NHL
17:30 New York Islanders - Ottawa Senators NHL
18:30 AIK - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
20:00 Pittsburgh Penguins - New York Rangers NHL
22:00 Arizona Coyotes - New Jersey Devils NHL
23:00 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
00:00 Boston Bruins - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - San Jose Sharks NHL
00:00 Calgary Flames - Montreal Canadiens NHL
söndag 17 mars
01:00 Dallas Stars - Los Angeles Kings NHL
01:00 St Louis Blues - Minnesota Wild NHL
03:00 Vancouver Canucks - Washington Capitals NHL
03:00 Seattle Kraken - Nashville Predators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Colorado Avalanche NHL
15:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
15:05 Luleå - Modo SDHL
18:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
20:30 Vegas Golden Knights - New Jersey Devils NHL
23:00 Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings NHL
23:00 Chicago Blackhawks - San Jose Sharks NHL
23:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Columbus Blue Jackets - Winnipeg Jets NHL
00:00 St Louis Blues - Anaheim Ducks NHL
måndag 18 mars
17:30 Lukko - TPS Åbo Liiga
19:00 Luleå - Örebro SHL
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
tisdag 19 mars
01:30 Calgary Flames - Washington Capitals NHL
03:00 Seattle Kraken - Buffalo Sabres NHL
18:05 Luleå - Modo SDHL
19:00 AIK - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Nybro Hockeyallsvenskan
00:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
00:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
00:00 New York Rangers - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Toronto Maple Leafs NHL
00:30 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
onsdag 20 mars
01:00 St Louis Blues - Colorado Avalanche NHL
01:00 Nashville Predators - San Jose Sharks NHL
02:00 Edmonton Oilers - Montreal Canadiens NHL
03:00 Vegas Golden Knights - Tampa Bay Lightning NHL
03:00 Vancouver Canucks - Buffalo Sabres NHL
03:00 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Anaheim Ducks - Minnesota Wild NHL
17:30 Kärpät - Jukurit Liiga
17:30 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
19:00 Södertälje - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:30 Washington Capitals - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 21 mars
01:00 Dallas Stars - Arizona Coyotes NHL
03:00 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Färjestad - Rögle SHL
19:00 Östersund - Västervik Hockeyallsvenskan
00:00 Ottawa Senators - St Louis Blues NHL
00:00 Boston Bruins - New York Rangers NHL
00:00 Carolina Hurricanes - Philadelphia Flyers NHL
00:00 New Jersey Devils - Winnipeg Jets NHL
00:00 Detroit Red Wings - New York Islanders NHL
00:30 Florida Panthers - Nashville Predators NHL
fredag 22 mars
02:00 Edmonton Oilers - Buffalo Sabres NHL
03:00 Anaheim Ducks - Chicago Blackhawks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Montreal Canadiens NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Seattle Kraken NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Frölunda - Leksand SHL
19:00 Skellefteå - Linköping SHL
19:00 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Carolina Hurricanes NHL
lördag 23 mars
01:00 Dallas Stars - Pittsburgh Penguins NHL
02:00 Colorado Avalanche - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Arizona Coyotes - Seattle Kraken NHL
15:15 Färjestad - Rögle SHL
16:00 Kärpät - Jukurit Liiga
16:00 Pelicans - Helsingfors IFK Liiga
18:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
18:00 New York Islanders - Winnipeg Jets NHL
18:30 Nybro - Brynäs Hockeyallsvenskan
18:30 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Minnesota Wild - St Louis Blues NHL
22:00 Nashville Predators - Detroit Red Wings NHL
00:00 New Jersey Devils - Ottawa Senators NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Edmonton Oilers NHL
söndag 24 mars
01:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
03:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
03:30 San Jose Sharks - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Los Angeles Kings - Tampa Bay Lightning NHL
03:30 Vegas Golden Knights - Columbus Blue Jackets NHL
15:00 Skellefteå - Linköping SHL
15:00 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Washington Capitals - Winnipeg Jets NHL
18:30 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:30 BIK Karlskoga - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Colorado Avalanche - Pittsburgh Penguins NHL
22:00 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
23:00 Ottawa Senators - Edmonton Oilers NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Toronto Maple Leafs NHL
23:00 Philadelphia Flyers - Florida Panthers NHL