Nyheter
MJÖRNBERG: Imponerande av nykomlingen som lär slippa kval
ANNONS

Nykomlingen Hanhals har i allra högsta grad häng på en playoffplats och tre lag som tänkt sig betydligt större framgång riskerar att behöva kvala sig kvar i söder.

Jag fokuserade lite extra på den södra vårserien den här söndagen och det känns väl alltmer uppenbart att det är HC Dalen, Tyringe och Halmstad som kommer få slåss om att slippa kvala, medan Helsingborg och nykomlingen Hanhals är lagen som jagar för att peta ner Tranås från tronen.

Hanhals vann i Halmstad idag med 2-0, det kunde och borde nog ha varit betydligt mer än så, för i mina ögon uppträdde Hanhals som ett betydligt bättre hockeylag än vad hemmalaget gjorde.

Man ska ta med i beräkningen att gästerna bitvis tenderade till att vara lite överambitiösa och slå en passning för mycket och att betänketiden många gånger blev alldeles för lång, vilket naturligtvis resulterade i skott som fastnade i block istället för att gå på mål. Men allt som allt var Hanhals både bättre och vassare. Halmstad vann skotten klart och vaskade fram några farliga chanser absolut, men det var gästerna som var det betydligt farligare och mer kreativa laget.

Framförallt är det uppenbart att man vet vad man ska göra med pucken när man får den. Hanhals visade en genomtänkt speluppbyggnad och en målmedvetenhet vad som skulle göras med pucken i passningsspelet. Halmstad jobbade mer med sarg ut och sen fick det gå lite som det ville när de gick till anfall. Mycket enmansattacker och ganska lite tanke eller struktur.

Således, det är knappast någon slump att Hanhals har hugg på en playoff-plats medan Halmstad kommer få kämpa in i kaklet för att undvika kval.

Helsingborg spöade Tyringe med 3-1 i eftermiddagens andra match och tar precis som Hanhals rygg på Tranås i toppen. Men mest uppseendeväckande är naturligtvis att Tyringe återigen bara lyckades få en puck över mållinjen.

Senast Tyringe gjorde mer än ett mål i en hockeymatch var den 18 januari när man lyckades sätta tre baljor i segermatchen hemma mot just Helsingborg. Sedan dess har det blivit ett eller noll mål per match och Tyringe har skjutit tre mål på de fem senaste matcherna.

Det håller naturligtvis inte om man vill undvika det negativa kvalspelet.

* * *

Man måste gilla att Tranås inför lördagens hemmamatch mot HC Dalen testade Curre Lundmarks gamla beprövade trick att sätta laget på bussen till matchen för att få bukt med ett hemmaspöke.

Tranorna har ju varit allmänt bleka på hemmaplan så här långt i vårserien och åkte därför en liten tur inför matchen mot HC Dalen. Om det funkade?

Jag vet inte om 2-1 efter straffar hemma mot svaga HC Dalen är något att hurra över egentligen, men det blev i alla fall seger och för en herre funkade det helt uppenbart. Den tilltänkte skyttekungen Viktor Lennartsson hade gått mållös från tio raka fighter i vårserien, men äntligen lyckades han peta in en puck igen.

Låt oss säga att det hade med bussturen och Curre Lundmark-movet att göra.

* * *

Allettan?

* Sundsvall har haft en riktigt bra helg där 5-2 mot Väsby igår följdes upp av 3-1 borta mot Haninge idag. Sex friska poäng som gör att laget som flugit lite under radarn i allra högsta grad har häng på förstaplatsen och chansen att få spela Hockeyettan-finalen.

* Vimmerby har vaknat på riktigt och vann med 5-1 borta mot Lindlöven idag. Ett Lindlöven som fortsätter vara i fritt fall efter sin fina start och nu är nere under playoff-strecket sedan Borlänge sakta men säkert börjat vakna till.

* Måste så klart credda Kumla som spelade oavgjort för tredje matchen i rad borta mot KRIF och dessutom bärgade sin tredje raka bonuspoäng i rad i och med sudden-avgörandet till 4-3. De svarta tjurarna är svårslagna för tillfället och det är inte helt uteslutet att de blandar sig i kampen om den sista playoff-platsen.

* Hudiksvall snuvade bonuspoängen av Väsby den här eftermiddagen (vinst 3-2 efter straffar), en oerhört viktig poäng som i sammanhanget gör att laget i alla fall i teorin har häng på topp tre medan Väsby nervöst måste börja blicka neråt i tabellen mot oberäkneliga Östersund.

* Ett skadeskjutet Skövde utan ett gäng viktiga nyckelpjäser åkte till Borlänge och krigade men utan att räcka till, i en match som rycktes sönder av utvisningar. Borlänge tycks ha kommit igång och 5-1 var egentligen ganska talande även om några av målen ramlade in i slutet när det redan var avgjort. Skövde har svårt på bortaplan och det blev naturligtvis inte bättre av manfallet. Borlänge blir farliga framöver.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 05 maj
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM