Nyheter
MJÖRNBERG: Rätt lag vidare till finalen
ANNONS

Så möttes de då igen. Kristianstad. Troja/Ljungby. Två bra hockeylag som återigen bjöd på en bra hockeymatch och för fjärde gången i följd den här säsongen var det Ljungby-gänget som avgick med segern.

Troja/Ljungby är därmed klara för den så omtalade Hockeyettan-finalen.

Till syvende och sist var det väl inte så mycket att snacka om i dagens match. Det var jämnt spelmässigt och 3-1 är inte direkt några stora siffror, men skalar man ner det var det egentligen inget snack om att Troja var det bättre laget.

Kristianstad släppte till några lägen i slottet som Troja pardonlöst utnyttjade. Lägen som gästerna över huvud taget inte bjöd hemmalaget på. Sådana detaljer gör ganska stor skillnad och i slutändan orkade KIK inte riktigt stå emot den rödvita maskinen ikväll. När Troja gör vad de ska är de en ruggigt svår motståndare.

Efter fyra raka segrar för Troja mot just Kristianstad den här säsongen, två i grundserien och två i Allettan, är det väl knappast heller något snack om att det är rätt söderlag som går vidare till finalen. Vi snackar två väldigt bra hockeylag, men Troja/Ljungby är lite vassare än vad Kristianstad är.

Som sagt, två bra hockeylag, men jag skulle inte vilja påstå att det är två hockeylag som nödvändigtvis skapar god hockeyunderhållning tillsammans. Därför är jag nöjd över att det inte är just de här gängen som kommer mötas i finalen (även om de kanske i realiteten är landets två bästa division ett-lag).

Vad då inte hockeyunderhållning?

Jo, ni vet när två hockeylag passar varandra så bra att det alltid blir extremt underhållande matcher och extrem hetta när de möts oavsett hur förutsättningarna ser ut.

Lite så som jag kunde uppleva att det blev mellan Troja och Västervik förra säsongen, eller som det alltid blir mellan Huddinge och Visby/Roma (kanske det bästa exemplet av dem alla).

Så hett har det aldrig blivit mellan Kristianstad och Troja trots att de är den här säsongens två riktigt stora topprivaler. De bjuder upp, spelar bra och är skickliga, men det exploderar aldrig riktigt.

Första gången de kände på varandra låg Troja lite längre fram i formandet av sitt lag och det kom mest att handla om ett fantastiskt artilleri av comebackande backskytten Jonathan Nielsen.

Andra gången de stötte på varandra var matchen ganska betydelselös i grundseriens slut, men blev ändå en utifrån förutsättningarna ganska bra match.

Tredje mötet i Allettan blev tätt och jämnt och gick hela vägen till straffar. Återigen en bra match mellan två bra lag, men utan den riktigt häftiga hettan.

Och så dagens fight. En seriefinal där i stort sett en serieseger och finalplats låg i potten. Med tre sedan tidigare jämna matcher i lagens ryggsäckar. Det hade kunnat bli århundradets match, men det blev ändå bara en bra hockeymatch och inte så mycket att komma ihåg för eftervärlden.

Ni förstår resonemanget, det blir bara bra hockeymatcher mellan dem, men utan den där sista lilla dimensionen som gör att det går från bra till fenomenalt för oss som tittar på.

Det är nog bara att konstatera att årets upplagor av Troja/Ljungby och Kristianstad inte är som skapade för varandra. I alla fall inte för att skapa den absolut bästa underhållningen för sin publik.

Men de kommer att mötas igen. Jag tror nämligen att båda gängen kommer ta sig så långt som till kvalserien.

* * *

Har Mariestad fått stora skälvan och håller på att slarva bort den viktiga tredjeplatsen?

Det såg ju så stabilt ut alldeles nyligen, men efter 0-3 hemma mot Borlänge ikväll är det fortsatt öppet vid strecket och Mariestad tycks darra betänkligt.

* * *

Imorgon kan mycket avgöras i den norra Allettan. Huddinge och Visby åker norrut för att möta Piteå och Östersund och göra upp om vilket av gängen som får äran att ställa upp i finalen. Samtidigt som Östersund ska försöka undvika att bomma playoff helt och hållet.

Jag snackade med Huddinges poängkung, tillika seriens poängligaledare, Björn Jonason om upplösningen i serien, men kanske framförallt om att säsongen trots allt inte varit en dans på rosor och att det tagit ett tag för honom att hitta rätt i den nya uniformen. Ett snack ni kan läsa här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL