Foto: Bildbyrån

Jag får frågan flera gånger varje dag: ”Två lag från varje serie åkte ju ner i negativt kval, varför är det bara seriesegrarna i kvalet som går upp i Hockeyettan”?

Det är en väldigt bra fråga som har ett aningen komplicerat svar. Eller ja, kort kan man väl sammanfatta det som att serieupplägget är fantastiskt krångligt och undermåligt, men så här fungerar det.

Jag förutsätter att det funkar som det har gjort de senaste säsongerna och då ligger det till så här.

Segrarna i varje kvalserie är klara för Hockeyettan nästa säsong.

Vilka fler som får chansen att spela i Hockeyettan beror på var det uppstår vakanser i de olika serierna. Det påverkas främst av vilka som går upp i/åker ur Hockeyallsvenskan och i vilka serier dessa lag placeras in. Ifjol gick ju till exempel två söderlag upp och två norrlag åkte ur.

Men nå väl, när de fyra kvalseriesegrarna fått sina platser i ettan kommer den norra serien att särbehandlas på grund av sin geografiska belägenhet. Det innebär att lagen däruppe inte blandas ihop med de övriga tre serierna. Blir det platser över där kommer lag från den norra kvalserien att lyftas upp (och så lär det bli eftersom inget norrlag lirar i kvalserien mot Hockeyallsvenskan)

Öst, väst och söderserierna däremot, de klumpas ihop i en enda stor ranking. De lag som inte placerat sig som kvalseriesegrare (och därmed säkrat sin Hockeyettan-existens) rangordnas utifrån poängkvot (antalet tagna poäng genom antalet spelade matcher). Tvåorna rangordnas alltså från 1-4, sedan rangordnas treorna från 1-4 och så vidare. Utifrån det lyfter förbundet sedan upp så många lag som det uppstår vakanser.

Då kan ju vem som helst räkna ut att vakanserna kommer bli betydligt många fler än de som seriesegrarna lägger beslag på. Till exempel på grund av att två lag per serie tvingades kvala och att Varberg sedan länge dragit sig ur och ställt sin plats till förfogande. Det brukar sluta med att alla tvåor och ibland även vissa treor får chansen att kliva upp i Hockeyettan.

Anledningen till att det funkar som det funkar är väl, antar jag, att lag inte ska behöva flyttas runt alltför mycket och tvingas spela i serier där de geografiska avstånden blir alldeles för långa. Men baksidan blir ju att lagen spelar kvalet utan att egentligen veta på vilka preferenser, att det blir oerhört rörigt för alla som vill följa kvalet och inte minst att många lag avancerar uppåt utan att kunna fira på isen eftersom det hela avgörs på ett skrivbord efter att kvalen är avslutade.

Det är inte optimalt.

Det bästa kan jag tycka hade varit att man kvalar till en specifik serie, att två lag går upp i och med att två lag åkte ner i kvalet och att eventuella omflyttningar mellan serierna sedan sker efter att man vet vilka lag man har att röra sig med. Precis som det funkar i samband med alla andra kval mellan andra serier.

* * *

Ikväll startar kvalserien till Hockeyallsvenskan, jag drar till Björkängshallen och spanar in premiärmötet mellan Huddinge och Kristianstad. En grymt viktigt match som mycket väl kan komma att sätta tonen för hur det kommer gå för de två underdogsen i det här kvalet. Det blir grymt intressant.

Ett riktigt mustigt podcast-snack om kvalserien kan ni lyssna på här.

Några analysord om respektive lag i kvalserien kan ni läsa här.

Ett skönt videomagasin med fokus på kvalserien kan ni se här.

Och tvingas jag tippa kvalserien och dess utgång, ja då tror jag, med stöd i allt ovanstående, att det blir så här:

1. Västerås
2. Troja/Ljungby
——————–
3. Södertälje
4. Kristianstad
5. Huddinge
6. Visby/Roma