Antti Ylönen kommer vara en av herrarna som färgar Hockeyettan kommande säsong. Har han rent av skaffat hjärta för Asplöven?Foto: Bildbyrån

Flödet av importspelare till Hockeyettan har i takt med en allt mer åtstramad ekonomi minskat betänkligt, men visst kommer det fortfarande intressanta herrar in till serien från utlandet.

Som jag varit inne på tidigare har värvandet av spelare från Nordamerika minskat drastiskt. Sedan Lucas Frey valt att lägga karriären på hyllan och bli tränare är det i skrivande stund bara tre spelare från andra sidan Atlanten som är klara för spel i Hockeyettan kommande säsong. Men det kommer en del spelare från våra nordiska grannländer och sportchefernas granskande blickar tycks ha börjat riktas aningen mer mot lite mer exotiska hockeynationer.

Det tycks vara några få klubbar som ägnar sig åt att värva internationellt och spelarna som kommer för att förgylla ligan är inte jättemånga, men tio man som med stor säkerhet kommer bidra till att Hockeyettan blir kul att följa även kommande säsong hittar ni nedan.

10. Lubomir Fetkovic, Asplöven (Slovakien)
Den 21-årige slovaken slog igenom ordentligt med Väsby säsongen som gick och har värvats till Asplöven med en enda uppgift för ögonen, att skjuta mål. Med tanke på att Asplöven är ett fullt ös-medvetlös-gäng som öser på för allt vad tygen håller framåt är det inte alls otroligt att han överträffar sin notering på 22 kassar från säsongen som gick. Kan bli riktigt kul att följa.

9. Jarkko Hattunen, Asplöven (Finland)
Meritlistan med mängder av matcher för TPS i den finska högstaligan skrämmer nog en och annan fjunig Hockeyettan-junior och Hattunen kommer som så många andra finnar till Haparanda för att göra stor skillnad. Han gjorde en sväng i klubben under den sista katastrofartade säsongen i Hockeyallsvenskan som slutade med degradering, spenderade säsongen som nyss passerade i Polen och är nu tillbaka för att vara offensiv spets. Förväntningarna är skyhöga.

8. Martijn Oosterwijk, Visby/Roma (Nederländerna)
Målvakten från det ovanliga hockeylandet Nederländerna kommer till Gotland med goda vitsord och möter ett öde som förmodligen kommer innebära mycket båsvaktande bakom Sammy Gustafsson, men Oosterwijk blir den kanske enskilt mest intressanta storyn att följa i Hockeyettan kommande säsong. Det är kul med exotiska inslag i en annars ganska strömlinjeformad serie och skulle han göra succé kan det säkerligen ge stora ringar på vattnet inför framtiden.

7. Lucas Venuto, Borlänge (Kanada)
Venuto kom inte helt till sin rätt och blev lite missnöjd i Kristianstad ifjol när han i ett stjärnspäckat lag inte riktigt hittade sin spetsroll och istället valde att dra tillbaka över Atlanten. Men säsongen dessförinnan visade han hur vass han kan vara i ett lag där han får riktigt stort förtroende, då han gjorde 31 poäng (13+18) på 34 matcher för Mörrum och följde upp det med elva pinnar (9+2) på tio kvalmatcher. I Borlänge kommer han vara en av killarna som förväntas leverera och det kan förmodligen göra honom väldigt gott.

6. Cullen Bradshaw, KRIF (Kanada)
Förutom att han har ett namn som anstår en stjärna kommer Bradshaw till Blekinge med ganska hygglig statistik från allehanda ligor hemma i Nordamerika. Det är svårt att förutspå hur en övergång från liten till stor rink ska gå när en spelare kommer till Europa för första gången, men kanadensaren beskrivs som en playmaker och kanske rent av kan dra nytta av de stora isytor han kommer få i Hockeyettan. Känns spontant som en transatlantvärvning som kommer kunna sorteras in på kontot lyckad. Det brukar ju vara lite fifty/fifty med det annars.

5. Antti Ylönen, Asplöven (Finland)
33-åringen (som snart fyller 34) kom till Asplöven när laget låg i Hockeyallsvenskan, valde att stanna kvar när föreningen degraderades tillbaka till Hockeyettan och väljer nu återigen att stanna efter den misslyckade säsongen med den finländska främlingslegionen och nedskärningarna som följer på den. Man skulle nästan kunna tro att Ylönen skaffat sig lite hjärta för föreningen. Kommer göra ett väldigt viktigt jobb på backen i år igen.

4. Christoffer Rasch, Tyringe (Norge)
Norrmannen som fått stora delar av sin hockeyskolning i Mora och spenderat hela seniorkarriären i Sverige är förmodligen Hockeyettans mest underskattade importspelare. En duktig tekare och smart center som på senare tid skolats om till back och med eftertryck visat vilken bred palett han har. En oerhört nyttig lagspelare som gör väldigt mycket mer nytta än vad ett otränat öga kanske uppfattar. Håll koll på Tyringes förmodligen viktigaste pjäs i vinter.

3. Joni Liljeblad, Kiruna (Finland)
Trotjänaren. Lagkaptenen. Själen och hjärtat. Jag har varit inne på samma saker då Liljeblad tagit plats på tidigare rankingar (De viktigaste trotjänarna i Hockeyettan och De viktigaste kontraktsförlängningarna i Hockeyettan). Det är helt enkelt svårt att beskriva i ord hur viktig finnen kommer vara för det unga Kiruna-laget kommande säsong.

2. Mikael Kurki, KRIF (Finland)
Den rutinerade finnen med spel i den finska högstaligan och tre säsonger i Karlskrona på meritlistan är inte spelaren som på egen hand kommer få publiken i gamla Kockumhallen att förtjust dra efter andan på grund av vackra dragningar och allmänt uppseendeväckande spel. Tvärtom är han kuggen i försvaret som gör omgivningen bättre och som gör ett jobb som inte alltid syns. Gör det mesta rätt och jag skulle vilja påstå att han är grundförutsättningen för att KRIFs spel ska fungera tillfullo.

1. Markus Västilä, Hudiksvall (Finland)
Han skulle, som jag har varit inne på flera gånger förut, ha varit förlorad för Hudiksvall. I ett lag som snubblade och blandade och gav deluxe säsongen som gick var Västilä ändå trygg och vass. Var man än vände och vred sig bland Glada Hudiks motståndare konstaterades det att 24-åringen var ”för jävla bra”. Det finns väl egentligen ingen anledning att tro något annat än att det ska fortsätta så nu när föreningen slagit upp omklädningsrumsdörren på vid gavel, lockat till sig förtjusande namn och blivit Real Hudiksvall.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *