Nyheter
MJÖRNBERG: Ett riktigt svagt derby – en riktigt stark topp
ANNONS

Det så hajpade Skaraborgsderbyt mellan Mariestad och Skövde slutade i ett spelmässigt riktigt svagt målkalas. Men båda lagen går trots allt med i en stark topp i västra serien.

Målkalas brukar ju vara ganska kul att titta på. Jag brukar inte ha några problem med att roas av matcher där lagen glömt försvarstänket hemma och det är öppna flodportar åt alla möjliga håll. Men det så oerhört hajpade Skaraborgsderbyt blev ur åskådarsynpunkt ett antiklimax. 7-3 kan säkert se kul ut på papperet och håller man på Mariestad är det klart att det är väldigt festliga siffror, men dagens derby mot Skövde var en riktigt dålig hockeymatch.

När det är derby vill man ju se kamp och känslor och ett riktigt krig. Men det handlade mer om svinduktiga målvakter som plötsligt inte kunde mota en puck och skickliga offensiva spelare som tog riktigt kassa utvisningar. De riktigt mäktiga derbykänslorna uteblev.

Skövdes Tim Hultstrand som bara släppt in två mål på tre matcher och ståtade med en GAA på 0.65 inför derbyt kunde plötsligt inte få stopp på en puck och släppte in sju baljor på två perioder. Snacka om kontraster. Tobias Sandberg som annars tillhör en av de vassaste i ligan var väl inte fullt lika illa men inledde ändå med att släppa ett billigt skott till ledning för gästerna. Det satte tonen.

Men utvisningarna som slet matchen i bitar var naturligtvis värre. I ett derby är det okej med utvisningar till följd av hårt spel, känslor som bubblar över och allmänt krig. Men det här derbyt rycktes sönder av en rad riktigt kassa utvisningar. Att Skövdes ledande spelare Carl-Johan Sjögren satte sitt lag i ett 3 mot 5-läge som i slutändan ledde fram till Mariestads 1-1-puck genom att från egen zon skicka pucken över plexit i anfallszon och visas ut för puckout var ganska symptomatiskt. Det var naturligtvis inte meningen, men det var en sådan kväll.

Spelare satt ute för diving, misconduct efter att ha skickat pucken upp på läktaren efter avblåsning och allmänt mummel på domare snarare än för att ha velat ge sina derbyantagonister på nöten. Slarviga utvisningar snarare än framkämpade utvisningar.

Sen var det givetvis så att det bjöds på några individuellt skickliga prestationer och några mål som var snygga och inte berodde på taffliga målvaktsingripanden, men jag blir besviken när två lag med så stor potential är så långt ifrån att prestera på sin nivå. När det som skulle kunna bli en superhäftig fight bara blir en orgie i svagt försvarsspel och kassa utvisningar. När briljanta målvakter plötsligt inte alls rånar skyttarna och när spelet känns mer slafsigt än hetsigt. Mariestad var minst sämst och vann rättvist.

Det var en väldigt konstig och väldigt dålig match. Jag kan villigt erkänna att jag gav upp efter två perioder (vid ställningen 7-3) och riktade mitt fokus mot Hanviken – Huddinge istället. En match där Huddinge såg allmänt piggt ut och följdriktigt också kunde vända underläge till sudden-seger. Men Hanviken fortsätter imponera. Det är ingen vanlig nykomling, det är ett lag som kommer kunna vara med och utmana på riktigt i serien.

* * *

Men låt oss stanna kvar i den västra serien en stund. Nu har sex omgångar spelats och de fem lag som på förhand pekades ut som troliga topplag har positionerat sig ovanför Allettan-strecket. Detta efter att Borlänge ganska enkelt piskat Surahammar idag.

Det är lockande att tänka att det hela är avgjort nu. Att topplagen är på plats och att det från och med nu bara kommer att spricka mer och mer. Grums är en kul nykomling som sticker upp och djävlas och Enköping har ett lag som känns mer intressant än på flera år. Men frågan är om något av lagen som nu ligger under strecket sett över hela serien verkligen kan utmana?

Att Västerås (där det finns ett enormt sparkapital) eller Mariestad skulle börja tappa är fullkomligt uteslutet, Borlänge har spelat en piggare hockey än vad poängskörden kan tyckas påskina, Skövde är (bortsett från dagens magplask) ganska trygga och Lindlöven har ju faktiskt inte förlorat under ordinarie tid än. Jag skulle nog vilja påstå att västtoppen är riktigt stark och att den kommer förbli precis sådan som den ser ut nu.

* * *

Kan man säga samma sak om den södra serien?

Nja inte riktigt. Kristianstad åkte till Nybro för att möta ett gäng obesegrade vikingar och hämtade med sig alla tre poäng hem efter trygga 4-1. Man visar igen att man är i särklass bäst i den här serien och har efter den där raden med fullkomliga utskåpningar nu också plockat två raka trepoängare av det som ska vara de största utmanarna i serien – Nybro och Vimmerby. Det imponerar.

Men känslan är så här efter sex omgångar att nämnda lag tillsammans med KRIF också är ganska tydliga topplag. Jag har svårt att se att något av dem skulle falla tillbaka så som de har presterat hittills.

Det är HC Dalen som stuckit in näsan lite i hetluften och utmanat ett hackande Tranås om femteplatsen samtidigt som Hanhals naturligtvis har mer att ge och Grästorp inte är helt harmlösa. Det kan fortsatt bli en riktigt fin kamp kring strecket i söderserien.

* * *

I östra däremot tycks det som att streckkampen håller på att utveckla sig till ett riktigt getingbo. Visst Huddinge och Hudiksvall är gjutna i toppen och Visby/Roma kommer också att vara det även om spelet hackar och skadelistan är så lång att den knappt ryms på en pergamentrulle. Men sen. Sen!

Nämnda Hanviken har visat sig vara the real deal och hakat på i toppen. Valbo verkar också vara riktigt hungriga och utmanar så här i inledningen samtidigt som Väsby inte är helt lyckade och division 2-gänget Nacka gjort supersuccé med tre segrar av sju möjliga samtidigt som Gripen visar en intressant potential som ännu inte riktigt avspeglat sig i poängprotokollet.

Vallentuna, Sollentuna, Hammarby och Wings (ettans Södertälje med sex raka förluster) har kommit helt snett in i säsongen. Det är möjligt att något av dem, då troligtvis Bajen eller Sollentuna, kan kvickna till och blanda sig i, men annars räcker det med ovan uppräknade lag. Det kan bli ett riktigt bra race om två Allettan-platser.

Häftigt för övrigt att Huddinge och Hudiksvall, de två kapprustande stormakterna i serien, fortsätter att vara obesegrade. Hudiksvall är ju rent av enda laget i ettan som fortfarande inte tappat någon poäng.

På onsdag möts de två i Björkängshallen. Det om något har potential att bli en riktigt häftig match.

Bara den inte utvecklar sig som dagens derby…

* * *

Slutligen, grymt kul att det kommer mycket publik när det bjuds på häftiga matcher. 1730 pers kom till Liljas Arena för att se seriefinalen mellan Nybro och Kristianstad och 1976 skaraborgare klämde in sig i Katrinhallen för derbyt mellan Mariestad och Skövde, det är väldigt glädjande siffror.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch