Foto: Bildbyrån

Voila, ett litet potpurri av betraktelser från aftonens action i serien vi alla älskar.

Efter två inspelade poäng på de sex första matcherna valde Hammarby att sparka sin tränare Johan Sundin och återinstallera Benny Rönnelöw (igen) på tränarbänken.

Det gav effekt direkt.

2-0 hemma mot Wings var Bajens första seger under ordinarie tid den här säsongen. Tidigare hade man ju bara lyckats hämta en tvåpoängare via straffseger borta mot Gripen.

Skönt naturligtvis att få effekt direkt, även om Wings kanske inte är någon större värdemätare och 2-0 kanske inte alls är några imponerande siffror. Arlanda-gänget har ju som bekant förlorat varenda match hittills i serien och bara lyckats pinka in sju mål på sina sju fighter. Det är riktigt svagt.

Men ändå, att lyckas landa en seger efter en sådan aktion som att sparka tränaren kan vara viktigt oavsett vilka den kommer emot. Det kan ge en skjuts mentalt och det är precis vad Hammarby behöver. Speciellt som man möter Real Hudiksvall på bortaplan i nästa omgång.

* * *

Apropå Real Hudiksvall. Planen för kvällen var naturligtvis att spana in det häftiga toppmötet mellan de två kapprustande östseriegängen Huddinge och Hudiksvall. Men det blev inget med det. Webbsändningen havererade, någon brandvägg ställde till det och det blev ingen sändning över huvud taget från Björkängshallen. Väldigt snopet för många av oss som hade tänkt sig detta som skön onsdagsunderhållning.

Och underhållande tycks det ju ha varit. 4-3 till Huddinge efter förlängning och straffar blev slutresultatet efter att Hudiksvall suttit i det målmässiga förarsätet i stort sett hela matchen.

4-3 till Huddinge efter straffar innebär att det inte längre finns något lag som tagit full pott i årets Hockeyetta. Hudiksvall var ju the last team standing i den kategorin.

4-3 till Huddinge innebär också att Talangfabriken är det enda obesegrade laget i Hockeyettan. I och med att man tillfogade Real Hudiksvall dess första förlust och i och med att Västerås föll mot Skövde med 3-4 (i en match jag såg brottstycken av och som var ganska underhållande) är Huddinge numera det enda laget som inte har förlorat. Det är bara att gratulera.

Väljer man att spana på lag som inte har förlorat under ordinarie tid ännu finns det fyra kvar att välja mellan. Huddinge, Hudiksvall, Hanviken och Lindlöven. Den fyrlingen hade gett ett rätt skapligt odds om man lirat den inför säsongen.

* * *

I brist på eldfängt toppmöte kastade jag några blickar på ett intressant ”nykomlingsmöte” (för jo Nacka måste väl betraktas som nykomling i och med sättet de hamnade i årets östserie även om de faktiskt lirade Hockeyettan även ifjol).

Gripen mot Nacka, två spetsade division 2-gäng, vidöppna försvar, en påfallande oförmåga att hålla huvudet kallt, frejdigt anfallsspel och en domartrio som tycktes leva efter devisen hellre blunda än blåsa. Då blir det ganska underhållande faktiskt.

Man måste imponeras av Nacka som med rekordkort varsel fick ta klivet upp i Hockeyettan efter haveriet i hanteringen av Haninge Anchors, men som på åtta spelade matcher lyckats vinna hälften. Det är över all förväntan och det var knappast oförtjänta tre poäng gänget baxade in i bussen (?) hem från Nyköping. Nacka var faktiskt mer distinkta i sina avslut och lite hungrigare i anfallszon.

Men sen ska också sägas att Gripen, som ju också har en hel del spelare från en lägre division med sig in i Hockeyettan, spelade sina gäster ganska mycket i händerna. Båda de här gängen är väldigt sårbara när pucken hamnar i egen zon eftersom försvarsspelet inte är vad det borde vara. De sjunker gärna ner i knäet på sin målvakt. När Gripen fick grepp om matchen vid ställningen 2-0 hade de garanterat kunnat stänga den om de haft förmågan att fortsätta trampa och pressa tillbaka Nacka. Men så skedde inte och det var gästerna inte sena att ta tillvara på. Flera av målen var riktigt snygga.

Gripen hade dessutom svårt med disciplinen. Det blev en hel del tjuvnyp, ganska mycket fula grejer över gränsen. Men när domaren inte gärna blåste blev det frustrerat. När spelare i boxplay börjar ge sig iväg på egna vendettor efter att ha blivit hårt tacklade och därmed sätter laget i 3 mot 5-läge och när fokus riktas åt randigt håll mer än åt spelet. Då blir det svårt att vinna.

* * *

Apropå Gripen. Profilen Elias Bjuhr var tillbaka i Nyköping och tränade med klubben inför säsongen innan han drog till Duisburg i Tyskland. Då passade jag på att spela in en podd med honom.

Det blev en podcast där han berättar om att spela luftgitarr på lineupen och måljubla på uppvärmningen.

Ett samtal om att värvas som snajper fast man är en gnuggare, att vara the odd man out, att sätta ihop en highlights-video fast man mest gör fula mål och att vara som bäst när man är arg.

Men vi snackade naturligtvis också om att provocera publiken i Mariestad, att läsa böcker, att våga bejaka även livets inte helt solskenskantade sidor och att vara mätt på Hockeyettan men inte få chansen i Hockeyallsvenskan.

En podd ni inte vill missa helt enkelt och ni hör den via iTunes, Acast, i andra lämpliga poddappar (sök ”Mjörnbergs Trashtalk”) eller här: http://www.mjornberg.se/2017/10/10/84-elias-bjuhr/

* * *
Apropå podcast förresten. När jag poddade med Arvid Ljung i somras berättade han om någon ingift släkting som älskar Leksand och hade hälsat att han skulle bli krossad när han som ny Almtuna-keeper kom för att möta dem.

Ikväll höll Ljung nollan i Tegera Arena.

Det kan man väl kalla svar på tal.

(Podden hittar ni för övrigt här).

* * *

Imponerande av Tranås att vinna i Kristianstad med 4-1 ikväll. Det går alltså att få stopp på den imponerande besten från Skåne även i sin hemmahall och egentligen borde man väl inte vara förvånad över att det är just Tranås som lyckas med det.

Mer varannandagslag än så är svårt att hitta. Ibland briljanta, ibland fullständigt under isen.

* * *

Lite i skymundan tronar Piteå i toppen av den norra serien. 4-2 mot Asplöven idag. Piteå kommer bli farliga i vår också.

* * *

Surahammar förstärkte inför den här säsongen för att kunna vara med och utmana lite mer än ifjol när det var pinsam bottenkänning som gällde hela säsongen. Men laget bara förlorar och nu börjar det bli stora siffror också. 2-6 mot Borlänge senast blev 3-7 mot Lindlöven idag. Topplag förvisso, men det borde oroa en aning.

Som om det inte vore nog offentliggjordes idag att laget sparkar den tilltänkte poänggöraren, Ivan Dunayev. Han har helt enkelt inte levt upp till förväntningarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *