Nyheter
MJÖRNBERG: Ett måste med något helt annat
ANNONS

Södertälje har fått effekt av sparka Mats Waltin och plötsligt vunnit två raka fighter med uddamålet. Att anställa en ung talangutvecklare som ny huvudcoach känns dessutom spännande.

Ulf Lundberg blir ny coach i Södertälje. Förmodligen ett okänt namn för det allra flesta. En man med talangutveckling skrivet långt upp på kompetensbevsiet.

Inför säsongen värvade Södertälje bland annat Nicklas Grossmann (32), Jonas Liwing (34), Stefan Johansson (29), Thom Flodqvist (27), Stefan Gråhns (35), Markus Persson (28) och Nicklas Heinerö (25). Man har i konkurrens med Västervik det lag i Hockeyallsvenskan som har högst genomsnittsålder i spelartruppen och nu tillsätter man alltså en tränare vars främsta kompetens är talangutveckling.

Ni får ursäkta men jag tycker att det är en aning ironiskt.

Därmed inte sagt att det är negativt. Tvärtom. Jag tycker Ulf Lundberg känns som ett väldigt spännande namn att kasta in i leken.

Jag kan honom alldeles för dåligt för att ha någon uppfattning om hur troligt det är att han kommer lyckas med Södertälje. Men jag föreställer mig att en herre som själv inte hunnit fylla 40 och jobbat som ansvarig för spelar- och ledarutveckling hos Svenska ishockeyförbundet samtidigt som han coachat ungdomslandslag inte har en ledarstil som går ut på att skrika, domdera och peka med hela handen.

Det är liksom inte med surgubbeprinciper och hierarki man får kids att växa.

Södertälje kom till vägs ände med Mats Waltin. Det gjorde man väl egentligen redan förra säsongen, men klubbledningen vägrade inse det förrän det stod en ilsken sexa i förlustkolumnen och en plågsam nolla i vinstditon den här hösten. Tränaren hade blivit en symbol för kräftgången, han hade kört fast fullständigt, hans ledarstil fick inte SSK att fungera.

Därför spelar det kanske inte så stor roll vem det är som kommer in, bara det är någon som står för något helt annat. En ledare som kan få det att släppa för SSK-spelarna, som kan få hockeyn att bli rolig igen i Scaniarinken.

Det kan mycket väl vara Ulf Lundberg.

Det kan så klart betraktas som en chansning att kasta in en tränare som inte har någon erfarenhet av att coacha seniorlag och vars främsta förmåga är talangutveckling. Speciellt i en miljö där det krävs segrar och resultat och där det gör det nu omedelbart, utan någon startsträcka, men man säger ju friskt vågat hälften vunnet.

Det känns fräscht att kasta in en förhållandevis ung kille, ett nytt namn i en tränarcirkus där det annars är ganska mycket samma gubbar som cirkulerar (och där de äldsta tycks få allt svårare att fungera). De unga namn som kommit upp på senare tid har ju dessutom lyckats ganska bra.

Lundberg kan bli en riktigt spännande historia att följa i Södertälje.

Som äntligen andas lite morgonluft.

* * *

Blir Markus Åkerblom näste man att ryka från en allsvensk tränarbänk?

När Leksand förlorade borta mot Tingsryd var det femte raka nederlaget för gänget som är så topptippat i Hockeyallsvenskan. Och det var egentligen inget snack om saken. Tingsryd spelade som ett hungrigt lag där spelarna hjälpte varandra, leksingarna försökte geistlöst göra det på egen hand med huvudet under armen. Det ser inget vidare ut.

Men å andra sidan, när Leksand avancerade uppåt senast var de ju nere och vände på jumboplatsen innan de påbörjade sin förvandling så ingen ska ropa nåt för tidigt och det rimligaste är naturligtvis att behålla Åkerblom på tränarbänken. I alla fall en tid till.

* * *

Ni missar väl inte det senaste podcast-avsnittet med mängder av mustigt tugg om Hockeyettan?

Jag och maestro Skoglund funderar lite extra kring lag som går oväntat bra, målvaktssituationen i Kristianstad och tränare som sågar sina lag i media.

Vi söker svar på viktiga frågor så som, kan någon annan än Benny Rönnelöw träna Hammarby? Borde Charles Franzén åka tillbaka till Australien? och hur står det egentligen till med Örnsköldsvik?

Dessutom lyfter vi fram seriens poängkung och ett gäng riktigt potenta målskyttar, funderar kring Västerås sparkapital som är just målskyttet och snackar om Mariestads sätt att slakta serien.

Givetvis hyllar vi även Nacka, snackar om att Huddinge är ettans enda obesegrade lag, lyfter ett webbsändningsantiklimax och minns en gammal vass Valbo-upplaga. Bland väldigt mycket annat.

Ni hör podden via iTunes, Acast, i andra lämpliga poddappar (sök ”Mjörnbergs Trashtalk”) eller här: http://www.mjornberg.se/2017/10/12/85-malskyttar-av-rang/

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch