Foto: Bildbyrån

Hjärnskakningsproblematiken är stor även i Hockeyettan, rent av för stor?

Expressen har dundrat på ordentligt den här veckan med ett intressant paket artiklar om hjärnskador efter smällar mot huvudet inom idrotten. När det kommer till hockeyn både efter slagsmål och tacklingar.

Att hjärnskakningar plågar hockeyn och innebär så mycket mer än bara några veckors frånvaro från rinken för de som drabbas är inget nytt. Men problemen måste fortsätta diskuteras och tas på allvar.

Uppenbart är att den där ingrediensen som gör ishockeyn till en så kul sport att följa, kampen och det fräna spelet, samtidigt är något som mycket väl kan invalidisera utövarna.

Någonstans landar allt i frågan, är det verkligen värt att någon ska utsätta sig för detta för att skapa den underhållning som många av oss älskar?

Det är det inte, tyckte förre Hockeyettan-spelaren David Lillieström Karlsson som nyligen valde att lägga av efter för många huvudsmällar.

Ett par oförsiktiga armar som i ett frustrerat tacklingsögonblick åker upp i någon annans huvud i en match där det redan är avgjort kan förändra resten av en annan människas liv till det sämre.

Förra säsongen regnade det hjärnskakningar i Hockeyettan och det har börjat likadant i år.

Endast halva grundserien är spelad men Axel Havskog (HC Dalen) samt Vännäs-spelarna Samuel Aho och Samuel Lundberg har redan tvingats deklarera att karriärerna är över tillföljd av hjärnskakningar. De är 21, 24 respektive 22 år gamla.

Samtidigt är David Storey (även han Vännäs) Roger Ohlsson (Kristianstad) och Skövdes tilltänkte spetsback Oscar Niklasson som om jag förstått saken rätt börjat få tillbaka gamla huvudproblem och inte ens befinner sig i träning, borta med huvudskador. Vimmerby-backen Petter Runesson var borta en tid tidigare under säsongen efter att ha slagit huvudet i isen i samband med ett gruff.

Då nämner jag bara en handfull rakt ur minnet, det är naturligtvis fler än så som drabbats.

De senaste årens ilskna tonläge mellan Östersund och Piteå startade med en huvudtackling som släckte Markus Molins karriär.

Jag älskar när det smäller. Hockeyn skulle inte vara densamma utan proppar och fränt fysiskt spel. Men frågan är om den ganska överhängande risken att de blir fel, ojust eller inte, och får långtgående konsekvenser för utövarna gör det värt att låta hockeyn fortsätta vara vad den är.

Vi kanske helt och hållet måste omvärdera sporten?

* * *

Förra säsongen poddade jag om just det här med huvudsmällar och dess ödesdigra konsekvenser tillsammans med Albin Blomqvist var livsöde mer än väl understryker att det är en problematik som verkligen måste tas på allvar. Har ni inte redan hört den intervjun gör ni det här.

* * *

I premiären i ABB Arena gjorde Mariestad med kapten Filip Törnqvist i spetsen det mesta rätt för att få så väl hemmalag som hemmapublik ur balans och lyckades, även om Västerås i slutändan vann matchen, väldigt väl med det.

Efter att Västerås i helgen vunnit andra raka mot Mariestad och gjort ett ordentligt statement i tabelltoppen passade forwarden Oscar Pettersson på att såga motståndet i en intervju med VIK Fan Central.

”De åker bara runt och grisar”, vilket väl i och för sig kanske kan tas emot som en komplimang i Mariestadslägret.

Men jag älskar det som på kort tid har börjat byggas upp mellan de här två klubbarna. En bitsk rivalitet. Det kan inte bli annat än grymt underhållande i Allettan.

* * *

Vi släppte ett nytt poddavsnitt inatt jag och maestro Skoglund och kom av outgrundlig anledning att tala om Gyllene Tider.

Eller ja, så väldigt outgrundligt är det väl egentligen inte.

Vi snackade om stekheta Martin Pärna (den lysande matchvinnaren som jag skrev om härom dagen). Halmstad-sonen som går från klarhet till klarhet i Hockeyettan.

Från Halmstad kommer Gyllene Tider och i låten Harplinge, en gammal underskattad ep-baksida, sjunger Per Gessle ”Där borta ligger Lynga där bodde Martin Stjärna” (…ehh Präna!). På den vägen var det.

Logiskt så klart, speciellt som Halmstad gärna slänger sig med en egen variant av Gyllene Tider-hiten Gå & Fiska (huvudspår på nämnda ep) där texten om att ge sig ut med sitt spö bytts ut till kampsång om Hammers.

* * *

Men podden var det ja. Vi kallar veckans avsnitt för #87 Farmarligan.

Det problematiska i att lag i Hockeyallsvenskan så lättvindigt lånar in spetsen från Hockeyettan får mig och maestro Skoglund att fundera kring om det är på väg att bli en ren farmarliga.

Men vi snackar naturligtvis också om streckstriderna i samtliga serier, Västerås mentala fördel, Surahammars hemska facit, Kristianstads starka nyförvärv, Tyringes defensiva haveri och det oerhört rimliga i att inför bonuspoäng i Allettan. Bland väldigt mycket annat.

Ni hör podden via iTunes, Acast, i andra lämpliga poddappar (sök ”Mjörnbergs Trashtalk”) eller här: http://www.mjornberg.se/2017/11/06/87-farmarligan/