Foto: Bildbyrån

Vissa lag dras med riktigt plågsamma förlustsviter, men Kumla lirar i en egen liga. Laget kan uppenbarligen bara vinna på bortaplan.

Kumla kommer med största sannolikhet inte ha särskilt mycket med Allettan-platserna att göra den här säsongen, men när Christian Axelsson satte den avgörande pucken med fjorton sekunder kvar av matchen borta mot Lindlöven i lördags tog laget ännu en ganska fin skalp (Västerås ligger ju som bekant också på Black Bulls altare numera).

Men det är inte att laget då och då lyckas spöa topplagen som gör Kumla uppseendeväckande den här säsongen. Det är lagets poängfördelning.

Kumla har spelat ihop 22 poäng på 16 matcher.

21 av de 22 poängen har laget plockat på bortaplan.

Hur sjukt är inte det?

Black Bulls har alltså bara lyckats plocka en enda löjlig liten poäng (strafftorsk mot Arboga) i sin egen svinkalla frysbox till hemmahall, men landat 21 pinnar på bortabana.

Faktum är att man tagit poäng i samtliga bortamatcher utom en (1-4 mot Skövde) och att sex av nio bortamatcher slutat med trepoängare.

Det måste vara seriens sjukaste facit så här långt i år.

* * *

Medan topplag som Huddinge och Västerås rent matematiskt måste plocka några få pinnar till för att bli HELT klara för Allettan löste Piteå den biffen genom att vända och avgöra sent i seriefinalen mot Kalix.

Med andra ord, det är bara att skifta fokus, starta det stora träningslägret och börja planera för att komma så formtoppade som det bara går till det som väntar efter jul.

* * *

Frågan är om inte många av streckstriderna tog ett stort kliv mot att helt och hållet avgöras i söndagsomgången?

Jag såg Tranås fortsätta vara Tranås hemma mot ett rejält skadeskjutet Hanhals. Det vill säga, sumpa målchanser och vara så där bra på att inte få ut sin fulla potential som bara Tranås verkar kunna vara.

Det blev torsk med 2-3 i måstematchen inför hemmapubliken och nu har tranorna åtta poäng upp till Vimmerby och Kristianstad ovanför strecket. Det kommer bli för tufft för att hämta in. Jag har väldigt svårt att se Tranås få ut så mycket av sitt lag att de vinner allt som finns kvar att vinna. Vilket förmodligen är ungefär vad som krävs för att spel i Allettan ska vara realistiskt.

Det sprack ordentligt även i norra när underpresterande Asplöven förlorade borta mot Kiruna samtidigt som Boden vann sin fight. Asplöven är på god väg att gå från allsvenskan till fortsättningsserien på två säsonger. Inget direkt kul facit.

I västra hade Köping ett slagläge när de tog emot topptippade seriefemman Borlänge på hemmaplan. Men efter 0-3 växte istället gapet till strecket. Kan bli tufft att hämta igen även där.

Det är väl egentligen bara den östra serien som går åt motsatt håll. Det blir tätare och tätare mellan lagen som blandat sig i leken.

Jag så Gripen svara för en stark upphämtning hemma mot Visby/Roma och även om nykomlingarna fortfarande har höga toppar och djupa dippar i matcherna och blandar pur klass med ett gäng lirare som inte riktigt håller måttet är det inte alls uteslutet att det kan räcka till Allettan.

Både Väsby och Valbo föll idag och nu skiljer det bara tre poäng till strecket för Gripen. I och med att Nacka också är där och nosar har vi två nykomlingar i racet vilket är riktigt roligt.

* * *

Lustigt att Hudiksvalls första förlust under ordinarie tid skulle komma mot Vallentuna. Ett lag på tabellens undre halva och minst sagt ironiskt att Real Hudik precis som Borlänge åkte på däng mot ett sämre lag matchen efter att de valt att låna ut en av sina bästa spelare till en klubb i Hockeyallsvenskan.

* * *

Tyresö/Hanviken valde att byta tränare efter nio raka förluster. Michael Carlsson fick kliva åt sidan, Bobo Simensen ska ta hans plats och Tony Zabel leder laget till den nyrekryterade tränaren är ordentligt installerad.

Men det hjälpte föga när Huddinge stod för motståndet på söndagen. 3-0 är förvisso ganska snälla siffror med tanke på motståndet, men ändock, det blev tionde raka förlusten för Hanviken i den östra serien.

* * *

Efter elva omgångar klev tränarduon av och lämnade Surahammar i famnen på gamle trotjänaren Jarno Pikkarainen. Det vore väl synd att påstå att han fått en drömstart på jobbet.

Sedan tränarskiftet har klubben förlorat fem raka matcher.

1-5 mot Skövde, 1-7 mot Västerås, 0-2 mot Kumla, 0-3 mot Köping och så på söndagen 1-6 mot Köping.

Surahammar har på de här matcherna alltså inte lyckats producera fler än tre kassar framåt och inte gjort mer än ett mål i någon enskild match. Då blir det förstås väldigt svårt att vinna hockeymatcher.

Men egentligen är det ju inte någon större skillnad mot hur det var innan. Sura har 13 raka förluster och har lyckats få ihop fyra poäng (enda trepoängaren är inte helt oväntat en seger borta mot Kumla) på 16 matcher. 16 matcher på vilka man lyckats göra 17 mål framåt och släppa till 75 stycken bakåt.

Återigen är Surahammar det där hopplösa bottenlaget i västserien och får redan nu ställa in sig på att om det går försöka undvika kval efter jul.