Det är deppigt i Asplöven igen. Foto: Bildbyrån

Sundsvall var tvungna att lägga ner sitt a-lag inför säsongen. Nu befinner sig Asplöven i ekonomisk kris och har börjat göra sig av med spelare. När man faller från Hockeyallsvenskan, då faller man tungt.

Norrbottens-Kuriren levererade tisdagens stora nyhet. Asplöven befinner sig återigen i ekonomiska bryderier, en skatteskuld har hamnat hos Kronofogden och flera av spelarna som inte fått sin lön kan vara på väg att lämna klubben.

Våren 2016 åkte Sundsvall och Asplöven ur Hockeyallsvenskan.

Mindre än två år senare har Sundsvall lagt ner sitt a-lag och Asplöven är i ekonomisk kris och ska spela fortsättningsserie.

Fallet från landets andraliga är inte direkt mjukt.

Man kan väl lugnt konstatera att det kostar mer än det smakar att ligga i botten på Hockeyallsvenskan, så länge man inte är ett storlag med publik och näringsliv som backar upp och hjälper även när det sportsliga är misär.

Asplöven och Sundsvall är skrämmande exempel på hur det kan gå. Båda gängen fortsatte att spänna bågen lite för högt även efter att de degraderats till Hockeyettan och får betala priset för det.

Vad som händer med Asplöven nu är höljt i dunkel. Löser de krisen? Kommer de ens kunna ställa upp i fortsättningsserien? Vad händer med truppen? Och så vidare och så vidare…

Sista kapitlet är garanterat inte skrivet.

* * *

När Asplöven nu befinner sig i en krisartad ekonomisk situation tycks det som att man gärna säljer av truppen och öppnar upp för spelarna att hitta nya arbetsgivare.

Men, är Asplöven värda att plocka sönder?

Samuli Kivimäki (Nybro) och Lubomir Fetkovic (Väsby) har redan lämnat och en snabb blick på befintlig trupp skapar mer frågetecken än utropstecken. Jag skrev en krönika där jag lyfte fram spelare från fortsättningsserielag värda att värva för Allettan-gängen och nämnde där Jarkko Hattunnen, men frågan är om han inte är ganska ensam?

Visst skulle det väl kunna gå att hoppas på att Johan Ceder, kraftfulle Ludwig Niederbach eller varför inte Manfred Ehlers kunde få en bättre utväxling med en nystart någon annanstans. Men många av spelarna har fult logiskt en lika floppartad säsong som hela Asplöven bakom sig.

* * *

HD körde en intressant grej idag om att Helsingborg med ordföranden Peter Rehnström i spetsen vill bygga en ny hall för 350 miljoner med en publikkapacitet på 5000 pers och sikta mot Hockeyallsvenskan.

Man måste naturligtvis älska visionärer som tänker stort. Men just den här visionen känns, om inte orimlig, så i alla fall långt, långt, långt borta.

Helsingborg för en ganska anonym tillvaro på den undre halvan av söderserien och har det sämsta publiksnittet i söderserien, just nu 224 personer per match.

Steget därifrån till 5000 är ganska stort. För att inte säga gigantiskt.

Visst känns det som att klubben måste hitta ett sätt att engagera publiken på hemmaplan och få dem att komma till Olympiarinken innan det är dags att börja drömma om Hockeyallsvenskan och en gigantisk arena.

Dessutom måste Helsingborg i ett sådant scenario hitta ett sätt att samsas på samma marknad som Rögle som ju gjort det till tradition och studsa upp och ner mellan Hockeyallsvenskan och SHL och förmodligen inte har några som helst planer på att sluta med det.

Det är mycket som talar emot att det skulle kunna bli en succé, men som sagt, man måste älska det visionära tänket och drömmer man inte, då kommer man aldrig komma någonstans.

* * *

När vi ändå är inne på ämnet Helsingborg. Klubben lånar ut sin toppforward Agust Karlsson till danska Rungsted fram till årsskiftet.

Helsingborg spelar inga betydelsefulla matcher förrän fortsättningsserien drar igång efter jul och danskarna behövde förstärkning till en skadedrabbad trupp. Någonstans är det väl kanske bättre att centern är och spelar hockey i Danmark än på semester i Thailand så som var fallet förra säsongen, men ändå. Karlsson blir ännu en av ettans toppspelare som lånas ut under brinnande serie.

Han sällar sig till skaran Kalle Östman (från Borlänge till Västervik), David Berg (från Lindlöven till först IK Oskarshamn och sen AIK), Christoffer Rifalk (från Kalix till Oskarshamn), Viktor Hertzberg (från Hudiksvall till Almtuna) och Michal Zajkowski (Örnsköldsvik till Modo).

Säsongen 17/18 blev säsongen när Hockeyettan blev en farmarliga på riktigt.