Foto: Bildbyrån

Avboka alla planer, proviantera rikligt med dryck och tilltugg och se till att soffan är väl insutten (så länge ni inte är på plats ute i hallarna). Lördagen kommer bjuda på ett mästerligt regisserat drama.

Stanna upp några sekunder och reflektera över tabelläget i Hockeyettan södra efter kvällens fighter.

Betänk att två omgångar återstår att spela.

Fem lag inom fyra poäng, men bara fyra platser i Allettan att fördela.

Som om det inte vore nog ser matchmenyn på lördag ut som följer.

HC Dalen-Kristianstad
Tranås-Vimmerby

Nybro lirar hemma mot Halmstad på fredag och någonstans räknar jag ganska kallt med att vikingarna ordnar upp det här. Tre poäng där och det är inte så mycket mer att snacka om.

Men i övrigt? Vi har den underpresterande storfavoriten Kristianstad (som räddade ansiktet via en sen vändning och sudden-seger hemma mot KRIF ikväll, förlust där och läget hade varit riktigt prekärt), den kaxiga uppstickaren HC Dalen, fullständigt uträknade hajpgänget Tranås som fått nytt liv och Vimmerby som…ja, som ingen förmodligen vet var de står.

För laget, som om det presterat som det skulle borde vara klart för Allettan redan, blev bitvis utskåpat av HC Dalen (5-1) ikväll. Vimmerby ägde första delen av första perioden, då såg Norrahammar-gänget ut som det mediokra Hockeyettan-lag de varit fram till att den här säsongen tog sin början.

Men efter det var det egentligen inget snack. Medan Dalen lirade trevlig hockey och utnyttjade sina målchanser tappade Vimmerby-spelarna humöret och det var ledande offensiva spelare som kaptenen Jakob Karlsson och Jesper Kokkonen som hemföll åt onödiga efterslängar och hamnade i utvisningsbåset.

När det hettar till räcker det inte att vara vassa och konstruktiva innanför anfallsblå, då måste man ha humöret och kylan med sig också. Det hade inte Vimmerby ikväll.

Och frågan är om de kommer att klara av att ha det på lördag?

Förra året svarade Tranås och Vimmerby för säsongens förmodligen mest underhållande match i Stiga Arena när de öppnade alla spjäll och bara tokkörde. Det var känslor och chanser. På seriens upplopp åkte Tranås sedan och vann i Vimmerby med 6-2.

Det är ett hett rivalmöte och en sak kan vi vara säkra på. Tranås älskar läget att gå in mot Vimmerby på lördag. En motståndare som i stort sett räknat hem en plats i Allettan men som kommer in med tveksam form och precis har vikt ner sig mot Dalen med allt vad för grubblerier som kommer med det.

Detta samtidigt som Tranås varit totalt uträknade efter ett gäng mediokra insatser men lyckats sparka liv i liket. Efter 2-3-förlusten hemma mot Hanhals skrev jag en krönika med rubriken De borde sparka truppen, sedan dess har Tranås radat upp fyra raka segrar (5-2 borta mot Grästorp ikväll) och klättrat raka vägen tillbaka in i Allettan-racet.

Nu har de allt i egna händer. En vinst mot Vimmerby och man är faktiskt förbi och uppe på rätt sida strecket med hjälp av målskillnaden. Står det en enda tom stol i Stiga Arena på lördag är det något fel på folket i Tranås.

Det gäller verkligen för Vimmerby att hålla känslorna i schack och bara fokusera på att spela den fina offensiva hockey som de har inom sig om de ska ha något att hämta i Tranås.

Samtidigt håller jag det inte för otroligt att HC Dalen kan vinna eller i alla fall plocka poäng hemma mot Kristianstad. Inte om de spelar som ikväll. Inte om Kristianstad fortsätter att halta i sin prestation så som skåningarna gjort den här grundserien. Men det vore en klassiker att uppkomlingen i slutändan ändå snubblar på målsnöret (Allettan-strecket).

Det kan mycket väl bli så att det blir Vimmerby som tillslut bommar Allettan och Tranås trotsar oddsen och grejar saken. Men det kan lika gärna bli Dalen som falnar och snubblar samtidigt som Kristianstad inte kan ropa hej helt och hållet och känna sig säkra de heller.

Det blir ett välregisserat drama som ni inte vill missa.

Lördagen är räddad.