Foto: Bildbyrån

En omgång återstår av grundserierna, men seriesegrarna är redan korade i samtliga fyra Hockeyettan-serier.

Piteå har ju kört över norrserien i höst (ny kross, 9-0 borta mot SK Lejon idag) och defilerat i mål som seriesegrare sedan tidigare. Ikväll åkte så även KRIF omkring på isen i gamla Kockumhallen och sprutade champagne för att fira att de landat en buckla.

Huddinge säkrade seriesegern i östserien i år igen och när Västerås tog sin 13e raka seger i hemmamötet med Grums samtidigt som Mariestad förlorade hemma mot Lindlöven blev även VIK klara seriesegrare.

Kul för dessa fyra naturligtvis, men samtidigt är det fyra gäng som nu kommer få varsin buckla, men som egentligen inte uppnått någonting mer än de andra fyra lagen de får med sig från sina serier till Allettan.

Sådan är Hockeyettan.

* * *

Det blir ingen streckstrid i den östra serien i slutomgången. Allt avgjordes ikväll.

Det blev precis som det var upplagt för att bli när Väsby spöade Gripen och Valbo slog Hanviken och de båda lagen på V säkrade sina platser i finrummet efter jul.

Gripen hade en liten chans inför kvällens omgång, men det hade krävts vinst och man räckte inte riktigt till.

Nyköpingsgänget hade en 4-2-ledning i en match där man var piskade att vinna, men klarade inte av att hålla det och föll tillslut med smärtsamma 6-8 hemma mot Väsby.

Det var en match som väldigt tydligt underströk vad som har varit Gripens problem under återkomsten i Hockeyettan för hockeyn i Nyköping.

I offensiv zon gör man mycket väldigt bra, men spelet på egen sida om rödlinjen lämnar väldigt mycket mer att önska.

Jag har sett ett gäng matcher med nykomlingen den här hösten och det har varit samma sak varje gång. Gripen spelar ”går det så går det”-hockey i egen zon och sprider puckar omkring sig. Huvudlösa passningar, svagt genomtänkt agerande, för få som läser spelet tillräckligt bra och allmän förvirring torde beskriva vad som händer innanför egen blå ganska väl. Det bjuds på alldeles för mycket, vilket åtta Väsby-mål ikväll så klart skvallrar väldigt tydligt om.

Har man på nästan en hel grundserie inte lyckats sätta någon from av fungerande defensiv är det förmodligen inte själva spelsättet det är fel på. Det är ett tecken på att lite för många av spelarna helt enkelt inte håller måttet. De är inte bättre än så där.

Därför är det nog trots allt ganska bra att Gripen inte mirakulöst lyckas snubbla sig vidare till en Alletta.

De skulle bli uppkäkade där.

Nu får de istället spela fortsättningsserie. En chans att fortsätta lära och dessutom utvärdera befintlig trupp.

För på sikt, om man byter ut en del pjäser och spetsar till det, speciellt på backsidan, kommer Gripens tid komma. Då kommer man spela Allettan och bli ett viktigt lag i Hockeyettan. För här finns på sikt väldigt mycket positivt att bygga kring.

Att Valbo nu tar sig vidare är kul, de har gjort en succéartad serie och får nu kröna det med Allettan-spel. Att Väsby tar sig dit är naturligtvis väntat, men det går inte att påstå att de har glänst sig genom grundserien. Det gjorde de inte mot Gripen idag heller trots åtta kassar framåt.

Det är en bra bit kvar till formen som gjorde dem till ett succélag i Allettan ifjol, men då kom de ju också oerhört starkt efter jul. Blir intressant att se om de kan göra det igen.

Oavsett vilket blir Väsby en lurig joker i Allettan. Ingen vet riktigt vad de ska förvänta sig av laget.

* * *

Det var otäcka scener i Borlänge ikväll när plexiglaset gav vika i samband med en tackling och Skövde-anfallaren Hugo Borg var halvvägs ut från rinken innan han föll tillbaka in igen och blev liggande stilla på isen.

Efter att den 17-årige talangen hämtats med ambulans var det förstås helt rätt av lagen att bara låta de dryga åtta minuter som återstod på klockan ticka ut och matchen sluta där och då. Det är begripligt att ingen ville spela mer efter olyckan, speciellt om det redan stod 7-3 till Borlänge på tavlan och matchen var i stort sett meningslös för lagen som redan var klara för Allettan.

Enligt uppgift ska Borg ha haft ont i nacken men inga domningar vilket ju i alla fall låter hoppfullt. Det är bara att hoppas att det gick under omständigheterna bra för honom.

Och ingen skugga ska naturligtvis heller falla på Borlänge-spelaren Emil Johansson som delade ut tacklingen. Det var inget fel på den, det var fel på plexiglaset som släppte från sargen.

Riktigt, riktigt otäckt.

* * *

Ekonomiskt krisande Asplöven ställde upp med tre kedjor och fem backar i kvällens förlustmatch borta mot Kalix. Backen Olov Lundqvist, kraftfulle anfallare Ludwig Niederbach och förstekeepern John Morelius fanns bland dem som saknades.

Materialaren Christoffer Gard fick byta om och ställa sig som andrekeeper i båset.

”Vi har en förkylningsepidemi i laget” löd förklaringen till NSD, men det är ju knappast någon hemlighet att missnöjda spelare lämnar laget efter uteblivna lönebetalningar.

Hur det står till med herrarna som inte kom till spel idag återstår att se, men den sista spelaren har förstås inte lämnat den havererande klubben.

* * *

Jag läser i Tranås Tidning att TAIF bestämde redan i pausen mellan andra och tredje perioden att de inte skulle plocka keepern i slutet av matchen mot Vimmerby igår för att verkligen gå för tre poäng. Man ville ”hålla liv i streckstriden”.

Där kan vi verkligen snacka om att vara rädda att förlora snarare än drivas av en vilja att vinna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *