Foto: Bildbyrån

De tilltänkta topplagen har gjort precis vad de ska i öppningen av den norra Allettan.

Piteå, Västerås och Mariestad har målats upp som favoriter på förhand och alla tre har svarat upp med två raka segrar i de dubbelmöten som kickstartat Allettan.

Det har suttit hårt åt för Piteå mot Ö-vik, men ändå blivit två knappa segrar. Enligt rapporterna var det klart logiskt att Västerås krigade till sig två poäng i premiären mot Lindlöven och ikväll ska det inte ha varit något snack egentligen. Vilket väl 3-0 också visar.

I fallet Mariestad har laget varit fullständigt överlägset lokalrivalen Skövde. Ikväll blev det ”bara” 5-3 på tavlan men det var siffror som hade kunnat vara större och när allt summeras är det inga konstigheter att Bois vunnit samtliga fyra derbyn den här säsongen. Man är minst en storlek större än Skövde, kanske rent av två. Det är klasskillnad.

Ikväll var det ett lag med fart, eget spel och med nyckelspelare som klev fram mot en motståndare som blev stillastående, försökte styra och vars så kallade bärande spelare inte hade någon större afton.

Det blir inte så lyckat att spela på motståndarnas misstag när det är man själv som begår merparten av misstagen. För att sammanfatta Skövdes insats enkelt.

Mariestad gjorde vad Mariestad gör. De öste på och tog för sig. Med individuellt väldigt skickliga aktioner av Eddie Davidsson, Erik Olsson och Oskar Norlöv och en Filip Törnqvist som bulldozrade in två mål på ren vilja.

Det underhållande besegrade de gråmelerat trista.

* * *

Men även om Skövde som helhet knappast upphetsar hittade jag en detalj som var riktigt glädjande.

1-2-målet i den första perioden.

Jesper Erlandsson, 19, från början en egen produkt som nu lånats in från Skellefteås J20, tog sig förbi två försök till tacklingar bakom mål och levererade pucken till Anton Blomberg som passade fram Hugo Borg, 17, som sköt distinkt förbi Tobias Sandberg i Bois-kassen.

Det var skickliga aktioner av ynglingarna. Kanske är det framtiden i en klubb som har kriminellt svårt att lyckas med sina värvningar?

* * *

Att Boden skulle öppna med två raka segrar över Kalix var däremot kanske inte så väntat, men naturligtvis väldigt kul för serien. Det skapar nerv direkt.

* * *

Om storfavoriterna har stått pall och vunnit två raka som inledning av den norra Allettan har det varit betydligt mer tight i den södra.

Faktum är att det bara är Vimmerby som så här långt lyckats vinna två raka fighter (Visby/Roma har fortfarande chansen) efter 5-2 hemma mot Nybro i afton. Annars har lagen vänskapligt delat på segrarna och uppseendeväckande är att det i stort sett bara handlat om bortasegrar.

Hudiksvall reste sig efter fadäsen hemma mot Valbo och vann borta ikväll. KRIF reste sig efter det sena tappet hemma mot Kristianstad och nollade skåningarna i dess egen hall ikväll och HC Dalen vände 1-6 hemma till 4-0 borta mot Huddinge.

En aningen oväntad resultatutveckling faktiskt.

* * *

Det hade bara gått 55 sekunder av matchen mellan Vimmerby och Nybro när Erik Näslund ymnigt blödande fick lämna isen på bår efter en tackling från Robin Höglund.

En situation som lär ge upphov till en hel del diskussion i efterhand.

Hoppas att det gick efter omständigheterna bra för Näslund.

* * *

Efter att Huddinge vunnit ganska komfortabelt borta mot HC Dalen i Allettan-premiären var tränaren Per Gustafsson och någon spelare ute i media och anklagade Talangfabriken för att vara ett gäng jönsar som bara gnällde hos domaren hela tiden.

Det var ganska hård kritik. Förmodligen tog den mer skruv än vad någon i Björkängshallen någonsin kommer att medge.

För ikväll var det HC Dalens tur att segra. 4-0 borta mot Huddinge är imponerande siffror. Väldigt starkt av Dalen samtidigt som det är lite genant för hajpade Huddinge.

Vi kan väl konstatera att den välriktade gnällpsyknigen gav resultat.

* * *

Kvällens tristaste besked kommer från Norrland där Boden meddelade att tilltänkte snajpern Johannes Tornberg lägger av efter en smäll mot huvudet i premiären mot Kalix. Skadehistoriken tar ut sin rätt och forwarden väljer att sluta innan det är försent.

Hockeyettan blir därmed ännu en stor profil fattigare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *