Spelare som Mikael Eriksson och Fredrik Höggren måste kliva fram om BIK Karlskoga ska bli lyckosamma i ett eventuellt kval.Foto: Bildbyrån

Det fortsätter gå så knackigt för BIK Karlskoga att det börjar bli läge att i alla fall planera för negativt kval. Då gäller det att ta rätt strategiska beslut nu.

BIK Karlskoga inte bara förlorade, man blev rent av nollade (0-2) hemma mot ett Tingsryd långt från toppformen på måndagskvällen. BIK Karlskoga har på de fyra senaste matcherna lyckats åstadkomma två mål framåt och fått med sig en ynklig liten poäng.

Det ser för att tala klarspråk bedrövligt ut och ett negativt kval rycker allt närmare.

Kanske är det så att man redan nu borde börja planera för det scenariot och då krävs det att man tar rätt strategiska beslut.

Man har sparkat spelare, man har entledigat tränare, man har slagit upp porten till lånekarusellen och gjort allt som panikslagna krislag gör.

Utan resultat.

I början av säsongen tog BIK Karlskoga knapert med poäng, men spelade i alla fall matcher som ganska ofta var sevärda. Sedan tränarbytet tar man fortfarande knapert med poäng, men spelar istället en hockey som publiken snarare borde få betalt för att gå och kolla på än tvärtom.

Det är brant utförslut kort och gott.

Andra veckan i januari kanske är lite väl tidigt, det återstår trots allt 19 omgångar och åtta poäng (som BIK har upp till säker mark i skrivande stund) är långt ifrån någon omöjlighet att hämta in, men klubben borde ändå börja förlika sig med tanken på negativt kval.

Frågan är då om det är så smart att luta sig så hårt mot lån från exempelvis Örebro.

Om det är så klokt att ge så stora roller till Rodrigo Abols (som var lagets bäste aktör mot Tingsryd) och Filip Ahl (som mest tycks åka omkring och spela för sig själv) eller för den delen leksingen Fredrik Forsberg (som inte gjorde bort sig igår). Vill deras ordinarie klubbar ha tillbaks dem då åker de tillbaka och då står BIK med skägget i brevlådan lagom till ett kval.

Då riskerar det man jobbat på att bygga upp att raseras.

Ska man förbereda sig för kval, då är det enda rätta att börja bygga upp spelare som man vet kommer finnas där till the bitter end även om det kommer innebära att man förlorar mer än vad som är klädsamt sista delen av serien.

Trotjänare som Fredrik Höggren, Mikael Eriksson och Carl Berglund är inga kända poängspelare men måste i ett sånt här läge bidra mer än vad de gör. Värvningar som Niklas Lihagen, Patrik Parkkonen och Gusaf Thorell kan betydligt bättre. Det är sådana spelare, de man kan lita på kommer att vara kvar, som tränarteamet måste hitta en väg att lyfta nu.

Lag som kommer väl förberedda till ett kval tenderar ju att klara sig betydligt bättre än de som börjar med förberedelserna när det redan är försent.

BIK Karlskoga har alla möjligheter att sätta sig i en bra position från och med nu (och det är kanske också det man försöker göra när man hastigt och lustigt bryter med lånespelaren Matej Galbavy av anledningar lika de beskrivna ovan), men tittar vi på årets säsong och den totala bortgången från vad som är klubbens identitet som det panikslagna agerandet har åstadkommit kanske det vore en bra grej att åka ur.

Se på Södertälje. Se på vad som just nu händer i Västerås.

De kom ner i Hockeyettan och hittade sig själva igen.

Det kanske även BIK Karlskoga skulle må bra av, för just nu är klubben allt annat än upplyftande att se, vare sig på eller utanför isen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *