Marcus Dahlbom, grymt trygg i VIKs bur.Foto: Bildbyrån

Skövde-Västerås 1-2, en kall dag i början av januari. Det är väl egentligen inte så mycket mer än så som kommer att kommas ihåg när vi blickar tillbaka på den här matchen i framtiden.

Men det skulle också kunna stå att det var ett topplag som gästade ett typiskt division ett-lag. För sett till själva spelet var det faktiskt betydligt mycket större skillnad på lagen än vad resultatet visade.

Västerås har en helt annan dimension i sitt spel än vad det rödklädda hemmalaget har. Där Västerås var duktiga på att fylla på med spelare i sina anfall hade Skövde en hel del problem att sortera in i egen zon. Där västeråsarna såg till att vara i rätt position mest hela tiden, fladdrade Skövde-spelarna omkring en aning för mycket på egen hand. Där Västerås skapade de farligare chanserna hade Skövde svårt att få iväg några riktigt farliga avslut, mer än några ärtbössor.

Kort och gott det var ett topplag mot ett typiskt division ett-lag.

Allt det där är ju egentligen fullt logiskt. Lagen har helt olika ambitioner med säsongen och sett till förutsättningarna och slagstyrkan gjorde Skövde en klart bra match. Man lyckades hålla siffrorna jämna fram till slutet och gjorde en ärlig och riktigt bra slutforcering. Det var en långt mycket bättre insats än vad jag såg dem göra i lokalderbyt borta mot Mariestad i inledningen av Allettan.

En bra match gjorde Västerås också skulle jag vilja påstå.

Visst, det var långt ifrån någon flashig utskåpning, men jag tyckte ändå att det kändes ganska kassaskåpssäkert hela vägen från den mållösa första perioden, via målen som föll i den andra och till att de höll undan i den tredje.

VIK spelade tålmodigt och tryggt i förvissningen om att chanserna och målen skulle komma. Kanske lite avvaktande från början, men det är ändå en egenskap som lovar gott.

VIK-fansen hade haft större anledning till oro om laget hade åkt omkring och champagne-lirat och skåpat ut sitt motstånd med stora siffror. Sådant tenderar lätt att mynna ut i överkreativitet och överambition som det sedan är svårt att borsta av sig när säsongens tuffaste matcher kommer och motståndet är det svåraste svåra.

Visst finns det viss anledning att fundera över ineffektiviteten. Hade VIK haft kanonerna rätt inställda hade det blivit betydligt mer än 2-1 och varit betydligt mindre spännande i slutet. Men med tanke på att det övriga spelet känns så tryggt och att man faktiskt har en sådan bredd att alla formationer gör ett lika fullgott jobb är det snarare att betrakta som ett område med utvecklingspotential. Det tålmodiga och solida spelet sitter, sedan gäller det bara att fila på effektiviteten.

* * *

Inför säsongen tvivlades det en hel del på Marcus Dahlbom. På gatorna, läktarna och redaktionerna i Västerås var man tveksamma till om han var en given etta för allsvenskt satsande VIK. Jag förstod inte den oron då och jag förstår den ännu mindre nu när folk, dock företrädesvis kring andra klubbar, fortsätter att hävda att Västerås akilleshäl är målvakten.

Dahlbom är ju hur trygg och säker som helst. Det finns ingen anledning till oro där.

Han har varit bra hela säsongen och de få gånger Skövde skapade chanser ikväll möttes de av en enda stor solid bergvägg. Dahlbom och hans benskydd.

* * *

Spelar Skövde som ikväll kommer de kunna klä både en och tre pinnar av många av mittenlagen i serien. Men känslan är att man måste få ut mer av de som är tilltänkta som spetsspelare. De är på tok för osynliga, ensamkörande och icke-producerande.

Man kan ju börja med att använda dem rätt, jag kommer med en dåres envishet fortsätta vara fullständigt oförstående till hur man kan använda en av ettans största snajpers Henrik Thegel som center och spelfördelare istället för storskytt i powerplay. Det är obegripligt.

Skaplig mersmak Albin Lindgren tycktes ha fått efter helgens mållavemang för övrigt, herrn sköt på precis allt ikväll.

* * *

Det tycks som att Huddinge har tuggat igång nu. Ikväll vände Talangfabriken två underlägen och vann prestigemötet hemma mot Kristianstad med 4-2. Kristianstad som ännu inte riktigt hittat den där formen som gjorde laget så livsfarligt ifjol.

Samtidigt fortsätter KRIFs riktigt tunga period. Bottennappet 1-2 hemma mot Valbo följdes upp med 0-1 borta mot HC Dalen ikväll. En match där det avgörande målet kom med 15 sekunder kvar av matchen.

Samtidigt är HC Dalens öppning av den södra Allettan remarkabel. Och som helhet har serien öppnat ganska kul med en hel del oväntade resultat och prestationer.

* * *

Efter en massa hedersamma förluster som start på Allettan gick Örnsköldsvik på pumpen ordentligt (1-5) hemma mot Borlänge ikväll. Det är inte bara att kliva in på Allettan-nivån där man aldrig varit tidigare och leverera direkt, det är en process som tar sin tid och jag blir inte förvånad om Ö-vik inom sinom tid vaknar till liv och börjar plocka sina poäng. Frågan är bara om det sker i tid.

Det är lite Västerås-feeling på Piteå va? Långt ifrån stort och flashigt, men poängen ramlar in på kontot, ikväll 4-2 mot Östersund. Det blir grymt kul när de där två toppkombattanterna möts.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *