Foto: Bildbyrån

Östersund åker hem från sin helg i Skaraborg med noll poäng på kontot och väldigt mycket att fundera på.

Laget har, trots bitvis riktigt fina insatser, svarat för två fruktansvärda nedvik som kommer kräva en hel del analys av Kjell-Åke Andersson och hans tränarstab.

Scenariona har varit skrämmande lika. Utvisningssituationer som gått emot Östersund och lett till baklängesmål har mynnat ut i defensiv härdsmälta.

Mot Mariestad i lördags skulle man ha haft en tvåminutare med sig, men domaren blåste aldrig och Mariestad vände istället spelet och satte 2-0. Vad som hände därefter vet ni. Östersund rasade ihop och föll med 8-0.

Samma sak idag. Östersund hade precis skaffat sig ledningen med 3-2 borta mot ett svajigt Skövde när Pontus Wernersson-Libäck ensam blev utvisad i en situation där det såg ut som att han och Skövde-spelaren var ungefär lika goda kålsupare. Det satte laget i 3-mot-5-läge och powerplay-kungen Albin Lindgren behövde bara fyra sekunder på sig för att dundra in kvitteringen. Då öppnades portarna på nytt och hemmalaget kunde snabbt rinna iväg till 6-3.

Visst man kan säga att både Skövde och Mariestad i de här matcherna haft maxutdelning och fått in i stort sett allt. Man kan också säga att målvaktsspelet varit svagt, varken Tim Juel eller Carl Hjälm har stått på huvudet i helgen.

Men framförallt handlar det om ett lag som helt tappar konceptet och viker ner sig. Som slutar sortera i egen zon och som vaskar sina fina matchinledningar fullständigt så fort det går lite emot.

Östersund har bjudit på väldigt mycket i helgen, laget har slutat göra vad man ska vid minsta motgång och det är inte alls likt vad man sysslat med tidigare under säsongen.

Jag förstår om tränarstaben reser hem synnerligen förbryllad.

* * *

Det bjöds på typiskt ”nedre delen av tabellen”-spel mellan Lindlöven och Boden idag. Två gäng som nog ville en hel del, men som inte riktigt lyckades få ut något fungerande skönspel.

Främst gäller det hemmalaget Lindlöven. Ett lag som i sina bästa stunder spelar bra, sevärd och teknisk hockey, men som i Allettan inte alls fått till det så här långt.

Idag blev det statiskt och enkelspårigt med svagt passningsspel och enmansattacker som Boden ganska enkelt kunde sätta stopp för. Det är uppenbarligen något som saknas i Lindlöven för tillfället.

Boden å sin sida hade svårt att omsätta sitt spel i vassa chanser och lyckades bara pilla in en puck, men får ändå tillskrivas att ha gjort en riktigt bra bortamatch.

Man spelade sig bekvämt ur Lindlövens press många gånger och var duktiga på att ta sig in i anfallszon även om det inte mynnade ut i särskilt många feta chanser. Man var lite mer ettriga, lite mer energiska och hade dessutom en briljant Pavel Krajkovic i kassen. Slovaken tog allt, några sylvassa frilägen inräknade, och var den största enskilda orsaken till att Boden fick med sig tre oerhört viktiga poäng från Lindesberg.

Trist dock att matchen avbröts i den andra perioden efter att Jesper Ylivainio skadat sig allvarligt. Han hämtades med ambulans med vad jag hör är en knäskada och spontant känns det väl som att resten av säsongen kan vara körd.

Blir Boden utan sin bäste poängplockare, då kommer det krävas fler laginsatser som den i Lindesberg för att säkra playoff.

* * *

Det börjar bli lite Troja/Ljungby-feeling över Västerås den här säsongen.

Ett starkt lag som äger stora delar av matcherna mot lite sämre motstånd utan att riktigt kunna stoppa undan dem och knyta igen säcken. För att i slutändan ändå lyckas vinna i alla fall. 2-1 med femton sekunder kvar mot Kalix idag.

Vi vet ju hur det gick för Troja i våras.

* * *

Väsby tog två viktiga poäng i bottenkampen via sudden-seger borta mot KRIF.

Samtidigt fortsätter söderseriens seriesegrare KRIF att famla efter den riktiga formen. Nu har man förlorat hemma mot så väl Valbo som Väsby och tappat ganska betänkligt gentemot toppen. Inte riktigt vad man hade tänkt sig i Blekinge.

* * *

Att Vimmerby skulle vara serieledare när serien närmar sig halvtid, nej det trodde jag verkligen inte. Men laget fortsätter att gå bra och har minst lika mycket final-feeling som Huddinge, Hudiksvall och Kristianstad.

* * *

Borlänge släppte Lucas Venuto till Västerås. Sen åkte laget till Skaraborg och smiskade så väl Skövde som Mariestad och blandade sig verkligen toppstriden på allvar. Imponerande.