Foto: Bildbyrån

Det började som en dans mellan två toppgäng som bjöd på lysande underhållning, men slutade i en fullständig utklassning när Västerås krossade Mariestad med 5-1.

Det är så här det ska vara!

Första perioden mellan Västerås och Mariestad var något av det mest underhållande som spelats i ettan i år.

Passionen, känslorna, intensiteten. Matcher som den här är anledningen till att man plågar sig igenom den trötta lunk som tyvärr kantar Hockeyettan många gånger.

Västerås och Mariestad har lyckats bygga upp en brinnande rivalitet på väldigt kort tid. Redan efter den första perioden i seriepremiären i höstas hade Västerås-publiken bildat sig en väldigt god uppfattning om Mariestad i allmänhet och kapten Filip Thörnqvist i synnerhet.

Det fortsatte på exakt samma väg ikväll.

Kaptenen från Skaraborg gick i bräschen för känslostormen, tycktes ha en beef med Västerås Kevin Weiskog som inte vek en tum och Thörnqvist fick många av sina ettriga retstickor till lagkamrater med sig. Christian Hägg, Linus Engqvist, Filip Engqvist och så vidare. I Västerås visade Anthon Eriksson att han inte är så tokig han heller.

Grinigt och eldigt, men aldrig över gränsen så att det blev dumt. Båda lagen spelade med, så väl i det psykologiska spelet som i själva hockeyn. En intensitetsladdad variant i ett förjävla tempo.

Men det var mer än så som tycktes spela efter exakt samma manus som senast de två gängen möttes i Västerås.

Nu som då kom Mariestad ut och körde hårt från början.

Nu som då skaffade sig gästerna slagläge mot ett gäng aningen tveksamma gurkor. Även om VIK stod upp bättre under matchens första halva idag än vad som var fallet i höstens premiär.

Nu som då kroknade Mariestad fullständigt, tappade sitt slagläge och lät hemmalaget defilera i mål efter en storartad sistaperiod.

Det var exakt samma visa en gång till. Samma utveckling av matchen.

Man skulle kunna konstatera att Mariestad inte gjort läxan sedan senast.

För visst, Västerås var väldigt obekväma när Mariestad satte in sin höga forechecking i första perioden. Det spreds puckar och stressades när skaraborgarna var som ettriga iglar efter de svartklädda.

Men det spelet bygger på att Mariestad får utdelning.

1-1 efter två perioder borta mot Västerås är ett bra resultat, det är riktigt bra rent av. Men Mariestad hade bränt sitt krut, man kroknade och såg över huvud taget inte ut att orka. Det egna ordnade anfallsspelet som ändå fanns där i första perioden var som bortblåst efter det.

Minut för minut började Västerås på då få grepp om tillställningen mer och mer.

Laget spelade bra från första början, men brände chanser så det stod härliga till även om man broderade snyggt under matchens första halva. Men ju trögare Mariestad blev, desto större ytor fick gurkorna att operera på och tillslut kunde inte ens Tobias Sandberg stå emot i bortakassen.

Proppen ur för ett välspelande VIK och för andra gången på två matcher i ABB Arena körde man om och över Mariestad i slutperioden. I premiären var det extremt självförvållat av ett Mariestad som blev fega. Idag var det Västerås som malde ner ett Mariestad vars matchplan hade tydliga brister.

Samtidigt som Västerås gjorde en bra match och var fyllda av pondus.

Nu har Västerås tre raka mot Mariestad i Hockeyettan. Det är ingen slump.

* * *

Annars måste sägas att de två gängen tycks passa varandra väldigt väl. Mariestads lite oborstade stil med hård forechecking och Västerås lite mer pucktrillande variant av anfallshockey. Det simpelt burdusa (även om det inte är någon hemlighet att Mariestad faktiskt också kan lira när de vill) mot det lite mer tjusiga (även om VIK nu vid flera tillfällen visat att de har en del spelare som inte lägger fingrarna emellan).

Lägg tjuvnyp, trashtalk och spelare som konstant försöker få det psykologiska övertaget över motståndarna på det och det blir oerhört underhållande.

Det är Hockeyettan-hockey som jag tycker att den ska spelas.

Västerås och Mariestad gifter sig förnämligt.

* * *

Douglas Lögdal var tillbaka i Mariestad den här aftonen, han gjorde inget större avtryck. Men att Bois matchar ett powerplay med både Lögdal och Eddie Davidsson på isen, det kan bli mördande vasst när de lirat ihop sig.

* * *

Kvällens lustigaste måste annars vara att Johan Dahlbom åkte ut för goaltender interference på brorsan, Marcus Dahlbom.

* * *

Borlänge krossade Piteå med mäktiga 7-0. Toppstriden i den norra Allettan är något extra. Det känns helt omöjligt att förutspå hur det ska sluta.

* * *

I och med att Huddinge (4-2 mot Väsby) och Vimmerby (4-0 mot Hudiksvall) vann sina fighter ikväll ser det ut som att det blir ett trelagsrace med Kristianstad om seriesegern i söder. De tre har ryckt.