Vännäs är favoriter i sin förkvalserie.Foto: Bildbyrån

Förkval är ett oerhört osexigt ord, men ikväll är det dags. Uppvärmningsplayoff är här och två väldigt intressanta möten står på menyn.

Lagen som segrade i fortsättningsserierna får en andra chans. Playoff-möten som under namnet förkval kan funka som en bakväg in i riktiga playoff (vars valprocedur blir högst intressant på måndag).

Vilka det blir som tar sig vidare? Så här tänker jag om de två stundande fighterna.

Vännäs-Köping
Köping börjar hemma ikväll, Vännäs har fördelen av två hemmamatcher om det skulle behövas

Vännäs är tillbaka i playoff-spel igen efter att ha gått rent i fortsättningsserien och radat upp tio raka segrar. Riktigt starkt och norrgänget får förstås gälla som favorit i den här serien.

Vännäs var i playoff så sent som 15/16 och chockade då superhajpade Östersund i playoff 1genom att vinna första matchen i sudden med 4-3. Det väckte dock besten och man fick se sig överkörda i två raka bortamatcher efter det.

Efter en dipp ifjol där klubben inte var långt ifrån att hamna i negativt kval har den här säsongen däremot blivit en succé där man gått från klarhet till klarhet. Trots problem med spelare som tvingats lägga av till följd av hjärnskakningar har laget tagit kliv framåt och tycks vara ett starkt kollektiv. Dessutom med bra målvaktsspel. Marcus Evertsson flyttade hem till Umeå för att försöka hitta rätt igen efter några tunga år och det är precis vad han har gjort i Vännäs-buren.

Köping å sin sida befinner sig på en spännande resa. Allt sedan föreningen tog klivet upp i Hockeyettan till säsongen 15/16 har laget gått framåt säsong för säsong. Sakta men säkert, med långsamma kliv, men konsekvent och tålmodigt under Daniel Erikssons trygga ledning.

Tränaren är rektorn som knappast står för de stora gesterna men som tycks vara bra på att få sina spelare att trivas. Efter några trassliga säsonger med Nybro och Lindlöven tog han en välbehövlig timeout innan han hoppade på tränarjobbet i Köping till säsongen 16/17. Det är en imponerande utveckling han och Köping haft tillsammans.

Vi snackar precis som i fallet Vännäs mer om ett kollektiv än några enskilda stjärnor som ska ordna biffen. Poängstarka spetsar som Sebastian Åkesson, Jimmy Hellström och Kim Persson har bytt arbetsgivare under åren i ettan, men Köping har fortsatt att växa i slagstyrka.

Det blir en fight mellan två solida enheter. Men som sagt, med Vännäs som favorit.

Tips: Vännäs vinner med 2-1 i matcher.

 

Tranås-Hammarby
Hammarby börjar hemma ikväll, Tranås har fördelen av två hemmamatcher om det skulle behövas

Tranås vann 11 av 12 matcher i fortsättningsserien, tog poäng i samtliga och förlorade endast på straffar borta mot Halmstad. Det enda gänget som förmådde utmana tranorna skapligt efter jul. Det är nog nästan så att supportrarna kan ha överseende med den försmädliga missen av Allettan efter den insatsen.

Tranås gjorde samma resa ifjol. Bommade Allettan i seriens slutskede för att sedan gå segrande ur fortsättningsserien. Ifjol var det emellertid betydligt tightare, då vann laget fortsättningsserien i straffläggning i den allra sista omgången. I år kunde man defilera i mål lite behagligare

Ifjol segrade man i förkvalet med 2-0 i matcher över Grästorp innan Väsby blev för svåra i playoff 1, där tog säsongen slut för Tranås efter 0-2 i matcher. Så klart finns det väldigt mycket revanschlust i laget efter den bommen och efter att två raka säsonger ha hamnat i fortsättningsserien.

Men att man har gjort det beror ju i mångt och mycket på att man inte fått ut max, eller ens i närheten av max, av ett starkt spelarmaterial. Det har funnits en påtaglig bekvämlighetsmentalitet. Man har inte klarat att hålla en tillräckligt hög lägstanivå. Det är dags att visa att man har tagit lärdom av det nu. Nu är det verkligen upp till bevis.

Precis som Tranås gjorde Hammarby en halvdan figur innan jul, men efter tränarbyte och några spelartillskott har man kommit mer och mer under säsongens andra halva. Laget växte in i fortsättningsserien och körde ikapp och förbi både Nacka och Gripen i jakten på förstaplatsen och fortsatt spel i playoff.

Precis som för Vännäs blir det en återkomst i playoff efter en säsongs frånvaro. Säsongen 15/16 gick Bajen till playoff som tvåa i sin fortsättningsserie (systemet var lite annorlunda uppbyggt då) och sprang rakt på mäktiga storfavoriten Troja/Ljungby i playoff 1. Då åkte laget trots heroiskt kämpande ut i två raka och risken är nog ganska stor att det blir samma sak den här gången.

Tranås gäller givetvis som väldigt stor favorit. Sett till resurser och förutsättningar går de två lagen knappt att jämföra med tanke på den knapra tillvaro som gäller i Hammarby. Men det är naturligtvis ett intressant läge för stockholmarna, här finns möjligheten att täppa igen truten en gång för alla på dem som påstår att den södra serien är så våldsamt mycket bättre än den östra.

Men det blir tufft.

Tips: 2-0 i matcher till Tranås

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *