Nyheter
MJÖRNBERG: De skissade serieförslag mitt i deadline-hetsen
ANNONS

Det nya förslaget på serieupplägg för Hockeyettan tycks möta en del motstånd. Omständigheterna det kom till under är ju också ganska lustiga.

Hockeyettan och representanter för dess klubbar har arbetat fram ett nytt förslag på serieupplägg som ska lämnas till svenska ishockeyförbundet (ett upplägg som ni om ni inte redan har gjort det kan läsa mer om här).

Ju fler gånger jag vänder och vrider på det, desto fler märkligheter finner jag med det. Det finns mycket som är bra, så som att det blir fler matcher, att man måste prestera riktigt bra för att kunna gå långt och så vidare. Men det finns också en hel del riktigt konstiga saker.

Som att Hockeyettan själva tar fram ett serieupplägg som gör det svårare för de egna lagen att ta sig upp i Hockeyallsvenskan. För det är ju faktiskt det som händer när kvalserien skrotas och ersätts med direktkvalserier mot lag 13 och 14 från allsvenskan och det ena ettan-laget tvingas spela tre till fyra playoff-serier på vägen fram dit.

Men det tycks som att förslaget inte fallit helt i god jord ute hos klubbarna heller. Flera klubbledare har uttryckt sig frågande i sociala medier och de små norrklubbarna tycks inte alls nöjda. I Vännäs rasar man rent av ordentligt.

Det återstår väl att se hur det blir med förslaget, om det modifieras eller förblir som det är skissat i dagsläget.

Det har hur som helst kommit till efter de sportchefsträffar som arrangerades i januari. Först träffades representanter från (nästan) alla lag i de fyra olika serierna. Sedan utsågs några representanter från varje serie som hade ett nytt möte och då skissade fram det förslag som nu ligger på bordet.

Kanske kan vi hitta förklaringen till vissa brister i förslaget just där.

Merparten av deltagarna var sportchefer och mötet för att filura fram serieupplägget var av oklar anledning förlagt till den 15 februari. Samma dag som transferfönstret stängde med andra ord.

Det kanske inte var så konstigt om många av tankarna var på ett helt annat håll den dagen.

* * *

Det muttras och mumlas om ett mail som landat hos klubbarna med information från förbundet om att det kommer att medges nya dispenser och kontrollår när det kommer till ekonomin till våren.

Vi får väl se hur det blir, men det tycks inte bättre än att vi alla kommer få utbrista i kör: så mycket för att sätta ner foten och göra verklighet av kraven.

* * *

Det blev som vi alla (väl?) önskade, ett playoff-möte mellan Mariestad och Skövde efter att Bois haft stake nog att välja lokalantagonisterna i samband med måndagens valprocedur.

Det finns naturligtvis hur många vinklar som helst att anlägga på ett sådant stekhett rivalmöte, men en sak som faktiskt är lite extra intressant finns att hitta i coachkampen.

Tomas Kämpe i Skövde och Karl Helmersson i Mariestad. Båda coachar sina moderklubbar. Båda har redan meddelat att de inte kommer fortsätta på tränarbänken i respektive klubb nästa säsong.

Den som förlorar den här playoff-serien kommer alltså att avsluta sejouren som tränare i moderklubben med att åka ut mot värsta rivalen.

Tufft läge.

* * *

Några små tankar om de sex playoff 1-serierna kan ni hitta här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 02 maj
18:00 Tjeckien - Finland Czech Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 03 maj
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
01:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 04 maj
04:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
12:00 Schweiz - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Sverige Czech Hockey Games
söndag 05 maj
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
12:00 Sverige - Finland Czech Hockey Games
16:00 Tjeckien - Schweiz Czech Hockey Games
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM