Södertälje var illa ute flera gånger om i playoff-spelet.Foto: Bildbyrån

Västerås är illa ute i playoff 2 och riskerar att misslyckas i sin jakt på att göra sejouren i Hockeyettan ettårig. Men minns, så var det för Södertälje också och de tog sig ändå tillbaka.

Det pyr en oro i Västerås efter 1-4 borta mot Mariestad igår. Supportrarna fruktar att resan tillbaka till Hockeyallsvenskan ska ta stopp redan i playoff 2. Ett storstilat fiasko i så fall.

Och för all del. Det ser såklart inte så muntert ut när gurkorna nu tvingas inta ABB Arena med 0-1 i matcher i baken och en match som till alla pris måste vinnas framför sig. Men jag vill i all välmening mana till lite lugn genom att påminna om kollegorna från Södertälje.

Laget som säsongen 15/16 gjorde exakt det som Västerås gör nu, det vill säga gästspelade i Hockeyettan.

De tog sig tillbaka till Hockeyallsvenskan trots att det många gånger såg snudd på stenkört ut längs vägen.

Minns ni?

I Allettan var Södertälje länge inblandade i kampen om seriesegern, som den säsongen innebar en direktplats i kvalserien, men fick i slutändan vika sig mot Västervik som vann serien med fem poängs marginal.

Det blev playoff istället och i dåvarande system tvingades alla lag kliva in redan i playoff 1. Men det var väl inga problem. Halmstad föll på lotten och lagets tränare Magnus Rahm bjussade på tändvätska genom att i en intervju sabla ner Södertälje som upphaussat. SSK taggade till och körde över Hammers fullständigt. 7-2 borta och 8-0 hemma. Boom och så var playoff-spelet igång.

Men sen.

I playoff 2 väntade Piteå. Ett Piteå som då inte var fullt lika potent som det gäng norrlänningarna ställer på isen i år.

Södertälje åkte till Norrland och åkte på en stjärnsmäll. 0-3 efter första, 0-4 efter andra, 0-5 en bit in i tredje och 2-6 tillslut. Fansen var i chock. Storfavoriten var nere i brygga.

Turen gick hem till Scaniarinken med kniven mot strupen, precis som Västerås nu vänder hem till ABB Arena för returen mot Mariestad med pressen på sina axlar.

Men det såg lugnt ut. Södertälje kom ut taggade till tänderna och sköljde över Piteå. Det stod 4-0 efter andra perioden innan allt förändrades och de förmodligen största gummibenen i playoff-spelets historia infann sig i just Södertälje.

Allt vände med några onödiga utvisningar och när Pontus Engström tog ett korkat matchstraff gormade tränaren Mats Waltin enligt vad som sades något i stil med ”jag vill aldrig mer se dig!” efter honom i spelargången.

Piteå som redan gjort ett reduceringsmål gjorde tre mål på 37 sekunder, var plötsligt ikapp vid 4-4 och hade bud på mer. Det var total panik och Södertälje ofantligt nära att åka ut innan Petter Lindberg av alla spelare kunde dundra in 5-4 i sudden death.

Dagen därpå var Södertälje det starkare laget, vann med 2-0 i tredje och avgörande och blev klart för playoff 3.

Men lärt sig en läxa?

Inte då!

SSK åkte till Kristianstad, som då var långt ifrån den favorit man är idag och kom farande från fortsättningsserien, och fick däng med 6-3 i den första matchen.

Återigen resa hem till Scaniarinken och återigen kniven mot strupen och väldigt tunga axlar. För KIK kom ut och dominerade den andra matchen också. Endast ineffektivitet hindrade skåningarna från att leda med några mål efter första perioden. Det hade Södertälje, i sitt mentalt utsatta läge, aldrig klarat att vända, men när Kristianstad inte förmådde utnyttja sitt övertag växte SSK istället in i matchen fick energi och kunde tillslut vinna med 3-2.

I tredje och avgörande dagen efter orkade inte Kristianstad och SSK vann komfortabelt med 6-2.

Efter att ha flörtat med katastrofen flera gånger om på vägen var laget tillslut i kvalserien och allt släppte. SSK flög fram och gick upp i Hockeyallsvenskan.

I jämförelse med Södertäljes väg till kvalserien är det Västerås står inför efter 1-4 borta mot Mariestad knappt ens att betrakta som milt motlut.

Det ser jobbigt ut, men alla möjligheter att ordna upp det finns fortfarande.

Något att tänka på mitt i all nervositet.