Nyheter
MJÖRNBERG: De rånades på en brakfest
ANNONS

Kalmar är i praktiken klara för Hockeyettan, men har på grund av de märkliga seriebestämmelserna inte kunnat fira. Trist att det ska behöva vara så.

Publiken, 950 lyckliga själar i slitna Iffehallen, ställde sig upp och applåderade taktfast sitt lag under den sista minuten när Kalmar defilerade i mål mot Grästorp. Kassaskåpssäkra 4-0 mot gänget från Hockeyettan bankade ytterligare en spik i avancemangskistan.

Det var upplagt för en brakfest och en påsk att minnas i fotbollsstaden.

Efter slutsignalen dröjde sig hela laget kvar på isen med blickarna fastnitade på resultattavlan. Borås och Mörrum spelade 3-3, det väntade sudden-avgörande. Hade Borås lyckats pilla dit ett avgörande mål hade det varit kastade handskar, tv-puckshög och ett vildsint firande tillsammans med den lyckliga publiken som gällt.

Nu blev det inte så. Mörrum avgjorde i sin match och Kalmar-gänget fick snopet glida ut till omklädningsrummet och skjuta firandet några dagar på framtiden.

Men de borde ha fått fira där och då, inför hemmapubliken. Faktum är att Kalmar rånades på en riktig brakfest av Svenska ishockeyförbundet.

Två omgångar återstår av den södra kvalserien till Hockeyettan och rent tekniskt skulle Kalmar så klart kunna tappa de sex poäng och 15 plusmål som laget har till godo på Mörrum. Även om det ska till en episk kollaps för att det ska kunna hända.

I tävlingsbestämmelserna står det ju mycket riktigt också att det bara är ettan i varje kvalserie som är garanterad plats i Hockeyettan.

Rent tekniskt är Kalmar alltså enligt bestämmelserna inte klara för Hockeyettan än. Men, alla vet ju att även tvåorna (och för de mesta även en eller annan trea) kommer att erbjudas plats i Hockeyettan kommande säsong. Och med sina inspelade poäng skulle Kalmar vid ett sådant scenario dessutom bli den bästa tvåan.

Att det bara är ettorna som garanteras plats trots att det finns betydligt fler vakanser i serien (i och med att två lag från varje serie ju skickas ner i kval) beror på att förbundet i lugn och ro vill kunna pussla med sina serier och i sin takt erbjuda platser till dem som kvalat in.

Det är uppenbarligen viktigare än att klubbar som toppresterat får fira med sin publik.

Men med andra ord, KALMAR ÄR KLARA FÖR HOCKEYETTAN och blev rånade på en rejäl brakfest igår kväll. De borde ha kastat sig i hög, sprutat skumpa och firat avancemang med publiken istället för att pliktskyldigt tvingas åka iväg och försegla avancemanget i Borås på måndag.

Jag tycker det är genuint sorgligt att förbundets urbota korkade bestämmelser varje säsong rånar framgångsrika lag på att få fira ordentligt.

Att avancemang till Hockeyettan ska vara en pappersprodukt är beklämmande.

* * *

Samtidigt som Kalmar säkrade platsen i Hockeyettan blev det också klart att HA74 efter ett litet gästspel på en säsong degraderas tillbaka till division 2.

Kanske var det så att avancemanget kom något år för tidigt och att klubben efter förra vårens lyckade kvalspel egentligen inte var riktigt redo för spel i den ädlare serien.

HA74 har vunnit sammanlagt åtta matcher (tre i grundserien, två i fortsättningsserien, tre i kvalet) under ordinarie tid den här säsongen. Visst, man har drabbats av ett hårt manfall, men samtidigt hintar det om att man inte räckt till.

Nu väntar omstart i division 2 och så kan det mycket väl också bli för Grästorp. Hjärtelaget har sett mer än lovligt tamt ut de glimtar jag sett av kvalspelet och betydligt mer potenta Mörrum ligger bra till för att ta deras plats.

* * *

Under tre säsonger har finske tränaren Jussi Salo förvandlat Lindlöven från att vara ett varannandags lag till att bli en stabil förening som två år i rad tagit sig till Allettan.

Det har gett eko i Hockeysverige och finländaren har varit ett eftertraktat namn sedan hans lag gick på semester. Nu står det klart att han rör sig vidare för en ny, större, utmaning som coach för AIKs J20.

Mer om det här.

* * *

Det pratas mycket om Conny Strömberg och hans ovilja att lägga av. Men faktum är att han ju inte är ensam om att vara en vandrande poänggaranti som är still going strong.

I Hockeyettan har vi ju dessutom Henric Höglund. Värmlänningen som ägnat en hel karriär åt att dundra in mål och poäng och som verkligen älskar ishockeyn.

Under vintern gjorde han 14 mål och sex assist för nykomlingen Grums och snajpern, som fyller 41 i år, har inga planer på att lägga av.

Jag snackade med honom igår och målet tycks vara att försöka få till en säsong, minst, till i Hockeyettan. Frågan är bara var?

Ett längre snack hittar ni här.

* * *

För andra hemmamatchen i rad såg Troja/Ljungby lamslagna ut i första perioden för att sedan kunna sänka axlarna när utdelningen kom och i slutändan segla iväg till en storseger. 7-2 mot Piteå följdes upp med 5-1 mot Västerås igår. Gurkornas första torsk i kvalserien.

Men det är påtagligt hur obekväma Troja faktiskt är med situationen att spela kvalserie och att det behövs mål framåt för att gjuta energi i gardet. Lite märkligt faktiskt. Troja om något borde ju vara ett lag för kval.

Samtidigt blev det Mattias Karlin-effekten i Västervik. Laget såg betydligt mer bekvämt ut när ett härligt kämpande Borlänge slogs tillbaka med 4-1 i hemmahallen.

När Huddinge samtidigt hämtade tre poäng i Piteå innebär det att kvalserien är föredömligt jämn efter fyra omgångar.

Det går inte att låta bli att gilla det. Mycket.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch