Foto: Bildbyrån

Idag kommunicerade Vimmerby att Hampus Harlestam skrivit på för en fortsättning i klubben. Härom dagen kunde Östersund stoltsera med att man värvat tillbaka Petter Runesson från just Vimmerby.

Två oerhört glädjande kontrakteringar för de två klubbarna. Två väldigt skickliga spelare som publiken i Hockeyettan kommer få njuta av kommande säsong.

Två spelare som jag faktiskt blir förvånad att de inte kliver uppåt i seriesystemet.

Det blir ganska intressant när man tittar på den gångna säsongens trupp i Vimmerby som bit för bit håller på att monteras ner.

Ettan och tvåan i den interna poängligan, Jesper Kokkonen (BIK Karlskoga) och Markus Modigs (IK Oskarshamn) har värvats till Hockeyallsvenskan. Likaså den poängbäste backen Dennis Fröland (BIK Karlskoga).

Jag säger egentligen ingenting om det. Det är spelare som gjort ett starkt avtryck i Hockeyettan och förtjänat sina chanser i den ädlare serien. Men samtidigt blir alltså Harlestam (fyra i den interna poängligan) och Petter Runesson (näste bäste poängbäste back) kvar i ettan.

Det är poäng som räknas, så att säga.

Nu har jag inte närstuderat Vimmerby, men jag såg en del under vintern och skulle inte dra mig för att påstå att de som inte tar klivet kanske rent av är, om inte bättre, så i alla fall lika bra som de som faktiskt gör det. Harlestams förmåga att vara bra åt båda håll på isen underskattas nog en del.

Men gör man inte mängder av poäng är det som en vis man en gång sade, lite av en tombola vilka som får chansen att kliva uppåt och vilka som inte får det.

* * *

Västerås har börjat sin utgallring av spelare från truppen av avancemangshjältar och först ut att lämna skutan inför återinträdet Hockeyallsvenskan blev backarna Douglas Alenbring och Anton Brandhammar, anfallaren Adam Lidström samt målvakten Daniel Wahlberg.

Fyra väldigt väntade namn.

Att spelare som hade svårt att ta mer än en marginalplats i Hockeyettan skulle få följa med på det allsvenska äventyret skulle ha varit väldigt överraskande. Däremot tror jag att framförallt Alenbring (som drar till Enköping) och Wahlberg är spelare som skulle kunna fylla stora roller och växa ordentligt i ny Hockeyettan-omgivning nästa säsong.

En annan sak som jag är ganska övertygad om, det här var inte de enda. Det kommer fler tack för resan men nej tack till en fortsättning…

* * *

Jag skrev en krönika om söderserien som efter en ganska grå säsong där den levt mer på sitt gamla rykte än sin egentliga klass kommande säsong kan komma att blomma upp ordentligt igen.

Söderserien – guds gåva till Hockeyettan. Den krönikan kan ni läsa här.