Foto: Bildbyrån

Det är för dyrt att spela i Hockeyettan, speciellt i Norrland. Det är på väg att bli ett väldigt stort problem att klubbar inte vill ställa upp trots att de kvalificerat sig för uppgiften.

Det ser inte ut att bli något spel i Hockeyettan för Kovland kommande säsong. Klubben som var en av endast två (den andra var förstås division 2-suveränen Kiruna AIF) som ställde upp i det norra kvalet mot Hockeyettan har bestämt sig för att tacka nej till platsen i finrummet.

Argumentet är naturligtvis ekonomi. Det är för dyrt att spela i Hockeyettan för små klubbar uppe i Norrland. Det var givetvis därför lag redan på förhand tackade nej till att ställa upp i kvalet, det är givetvis därför lag tidigare valt att dra sig ur Hockeyettan. Nu senast Sollefteå så sent som under den här säsongen.

Kovland sällar sig därmed till Valbo som även de valt att tacka nej till spel i Hockeyettan trots att de rent sportsligt kvalificerat sig för uppgiften inför kommande säsong.

Nu blir det förstås så att norrserien återigen kommer att spelas på 11 lag, precis som säsongen som gick. Det finns ju liksom inget mer att lyfta upp i och med att inga andra än Kovland och Kiruna ställde upp i kvalet.

Det är alarmerande att klubbarna inte har råd att spela i ettan och att lag efter lag efter lag väljer att dra sig ur och tacka nej. Framförallt i norr där resorna är mördande, men även längre ner i landet.

Det är något som måste tas på allvar och lösas. För så här kan det naturligtvis inte fortsätta. Då finns snart inte mer än några få lag med muskler nog att satsa kvar i Norrland. Hockeyettan av idag fungerar väldigt dåligt. Frågan är bara hur det går att göra det enklare och billigare för klubbarna att ställa upp.

Förutom med resebidrag då, men den lösningen verkar ju uppenbarligen vara smått omöjlig att få till. Annars borde den ha varit på plats för länge sedan.

* * *

När april nu går och blir maj går jag samtidigt och blir föräldraledig. Jag vet inte om det kommer märkas så mycket här egentligen. Frekvensen kanske blir aningen lägre, publiceringarna kanske blir mer förlagda till kvällstid. Eller så blir det tvärtom. Vi får se.

Men förutom att ägna merparten av tiden åt att umgås med min bästa kompis är tanken att jag ska försöka sparka fart på podden igen. Och en och annan analytisk tanke kommer förmodligen ägnas åt kommande Hockeyettan-säsong och hur jag ska angripa den.

Så en hel del Hockeyettan blir det…