Nyheter
MJÖRNBERG: Elitlicensen är ett misslyckat koncept
ANNONS

Samtliga klubbar i Hockeyettan beviljas elitlicens till kommande säsong. Men 14 stycken, varav flera topplag, behöver dispens eftersom de inte lever upp till kraven. Jag blir varken förvånad eller arg, bara uppgiven. Elitlicensen är ett fullkomligt misslyckat koncept.

Det skulle gå att rasande slå in öppna dörrar och ilsket orera om det sjuka i att alla klubbar i Hockeyettan får elitlicens till kommande säsong.

För så är det ju.

Inför förra säsongen var det 19 klubbar som befann sig i så kallat kontrollår och spelade i Hockeyettan på dispens. Inför kommande säsong är det 14 enligt den information som kablades ut idag. Med en lurig liten fint har de styrande lyckats peka på att det ju är nya regler som gäller och att de som hade strul med ekonomin förra säsongen får en ny chans. Vilket naturligtvis inte är något annat än en fuldask med smutsigt kön rätt i ansiktet på dem som har skött sig och kämpat för att nå kraven. Och inte minst Haninge Anchors som på ett tarvligt sätt fick statuera exempel och kastades ut ur ligan för att de var ärliga strax innan förra höstens säsongsstart.

Det går också att ställa sig ytterst frågande till att flera av de gäng som kommer målas upp som favoriter och ligga i topp under säsongen spelar i Hockeyettan på nåder. Med dispens för ekonomiska krav de inte klarar av att möta. Hudiksvall, Kristianstad och KRIF ställer några av de allra mest intressanta och starka Hockeyettan-trupperna på isen i höst. Samtliga spelar i Hockeyettan på dispens.

Samtidigt är det naturligtvis så att det ekonomiska kraven är orimliga. Kanske ska man inte gå allt för hårt åt enskilda klubbar när de i själva verket tvingas förhålla sig till nya krav som inte är verklighetsanpassade efter den bonkanivå lagen faktiskt befinner sig på. Att små klubbar i en tredjeliga som Hockeyettan ska tvingas ha 200 000 i eget kapital från och med nästa säsong är så klart inte rimligt.

Allt det där har jag skrivit en hel del om tidigare. Inte sällan med ganska kritisk och spetsig penna.

Nu känner jag egentligen bara uppgivenhet. Jag blir varken upprörd eller arg och allra minst förvånad. För det var ju precis så här vi visste att det skulle bli.

Hårt mot hårt skulle bli dispenser. Kryphålen skulle snarare visa sig vara autostrador än just små hål.

Det är väl bara att konstatera att hela konceptet med elitlicens är ett misslyckande. Något som det talas om varje år men som egentligen bara är att betrakta som ett skämt. Det finns ingen trovärdighet i begreppet, det har det inte gjort på flera år men årets prövning gör det bara ännu tydligare.

De som åker dit gör det bara på ren oflyt och det händer rätt sällan.

Vid flera tillfällen har det talats om att nu, NU JÄVLAR ska reglerna tillämpas stenhårt. Varje gång har resultatet blivit av liknande karaktär. Även de som inte borde ha den har fått licensen.

Det är kanske läge att sluta tala om den där licensen och acceptera att Hockeyettan är high chaparall.

Till nästa säsong ska klubbarna leva upp till 200 000 mastiga kronor i eget kapital för att beviljas licens. Annars blir det rutschkana ut ur Hockeyettan.

Jag tror det när jag ser det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch