Mikael Kurki är tillbaka i Karlskrona och Hockeyallsvenskan.Foto: Bildbyrån

Sportcheferna i Hockeyallsvenskan har mer och mer börjat få upp ögonen för spelare från Hockeyettan. Bland de som värvats till en ädlare nivå inför den här säsongen är följande extra intressanta.

Jag noterade att Cmore-experten Mike Helber listade de fem bästa värvningarna från Hockeyettan på Hockeyallsvenskans webbplats förra veckan. Det var väl inte helt snedskjutet, men behövs naturligtvis en lista till på ämnet.

Det är ett drygt 20-tal spelare som tar klivet från ettan till Hockeyallsvenskan till kommande säsong. Förvånande att det inte är fler med tanke på hur mycket lämpad talang det finns ett kliv ner i seriesystemet, men samtidigt ett litet kvitto på att sportcheferna i Hockeyallsvenskan i alla fall har lärt sig att det är vettigt, rent av smart, att blicka neråt för att förstärka laget.

Frågar ni mig är följande tio spelare som lämnar ettan för allsvenskan de herrar som med störst sannolikhet kommer att gå in och göra starkt avtryck direkt i den ädlare serien. Det finns en del värvningar som på sikt säkert kan bli lysande i allsvenskan, men som nog behöver lite mer tid för acklimatisering på nivån.

Därför, de tio bästa Hockeyettan-värvningarna inför kommande säsong i Hockeyallsvenskan.

10. Jesper Kokkonen, BIK Karlskoga (från Vimmerby)
Det är naturligtvis den väldiga poängskörden som gjort att Karlskoga-ögonen öppnats för Kokkonen. 54 poäng varav 23 mål på 40 seriematcher i Vimmerby säsongen som gick är mäktigt. Men 25-åringen har fler egenskaper som känns väldigt ”boforsiga”. Han är stor och ibland ganska tjurig. Kan vara en slåttermaskin när han är på det humöret, helt i klass med hur BIK är när de lever upp till sin image som bäst. Måste kanske lära sig att fokusera och hålla humöret lite bättre än vad han bitvis visat i ettan, men det är så klart dags att mogna nu.

9. Måns Hansson, IK Oskarshamn (spelade i Kristianstad på lån från Malmö)
Fjolårets Kristianstad präglades av många betydligt större namn, men den unge rightbacken gjorde sannerligen inte bort sig och här kan vi ha ännu en i raden av Per Kenttäs smarta doldisvärvningar på backsidan.

8. Marcus Karlström, Tingsryd (från KRIF)
När en spelare får följa med en tränare till ny klubbadress innebär det ett väldigt stort förtroende. Då hänger väldigt mycket på aktuell tränares omdöme och det finns ingen som helst anledning att betvivla omdömet hos nye TAIF-tränaren Per Ljusteräng. 23-årige Karlström kommer knappast bjuda på någon större show, men en solid defensiv som definitivt är värdig Hockeyallsvenskan.

7. Sebastian Bengtsson, Södertälje (från Borlänge)
Situationen är ganska otacksam. Sebastian ska ersätta brorsan Christopher som gjorde dundersuccé med 23 mål och 48 poäng för SSK ifjol och som efter det värvats till SHL och Rögle. Snacka om släktskap att leva upp till, men Sebastian Bengtsson, som efter att ha gnuggat upp Västervik i Hockeyallsvenskan säsongen 15/16 studsat runt lite i Hockeyettan, fick ett ordentligt genombrott med Borlänge i vintras. Hans ettan-stats var bättre än brorsans HA-stats, det ligger nog i släkten.

6. Simon Norberg, Tingsryd (från Kristianstad)
Den unge masen gick från ganska undanskymda roller i Leksand och Oskarshamn till stor succé i Kristianstad med så väl poäng som frejdigt spel. En snabbskrinnare med stor potential att fylla ett tomrum och lyckas nu när Tingsryd tappat gunstlingen Emil Forslund till SHL och Brynäs.

5. Acke Ringström, Västerås (från Kristianstad)
När ska det egentligen hända? Det är flera säsonger nu som man egentligen bara gått och väntat på att den agentlöse allround-backen skulle plockas upp av något gäng i Hockeyallsvenskan. Att det tillslut skulle bli VIK-bossen Patrik Zetterberg (som gjorde ett lysande jobb med sin trupp ifjol) som var modig nog är knappast särskilt förvånande. Han kommer bli rikligt belönad.

4. Isak Edman, Modo (från KRIF)
Det var Oscar Malm som var frontspringare i kampen om målvaktsspaden säsongen som gick, men storväxte Edman blommade verkligen ut och gav honom en riktig match. Jag skulle nog vilja påstå att 23-åringen var det bättre av två väldigt bra alternativ. Efter några år i skymundan fick målvakten äntligen visa vad han gick för. Kul att Modo värvar honom till den ädlare serien, hoppas nu bara att de också vågar satsa på och släppa fram honom. Då kan det bli väldigt bra.

3. Isak Pantzare, IK Oskarshamn (från Borlänge)
Den lille backen dansade på blålinjen och charmade hela Hockeyettan. Den Luleå-fostrade försvararen var bra redan i Piteå säsongerna innan, men han tog ytterligare ett kliv i Dalarna nu i vintras. Den ringa storleken kompenserar han med en bra blick för spelet och det är ingen slump att poängen regnade in. Inför förra säsongen värvade Per Kenttä Karl Johansson och Marcus Björk från Hockeyettan till IK Oskarshamn. Nu lirar båda i SHL. Det är inte alls en omöjlighet att Pantzare med tiden går samma väg.

2. August Tornberg, Björklöven (från Piteå)
26-årige Tornberg har varit en bjässe (inte bara fysiskt) i Piteås försvarslinjer under många säsonger. Det är inte mer än rätt att han äntligen får chansen att ta klivet till Hockeyallsvenskan. Ett verktyg som fungerar mer än väl i defensiven, men som dessutom har en ordentlig offensiv uppsida i sitt spel. Det skulle förvåna mig om han inte snabbt växer in i rollen som allsvensk back hos Björklöven.

1. Mikael Kurki, Karlskrona (från KRIF)
I tre säsonger mellan 2012 och 2015 var den finländske försvararen en solid pjäs i Karlskronas allsvenska bygge. Sedan örlogsstadens flaggskepp snubblade upp i SHL har han gjort en sväng i hemlandet och de två senaste säsongerna varit grundbulten i försvaret hos Hockeyettan-gänget KRIF. Den blekingska grannen. Inget kunde vara mer naturligt än en flytt tillbaka nu när KHK är allsvenskt igen. 31 är ingen ålder och något annat än att Kurki sömlöst återigen flyter in på nivån är inte att förvänta.