Foto: Bildbyrån

Allettan kommer att delas in på ett nytt sätt kommande säsong. Nu blir den helt och hållet geografiskt indelad.

Bland klyschor om att träna hårt, ambitioner att komma topp fem och trupper som ser starkare ut än ifjol var det förmodligen mest intressanta med måndagens upptaktsträffar i Hockeyettan att Allettans nya upplägg bekräftades.

Det har ju gått att uttolka av de luddigt formulerade seriebestämmelserna och mumlats lite här och där. Men nu är det svart på vitt. Allettan kommer den kommande säsongen alltså vara helt geografiskt indelad.

Det innebär att systemet där norr och söder vartannat år bakas ihop med lagen från väst respektive öst skrotas helt.

Istället kommer seriemakarna att titta på vilka lag som kvalificerar sig för spel i Allettan och sedan dela in de tjugo lagen efter var i landet de är belägna.

Exempelvis är det ju högst troligt att Borlänge (från västra) och Hudiksvall (från östra) båda kommer att förpassas till den norra Allettan. För att ta ett exempel.

Det känns som ett ganska intressant upplägg som eventuellt skulle kunna spara ex-antal resmil i dessa tider av åtstramade ekonomier. Men det beror ju väldigt mycket på vilka lag som faktiskt tar sig vidare till Allettan.

* * *

Jag var på upptaktsträffen för den östra serien under eftermiddagen och det var väl som det brukar ungefär. Representanter för klubbar med små resurser som gör sitt bästa för att laborera med vad man har.

Enda gången det egentligen brände till lite var när Gripen-forwarden Gilito Garcia oväntat fick frågan av moderatorn Lasse Kinch om han får betalt för att spela och obekvämt hasplade fram ett ”måste jag svara på den frågan?”.

Sannolikheten är väl ganska stor att det inte ligger några miljoner i det där lönekuvertet. För det är ju så det är i Hockeyettan i allmänhet och Stockholmsettan i synnerhet nu för tiden. Spelarna ska vara glada om de får några futtiga tusenlappar.

Jag kan tycka att det där är ett problem. Att Hockeyettan håller på att bli så mycket en underbetald talangfabrik att den riskerar att lägga fler karriärer än nödvändigt på hyllan i förtid.

De senaste veckorna har jag snackat både med Niklas Lindmark, 25, (längre artikel här) och Jesper Eriksen, 27, (längre artikel här). Två kompetenta backar, med digert Hockeyettan-cv som båda på grund av anledningar vid sidan av isen är bundna till Stockholm och kommit med i stort samma besked.

Karriärerna kan i alla fall för tillfället vara över, den tid och de uppoffringar man måste göra för att spela i östra serien står inte i paritet till de små kronor man tjänar på det. Satsar man på något civilt är det snarast så att många går back på att ha en helhjärtat hockeykarriär också.

Det är väldigt synd på karriärer som hade kunnat ha många bra år kvar, men som tar slut i förtid.

Vad som hade behövts är så klart mer pengar eller en mer återhållsam syn på träning. Men det är ju på modet att alla ska köra stenhårt. Att tokträna är viktigare än att det ska vara kul. Vilket blir lite skevt för de allra flesta bortsett från de riktiga topplagen kan jag tycka.

Nu är Segeltorp-coachen Mikael Österblom förvisso noga med att poängtera att hans gäng inte kommer träna så väldigt lite som det först sagts. Att man bara kommer ta lite mer ledigt än alla andra lag i serien. Men som jag har skrivit tidigare ser jag gärna att den modesta satsning på mildare träningsdos som klubben ändå gör faller väl ut. Att fler åldrande spelare kan stanna kvar och spela talangfull hockey i serien utan att behöva lägga ner hela livet för en helhjärtat satsning som inte ger många ören tillbaka.

För de behövs. Utvecklingen med att det ”bara” är en massa ungdomliga kids som drömmer om en SHL-karriär som (i de flesta fall) aldrig kommer inträffa som åker omkring i ligan riskerar att urholka den.

De rutinerade spelarna, profilerna, behövs för att locka publiken och de behövs för att de unga aspiranterna ska utvecklas på bästa sätt. Samtidigt som de gör att fler lag blir starkare och därmed mer intressanta att ha i ettan.

Det känns bara mer och mer angeläget att det kommer in nya pengar i ligan och det snart.

Alternativet är att fler börjar ta det lite lugnare med sina satsningar på träning så att fler ”åldrande” lirare faktiskt kan motivera en fortsatt satsning när familj och civila jobb börjar pocka på uppmärksamheten vid sidan av.

* * *

Upptaktsträffar innebär så klart också tränartips på vilka som kommer vinna serierna och det var väl inga direkta överraskningar idag när gäng som Östersund, KRIF, Troja/Ljungby och Hudiksvall fick många av tipsen.